Pokreti Kfora na severu dolaze u trenutku već podignutih tenzija

KURIR NA LICU MESTA, KOLONA OD 45 VOZILA KFORA JUTROS UŠLA NA SEVER KOSOVA: Stali u selu Dren, nadomak Jarinja sa opremom za blokade, a oko 13 sati pošli nazad ka Leposaviću! Kfor: Samo vežbamo (KURIR TV)

Politika -

KOSOVSKA MITROVICA - Više od 45 vozila Kfora ušlo je, na sever Kosova i Metohije, nešto pre 10 časova, a kreću se u koloni i, prema informacijama sa terena, idu u pravcu Leposavića.

1 / 6 Foto: Kurir/Zoran Šaponjić

13.12 - Kfor se vraća ka Leposaviću. Kako izveštač Kurira javlja s lica mesta, Kfor je oko 13 sati krenuo nazad ka Leposaviću, a Srbi sa severa Kosmeta izjavili su da su čuli da je "Kfor izašao jutros iz baze u Kosovskoj Kamenici da bi merili koliko jednoj takvoj koloni treba da dođe do Jarinja".

Kolonu nadleće helikopter Kfora, a u njoj su pored bornih kola šleperi i teška mehanizacija.

foto: Kurir/Zoran Šaponjić

12.00 - Kfor: Redovna vežba. Kfor je potvrdio da se konvoj njegovih vozila kreće prema severu Kosova, ali dodaje da je reč o redovnoj vežbi. Reč je o redovnoj vežbi kako bi snage bile spremne da se brzo rasporede po celom Kosovu u skladu sa Rezolucijom SB UN 12 44, navedeno je na Tviter nalogu Kfora. Konvoj se kretao juče prema Prizrenu, a danas prema severu, dodaje se na Tviteru.

Portparol Kfora Vinćenco Graso rekao je za Kos sev da je reč o uobičajenoj vojnoj vežbi koja traje od juče i koja se odvija na čitavom Kosovu u nekoliko pravaca - takođe u zoni zapad i istok. "Na primer, juče su se jedinice Kfora kretale od Uroševca ka Prizrenu i maltene, niko nije primetio", rekao je Graso.

On je dodao da "nema posebne mete" i da je u pitanju vežba jedinica koje će se po završetku vežbe vratiti u svoje kampove.

Kfor je istakao da oni brinu o bezbednosti Srba, na šta je reagovao predstavnik Srpske liste Slavko Simić poručivši da bi Kfor, ako stvarno brine o Srbima, trebalo da uperi trupe ka jugu a ne ka severu.

foto: Kurir/Zoran Šaponjić

11.45 - Kolona Kfora zaustavila se u selu Dren, nedaleko od Jarinja, gde stoji već 45 minuta, a istu nadleću helikopteri Kfora.

foto: Kurir/Zoran Šaponjić

11.15 - Kako javlja izveštač Kurira s lica mesta, kolona Kfora jutros je prošla Slatinu, Leposavić i Lešak i zaustavila se u selu Dren, na oko 10 kilometara ispod Jarinja.

Pored borbenih vozila, nose i opremu za blokade i pravljenje barijera, poput

građevinskih mašina, bagera, kolutova žica.

Pokreti Kfora na severu dolaze u trenutku već podignutih tenzija nakon poteza koje Priština povlači mimo EU, a posebno uoči namere da sutra donese odluku o formiranju vojske Kosova, uz otvorenu podršku zapadnih centara političke i vojne moći.

Komandant združenih snaga NATO u Napulju, admiral Džejms Fogo, juče je rekao da je formiranje vojske nešto o čemu "suvereno odlučuje"Priština.

foto: Kurir/Zoran Šaponjić

U tom kontekstu, prisustvo Kfora na severu, posebno sastav i oprema vozila, ukazuje na strahovanje od moguće reakcije Srbije.

(Kurir.rs/Z. Šaponjić/Tanjug/Foto: Youtube RTS Printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track