Napetost se oseća u vazduhu

KFOR I POLICIJA ZAUZELI POLOŽAJE NA MOSTU PREKO IBRA, U KOSOVSKOJ MITROVICI ZASEDA KRIZNI ŠTAB Rakić: Priština je pucala na mir, ali mi odavde ne idemo! (KURIR TV)

Politika -

KOSOVSKA MITROVICA - Na mostu koji deli severni i južni deo Kosovske Mitrovice uoči izjašnjavanja o formiranju vojske Kosova u Prištini, stacionirano je više vozila Kfora.

foto: Zoran Šaponjić

Oko 11 časova započeta je sednica kriznog štaba nakon što je skupština tzv. Kosova izglasala transformaciju bezbednosnih snaga u vojsku.

Po završetku sednice, predsednik Srpske liste Goran Rakić poručio je da je danas pogažena Rezolucija SB UN 1244, Kumanovski sporazum i opšte međunarodno javno pravo. On je dodao da je time na najgrublji način napadnut mir, bezbednost i sigurnost na ovim prostorima.

foto: Zoran Šaponjić

"Pozivam Srbe na suzdržanost, bez obzira gde žive, da ne nasedaju na provokacije, jer će ih svakako biti. Naš cilj je mir na ovim prostorima. Nismo sami, Srbija je uz nas, kao i predsednik Aleksandar Vučić koji neće dozvoliti napade na srpski živalj na KiM. Poruka Prištini i međunarodnoj zajednici je da nismo uplašeni i ostaćemo ovde. Za nas odluka Prištine nema nikakvu snagu i takve formacije nemaju šta da traže na prostoru Srba. Ako dođe do pretnji, politički predstavnici će biti ispred svog golorukog naroda i branićemo pravo na život. Pozdravljam vas tradicionalnim pozdravom sa severa, jer odavde nema nazad", odlučno je naveo Rakić.

foto: Zoran Šaponjić

Reč je potom uzeo potpredsednik Srpske liste Igor Simić koji je podvukao da srpski predstavnici danas nisu bili na skupštini tzv. Kosova, ne dajući legitimitet odluci o formiranju vojske, i ocenivši je kao brutalno kršenje svih međunarodnih akata koji su na snazi.

foto: Zoran Šaponjić

"Ovo je poruka svim Srbima na KiM da pravo ne mora da važi ukoliko tako odluči albanska većina unutar kosovskih institucija. Apelujemo na svoje sugrađane, svesni koliki strah i zabrinutost osećaju, mi ostajemo ovde svoji na svome i branimo pravo da budemo Srbi. Mir i život nemaju alternativu. Ukoliko se neko drzne da vojsku pošalje na sever, mi ćemo stati zajedno sa svojim golorukim narodom ispred tih formacija. Molim vas, ne nasedajte na provokacije. Poslanici Srpske liste podneće žalbu Ustavnom sudu narednih dana, mada ne očekujemo neke spektakularne promene", poručio je Simić.

foto: Zoran Šaponjić

Na ulazu u južni deo Kosovske Mitrovice parkirana su borna kola i 15-ak pripadnika Kfora, a reč je o austrijskom kontignetu Kfora, javlja reporter Kurira s lica mesta.

foto: Zoran Šaponjić

Na otprilike 1 metara iza, kružni tok i cela ulica okićeni su zastavama SAD.

foto: Zoran Šaponjić

Na mostu je prisutna i kosovska policija (KPS). S druge strane mosta, na 100 metara udaljenosti, balkoni koji gledaju ka Južnoj mitrovici, kao i šetalište, osvanuli su ukrašeni srpskim zastavama.

foto: Zoran Šaponjić

U Kosovskoj Mitrovici je situacija mirna, a sneg koji pada od noćas je zavejao grad. Ipak, u vazduhu se i te kako osećala napetost u iščekivanju vesti iz Prištine.

foto: Zoran Šaponjić

Kako su za Kurir rekli građani, Kforu više ne veruju, niti veruju da će on zaštititi sever od eventualnog upada vojske tzv. Kosova. Veruju jedino u Srbiju, naglasili su, jer je ona njihova jedina država.

(Kurir.rs/Z.Š.)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track