ZASTRAŠIVANJE! Priština danas pravi vojsku! MIROVNJACI  UTERUJU STRAH SRPSKIM CIVILIMA! SREDNJI PRST VOJNIKA KFOR-a za SRBE!
Foto: Beta, Marina Lopičić, Profimedia, Printscreen

PAKLENO Albanci ne odustaju od opasnih provokacija

ZASTRAŠIVANJE! Priština danas pravi vojsku! MIROVNJACI UTERUJU STRAH SRPSKIM CIVILIMA! SREDNJI PRST VOJNIKA KFOR-a za SRBE!

Politika -

Na sve spremni Kosovska vlast danas glasa o armiji, dok je međunarodna misija juče imala vežbu na severu KiM, i to sa opremom za barikade. Sve to unelo je zebnju među Srbe

Prištinske vlasti ne odustaju i za danas su najavile da će, uprkos protivljenju NATO, formirati vojsku Kosova. Ovaj potez Albanaca, posle uvođenja takasi na srpsku robu, nastavak je zastrašivanja Srba, koji priznaju da su zabrinuti za svoju budućnost na Kosmetu.

Paniku i dodatni nemir unela je i jučerašnja akcija Kfora, čiji su pripadnici upali na sever Kosova u više od 45 vozila sa opremom za razbijanje barikada i pravljenje barijera, poput građevinskih mašina, bagera, kolutova žice.

Nadletali helikopteri

U koloni, koju su nadletala dva helikoptera, prošli su pored Kosovske Mitrovice i zaustavili se u Leposaviću. Iako je sve ukazivalo da se pripremaju na reakcije zbog odluke o formiranju kosovske vojske, iz Kfora su naknadno odgovorili da se radi o redovnoj vežbi.

Slađan Ivanović iz Leposavića kaže za Kurir da su prestrašeni zbog poteza Prištine, ali i Kfora, čija je akcija samo podigla tenzije među ljudima.

- Ima straha, ima napetosti kod ljudi, nije nam svejedno. Živimo ovako već 20 godina i svaki ovakav potez je novi udar na nas. Nama nema drugog nego da gledamo ka Srbiji - priča Ivanović.

Njegovi sugrađani Dejan i Milan Medić upozoravaju da naprasna vežba Kfora nije bezrazložna, kako oni to pokušavaju da predstave.

- Oni su uvek bili i biće na strani Albanaca. Ne znamo šta su vežbali, verovatno da blokiraju granicu. Ova najava formiranja vojske donosi novu nervozu, novu napetost među Srbe - smatraju oni. Kažu i da je Srbima dosta da svet samo rečima upozorava Albance, a u praksi ih puštaju da rade šta hoće.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović naveo je da to što rade prištinske institucije unosi nemir, a da kretanje Kfora na severu ne uliva poverenje:

Ne uliva poverenje

- Ulazak Kfora, u čijem su sastavu vozila za razbijanje barikada i blokada, dodatno je uneo strah među Srbe. Očigledno je da je ovaj momenat, kad se najavljuje stvaranje tzv. vojske Kosova potpuno suprotno Rezoluciji 1244 UN i mandatu koji imaju NATO i Kfor na KiM, iskorišćen da se dodatno pogorša stanje.

Srbija, kako je istakao, nastavlja da intenzivno prati sva dešavanja na KiM jer je cilj zaštita srpskog naroda, koji je realno ugrožen:

- Pokušaćemo da ostvarimo neku vrstu dijaloga i ne uvedemo Srbe koji žive na KiM u bezbednosni problem ukazujući na to što se dešava svima u svetu. Ali, naravno, moramo da budemo spremni da reagujemo i zaštitimo njihove živote.

Portparol Kfora Vinčenco Graso kazao je da te trupe u skladu s Rezolucijom 1244 treniraju spremnost da budu brzo raspoređene širom Kosova.

VUČIĆ O PROBLEMU KOSOVA

S TIM LEŽEM S TIM SE BUDIM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da ga veoma brine situacija na KiM i sve „što nam spremaju“, ali da Srbija mora da radi na očuvanju mira, zbog svoje dece i njihove budućnosti.

- Vidim problem u tome što nam Albanci i deo međunarodne zajednice nameću na KiM, s tim ležem, sa tim se budim... Znam koliko smo se borili za mir i stabilnost - rekao je Vučić. Dodao je da ne može da razume kako neko u međunarodnoj zajednici može da podržava formiranje vojske.

- Nisu nam potrebni ratni bubnjevi, ali nikome nećemo dati da ponižava srpski narod, niti da ga ugrožava, i to im govorim uoči tog njihovog formiranja vojske. Sve želimo na miran način da rešimo, dosta su Srbi ratovali. Hoću da vidim više dece, više onih koji žele ovde da se vrate - poručio je Vučić. Inače, on je juče ocenio i da namera Prištine da formira vojsku nije u skladu ni s pravom niti s Rezolucijom 1244 i dodao da je dužnost Kfora da tu vojsku raspusti. U razgovoru sa šefom Unmika Zahirom Taninom Vučić je rekao da namera Prištine da formira vojsku predstavlja novu, provokativnu i jednostranu meru, posle uvođenja taksa na srpsku robu, i izaziva veliku zabrinutost Srbije za budućnost Srba na KiM.

U naredna 72 sata

VUČIĆ OBILAZI VOJSKU U KZB

Predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić u naredna 72 sati obići će više jedinica u Kopnenoj zoni bezbednosti (KZB), javila je sinoć Radio-televizija Srbije.

-Vučić će u obilasku biti sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom i načelnikom Generalštaba VS Milanom Mojsilovićem. Oni će biti i „na prostoru juga Srbije u zonama 3. i 4. brigade Vojske Srbije - objavio je RTS.

foto: Profimedia

Ludilo među Albancima

SALJI BERIŠA: HAŠIM TAČI NOSI ZASTAVU VELIKE SRBIJE

Bivši predsednik Albanije Salji Beriša, koji kaže da je odrastao sa čvrstom idejom ujedinjenja albanske nacije po kojoj bi Kosovo postalo deo Albanije, kritikovao je kosovskog predsednika Hašima Tačija zbog ideje o razmeni teritorija. Ocenio je da „Tači po nalogu Vučića diže zastavu velike Srbije“.

B. Bojić - Z. Šaponjić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track