VOJSKU KOSOVA VODIĆE DVOJICA OSVEDOČENIH TERORISTA OVK: Pod njihovom komandom Srbi su ubijani, mučeni i sakaćeni! (FOTO)
Foto: Profimedia

ŠEF SKUPŠTINSKOG ODBORA ZA KIM

VOJSKU KOSOVA VODIĆE DVOJICA OSVEDOČENIH TERORISTA OVK: Pod njihovom komandom Srbi su ubijani, mučeni i sakaćeni! (FOTO)

Politika -

Novoformiranu vojsku na Kosovu vodiće bivši visoko pozicionirani teroristi OVK, pod čijom komandom su Srbi ubijani, mučeni i sakaćeni, izjavio je šef skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun.

Prvi čovek kosovskog bezbednosnog korpusa Rustim Beriša danas je automatski postao i ministar vojske Kosova dok komandant tih snaga Rahman Rama, takođe ostaje na toj poziciji.

Obojica su u vezi sa čitavim nizom zločina OVK, uglavnom nad Srbima.

Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije, rekao je za Sputnjik da je Beriša u terorističkoj OVK bio član štaba operativne zone Dukađin.

"To je zona čiji je komandant bio Ramuš Haradinaj. Beriša je tada bio komandat 135. brigade ’Agim Zenelji‘, a marta 1999. formirao je 138. brigadu ’Agim Ramadani‘, koja je napala našu karaulu Košare", priča Drecun.

On dodaje da su u toj operativnoj zoni bile tri jedinice koje su poznate po užasnim zločinima i etničkom čišćenju.

Rustim Beriša
Rustim Berišafoto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

"To je jednica vojne policije ’Tigar‘, specijalne jednice ’Crni orlovi‘ i specijalne jedinice ’Mudžahedini‘. Upravo na operativnom području zone Dukađin, čiji je član štaba bio Beriša i komandat dve brigade, počinjeno je mnogo zločina. Naša radna grupa je identifikovala skoro 1.000 događaja koji se odnose na prebijanja, mučenja, kidnapovanja silovanja i ubistva. Nema nikave dileme da Beriša snosi odgovornost, bar komandnu, za sve to što se dešavalo, da je u sve bio upućen i da je sve znao", smatra Drecun.

On nema dilemu da se radi o čoveku koji je bio direktan učesnik u užasnim zločinima koji su počinjeni nad srpskim narodom, ali i nad Albancima.

Rahman Rama je u terorističkoj OVK bio komandant operativne zone „Šalja“, priča Drecun, dodajući da su Ramine terorističke formacije poznate po brutalnom etničkom čišćenju srpskih sela, posebno podno planine Čičavice.

Rahman Rama
Rahman Ramafoto: EPA/Valdrin Xhemaj

„U ovoj zoni je bilo ilegalnih zatvora, a njih je bilo i u operativnoj zoni Dukađin. U njima su mnogi ljudi zatvarani, gde su mučeni i ubijani. Inače, Rahman Rama je tajni saradnik ilegalne obaveštajne službe Hašima Tačija ’Šik‘, koju vodi Kadri Veselji, predsednik parlamenta Kosova. Rama je i otvoreni simpatizer krovne velikoalbanske paravojne organizacije ’Albanske nacionalne armije‘ (ANA), koju je formirala Republika Albanija, kako bi objedinila sve te njihove terorističke formacije od Makedonije do juga Srbije i na Kosmetu“, otkriva Drecun.

Za potrebe terorističke OVK Rama je, nastavlja Drecun, švercovao oružje, ali je to radio i kao komandant RTG 5 u KBS-u. Drecun dodaje i da je u sprezi sa kriminalnim klanom Jašari, koji pod komandom drži sve poslove koji se tiču droge, prostitucije i reketiranja…

„Kada se pogledaju biografije Rame i Beriše vidi se da se radi o kriminalcima, zločincima i teroristima, koji bi sada trebalo da rukovode nekom formacijom iza koje treba da stane NATO, odnosno Amerika, i da obećaju da će ta formacija, navodno, biti garant bezbednosti svima, a kako kaže Tači, naročito srpskom narodu na Kosovu i Metohiju. A upravo su oni učesnici neviđenog brutalnog etničkog čišćenja srpskog naroda“, kaže Drecun.

(Kurir.rs/Sputnjik/Brankica Ristić/Foto ilustracija: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track