SVET ĆE VIDETI NEPRAVDU PREMA SRBIJI Vučić danas na hitnoj sednici Saveta bezbednosti UN: Priština vuče poteze suprotno Rezoluciji 1244 SB UN i međunarodnom pravu!
Foto: Profimedia

Zahtev

SVET ĆE VIDETI NEPRAVDU PREMA SRBIJI Vučić danas na hitnoj sednici Saveta bezbednosti UN: Priština vuče poteze suprotno Rezoluciji 1244 SB UN i međunarodnom pravu!

Politika -

Cilj je da se svetskoj vladi ukaže da Priština vuče poteze suprotno Rezoluciji 1244 SB UN i međunarodnom pravu

Na hitnoj sednici Saveta bezbednosti UN, koja je sazvana za danas na zahtev Srbije, raspravljaće se o odluci Prištine da formira takozvanu vojsku Kosova. Na taj način Beograd nastavlja diplomatsku i političku borbu za Kosovo i Metohiju, pošto će se činjenično ukazati da Priština vuče poteze suprotno međunarodnom pravu i Rezoluciji 1244 SB UN, ocenjuju sagovornici Kurira.

Na sednici će govoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Bivši šef diplomatije i ambasador u UN Vladislav Jovanović smatra da je sednica odlična prilika da se svetskoj vladi saopšte činjenice o stanju na Kosmetu.

foto: Dragan Kadić

- Formiranjem oružanih snaga na KiM prekršene su odluke UN, Rezolucija 1244. Iz tog dokumenta je ispunjeno samo ono što odgovara Albancima. Iz toga se može desiti da neke države uvide da su pogrešile i povuku priznanje nezavisnoti - smatra Jovanović i dodaje da ne treba očekivati da će stav korigovati sile poput SAD, Britanija i Francuska.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da je današnja sednica u Njujorku bitna, ali da neće proizvesti veće efekte.

foto: Zorana Jevtić

- Kada bi se poštovalo međunarodno pravo, na toj sednici bi trebalo da bude doneta odluka da Kfor ispuni svoje obaveze i rasformira tzv. vojsku Kosova. Međutim, zapadne sile, zaštitnice Kosova, kao stalne članice SB UN, imaju pravo veta i ne bi dozvolile takvu odluku. Uprkos tome, sednica je značajna jer će biti neprijatno, pošto više neće moći da se skriva da je u ovom slučaju prekršeno međunarodno pravo.

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao da je, nezavisno od rasprave na sednici SB UN, transformacija bezbednosnih snaga u oružane snage Kosova "nepovratan proces koji samo može da bude sve snažniji". - Ako je Srbija uznemirena stvaranjem naše vojske, kosovski Srbi se osećaju sigurnim - kazao je Tači, koji će učestvovati na sednici SB UN.

B. Bojić/Foto:Profimedia

Činjenice - Savet bezbednosti UN ima pet stalnih članica - SAD, Rusiju, Kinu, Veliku Britaniju i Francusku - Preostalih deset članica Generalna skupština sa 193 zemlje bira na period od dve godine, sa zamenom pet članica svake godine - Od 15 članica svetske vlade, Kosovo je priznalo njih devet

Osumnjičeni za ratne zločine Tači će biti pozvan u Specijalni sud

Kosovski predsednik Hašim Tači biće pozvan u Specijalni sud za ratne zločine bivše OVK, objavio je glavni švedski radio (Sveriges radio).

foto: AP

Navedeno je, kako je prenela prištinska Gazeta ekspres, i da su neki od bivših ratnih vođa kosovskih Albanaca, uključujući i Rustema Mustafu Samija Luštakua, pozvani u svojstvu osumnjičenih za ratne zločine.

Pismo EU Privremeno ukinite takse

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malstrem i komesar za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han uputili su zajedničko pismo kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju u kojem mu nude rešenje problema vezanog za takse sa Srbijom.

foto: Reuters / Lehtikuva/ Markku Ulander, Reuters

Navodi se da iz EU, kako prenosi prištinska Koha ditore, između ostalog, predlažu da se odrednica "Unmik" u CEFTA sporazumu zameni odrednicom "Kosovo*", a zauzvrat traže da prištinske vlasti u znak dobre volje pre današnjeg sastanka Saveta za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) u Briselu privremeno suspenduju primenu odluke o taksama na robu iz centralne Srbije i BiH.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track