ONI SU REKLI NE ZAPADU U UN! OVE ZEMLJE SU UZ SRBIJU I PRAVDU UPRKOS OGROMNOM PRITISKU SILA! Evo koje su države večeras osudile tzv. Vojsku Kosova, NEK SE PAMTI!
Foto: Predsedništvo Srbije

rasprava u savetu bezbednosti un

ONI SU REKLI NE ZAPADU U UN! OVE ZEMLJE SU UZ SRBIJU I PRAVDU UPRKOS OGROMNOM PRITISKU SILA! Evo koje su države večeras osudile tzv. Vojsku Kosova, NEK SE PAMTI!

Politika -

Na vanrednoj sednici UN o kojoj se raspravljalo o formiranju tzv. Vojske Kosova, mnoge članice UN stale su na stranu Srbije i osudile poteze Prištine koji ugrožavaju mir celog regiona.

Na prvom mestu su Rusija i Kina. Ruski predstavnik je pozvao KFOR da rasformira Vojsku Kosova, upozorivši da je velika opasnost od oružanog sukoba u celom regionu.

- Odluka o formiranju oružanih snaga Kosova mora biti povučena! To stvara krizu u regionu! Stvara osećaj da je sve dozvoljeno - rekao je Nebenzja.

Predstavnik Kine je rekao da Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i hvali napore Beograda da postigne političko rešenje sa Prištinom.

Ali Rusi i Kinezi nisu bili jedini koji su se suprostavili tzv. Kosovu na današnjoj sednici.

Poteze Prištine osudio je Kazahstan.

- Jednostrane mere ugrožavaju mir - rekao je ambasador Kazahstana istakavši da su zabrinuti zbog formiranja "vojske" Kosova!

I ambasador Perua tvrdio je da je formiranje "vojske Kosova" bilo protivno međunarodnom pravu.

I Etiopija i Ekvatorijalna Gvineja stale su na stranu Srbije ponovivši da poštuju njenu teritorijalnu celovitost.

foto: Predsedništvo Srbije

Podrška je došla i od bolivijske predstavnice:

- Rezolucija 1244 je još na snazi! Priština to krši formiranjem "vojske"! Pozivamo da se suzdrže od toga, a takse su samo još jedna provokacija koja ugrožava dijalog - kaže ambasadorka Bolivije u SB UN!

Obala Slonovače ukazala je da je formiranje "vojske" Kosova protivno Rezoluciji 1244, ali su pozvali obe strane da nastave pregovore i reše sporna pitanja.

Predstavnici Holandije, Poljske, Kuvajta, Velike Britanije i još nekih članica nisu videli "pretnju miru" u tzv.Vojsci Kosova, a predsednik Vučić imao je poruku za kraj:

foto: Predsedništvo Srbije

- Drago mi je što oni koji su govorili u prilog "vojske" Kosova nisu uspeli da citiraju niti jedan član po kom imaju pravo na vojsku - rekao je on.

Da podsetimo, predsednik Vučić je u svom govoru podsetio da je zabrinut za Srbiju zbog stanja na Kosovu.

- Zahvalan sam što ste sazvali ovu sednicu u tako kratkom vremenu, jer je to veoma važno i ispravno zbog užasno teške situacije na terenu gde se susrećemo sa sve više teškoća na Kosovu i Metohiji. Ja sam veoma zabrinut i uplašen za posledice, ne samo za Srbiju nego za ceo region, rekao je Vučić.

Zahtev za održavanje hitne sednice zbog odluke Prištine o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u oružane snage, Srbija je uputila preko šefa svoje misije pri UN Milana Milanovića koji ga je 14. decembra prosledio predsedavajućem Saveta bezbednosti UN.

Cilj sednice je da se u Ujedinjenim nacijama ukaže da Priština vuče poteze suprotno Rezoluciji 1244 SB UN i međunarodnom pravu.

Kurir.rs

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track