KO JE GAZDA U SAVETU BEZBEDNOSTI? Ove zemlje su opalile ŠAMAR Americi, Britaniji i Francuskoj i STALE UZ SRBIJU! Evo šta su poručili Rusija i Kina, ali i Kazahstan, Peru, Etiopija...
Foto: Printscreen UN

na muci se poznaju junaci

KO JE GAZDA U SAVETU BEZBEDNOSTI? Ove zemlje su opalile ŠAMAR Americi, Britaniji i Francuskoj i STALE UZ SRBIJU! Evo šta su poručili Rusija i Kina, ali i Kazahstan, Peru, Etiopija...

Politika -

I kada izostane konkretna diplomatska ofanziva i lobiranje supersila, prećutan je stav da male zemlje ne smeju da se usprotive velikim silama, naročito najjačim državama u Savetu bezbednosti UN. Neosporno je da Rusija i Kina neće nikada priznati legalizaciju fantomske države stvorena na terorizmu, ali stav zapadnih sila može u neku ruku da zaplaši manje države. Međutim, na jučerašnjoj sednici SB UN, Kazahstan, Peru, Bolivija, Etiopija, Obala Slonovače i Ekvatorijalna Gvineja jasno su stavile do znanja da ne prihvataju diktate svetskih centara moći sa zapada!

Ako se setimo nedavnog teškog poraza lobista da se fantomsko Kosovo primi u Interpol, nameće se zaključak o kolosalnoj promeni konstelacija na međunarodnoj sceni. Usprotiviti se masovno diktatu onih koji već dve decenije pokušavaju da legalizuju terorizam i nasilnu promenu međunarodnog prava sve je masovnija pojava, pa se postavlja pitanje ko zapravo gazduje Ujedinjenim nacijama i svetskim organizacijama...

Jučerašnja sednica Saveta bezbednosti jasno je prikazala razlike u stavovima koje velike svetske sile imaju po pitanju Kosova.

Nakon obraćanja Aleksandra Vučića i Hašima Tačija usledila je rasprava na osnovu koje se jasno moglo zaključiti koje zemlja su na strani Beograda, a koje na strani Prištine.

Oba stava imala su i svoje najglasnije zastupnike, pa tako, dok je Rusija tvrdila da je formiranje kosovske vojske zapravo pretnja miru, i da je reč o bezakonju, SAD i Velika Britanija, očekivano, navele da ta odluka Prištine nije protivna pravu.

Istog stava su, recimo, i Francuska i Holandija, dok je svoj "sud" dala je i Kina koja je ponovila stav Pekinga da ova zemlja poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, i da podržava njene napore da pronađe političko rešenje za kosovsko pitanje.

Sednica SB UN održana je sinoć na zahtev Srbije, a povod je bila odluka prištinskih vlasti od pre nekoliko dana da Kosovske bezbednosne snage (KBS) transformiše u vojsku.

Govoreći na vanrednoj sednici SB UN o Kosovu, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i kosovski predsednik Hašim Tači, predstavnik SAD je rekao da je odluka o transformaciju KBS u vojsku u skladu sa Rezolucijom 1244.

- Rezolucija 1244 ovlašćuje međunarodno vojno prisustvo na Kosovu, zaduženo za razoružavanje OVK i drugih oružanih grupa, i ne odnosi se na formiranje bezbednosnih snaga - rekao je američki predstavnik, dodajući da dijalog treba da bude prioritet i pozivajući obe strane da odmah preduzmu korake kako bi se smirile tenzije.

foto: Predsedništvo Srbije

Velika Britanija: Nema pravnih prepreka za vojsku

Ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva Karen Pirs je navela da nema pravne prepreke za transformaciju KBS u vojsku i da taj proces spada u nadležnost suverene države, ali da to treba da se sprovede u dogovoru sa KFOR-om i međunarodnom zajednicom.

Prema njenim rečima, ništa u Ahtisarijevom planu, Rezoluciji 1244 niti u kosovskom ustavu ne isključuje mogućnost transformacije KBS u vojsku.

- Svi problemi su nastali zbog odsustva normalizacije odnosa, ali to je jedini način da obe strane napreduju, kroz dijalog pod posredovanjem EU, koja je budućnost Kosova i Srbije - navela je ona.

Rusija: Pretnja po mir

S druge strane, ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da deli zabrinutost koju je predsednik Srbije izrazio povodom situacije na Kosovu i Metohiji, i istakao da je odluka o transformaciji KBS u kosovsku vojsku "grubo kršenje" Rezolucije 1244 SB UN i da ugrožava mir i bezbednost u regionu.

On je ocenio i da je KFOR selektivan u ispunjavanju svog mandata.

Kina: Nastaviti dijalog

Predstavnik Kine je rekao da ova zemlja poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, pohvalivši napore Beograda da postigne političko rešenje sa Prištinom.

- Da bi strane postigle dogovor, obe strane se moraju držati Rezolucije 1244 UN, kao ključnog osnova za bezbednost Kosova, i promovisati toleranciju, ekonomski napredak, mir i stabilnost na Balkanu - naveo je on.

Uz to, ohrabrio je obe strane da nastave dijalog kako bi se postigao obostrano prihvatljiv sporazum.

foto: Printscreen UN

Francuska i Holandija: Kosovo je nezavisno, ali..

Na istoj sednici Saveta bezbednosti, ambasadori Holandije i Francuske ponovili su da podržavaju nezavisnost Kosova. Francuski predstavnik je pozvao "obe strane" da svoje razlike rešavaju kroz nastavak dijaloga i izbegnu eskalaciju, a Prištinu da poštuje ovlaćenja KFOR-a u skladu sa Rezolucijom 1244.

- Odluka o formiranju kosovske vojske ne dolazi u dobrom trenutku s obzirom na dijalog sa Beogradom - rekao je on, i pozvao Prištinu da ukine takse na robu iz centralne Srbije.

Prioritet je, kako je rekao, normalizacija odnosa radi zajedničke budućnosti u EU.

I ambasador Holandije rekao je da odluka Kosova o formiranju vojske dolazi u osetljivom trenutku i da obe strane moraju da pokažu odgovornost, da izbegavaju ekscese koji bi podržali dalji dijalog i međusovno poverenje i da pokažu političku volju za normalizaciju kroz dijalog u kojem posreduje EU.

Peru: Kršenje rezolucije

Predstavnik Perua je rekao da podržava proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine i stabilnost na Balkanu.

- Verujemo da je od suštinskog značaja da svi ostanu posvećeni primeni rezolucije 1244 i Briselskog sporazuma, a da SB bude jedinstven i da se fokusira na obaveze koje ima kao neko ko to treba da garantuje. Važna je uloga KFOR-a - istakao je on.

Peru veruje da tri zakona usvojena u kosovskom parlamentu s ciljem forimiranja vojske Kosova nisu u skladu sa Rezolucijom 1244 i Briselskim sporazumom.

foto: Predsedništvo Srbije

Etiopija: Podržavamo suverenitet Srbije

Predstavnik Etiopije je rekao da je njihov stav konzistentan:

- Snažno podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i mirno rešenje svih preostalih pitanja u skladu sa postojećim dokumentima - kazao je.

On se pozvao i na nedavnu izjavu generalnog sekretara UN Antonija Gutereša i zabrinutost koju je izrazio zbog poteza kosovskog parlamenta.

Predstavnik Etiopije je istakao da Rezolucija 1244 obezbeđuje pravi okvir za funkcionisanje Kfora koji treba da osigura bezbednost na Kosovu.

- Svaka druga akcija nije od pomoći - zaključio je on.

Kazahstan je zabrinut zbog formiranja vojske Kosova, naveo je predstavnik te zemlje u UN.

- Jednostrane mere ugrožavaju mir - rekao je ambasador Kazahstana.

Predstavnik Ekvatorijalne Gvineje je istakao da se zalaže za dijalog Beograda i Prištine, i istakao da ta zemlja odbacuje unilateralne akcije u vezi sa transformacijom u oružane snage. Pružio je podršku teritorijalnom integritetu Srbije i mirnom i političkom rešenju svih preostalih pitanja i podržao Rezoluciju 1244.

Bolivija: Poštujte Rezoluciju

I predstavnik Bolivije je pozvao na poštovanje Rezolucije 1244 i teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

- Ta rezolucija predstavlja jedini pravni okvir za međunarodno prisustvo i KFOR je taj koji garantuje bezbednost - istakao je on.

- Tri zakona koja je usvojio kosovski parlament su alarmantna stvar i nisu u skladu sa Rezolucijom 1244, i predstavljaju kršenje međunarodnog prava. Pozivamo Prištinu da se uzdrži od toga - rekao je predstavnik Bolivije.

foto: Predsedništvo Srbije

Obala Slonovače: Vratite se za sto

Predstavnik Obale Slonovače u UN kazao je da je formiranje vojske Kosova protivno Rezoluciji 1244 i pozvao obe strane da se uzdrže od unilateralnih poteza koji bi mogli da ugroze stabilnost u regionu.

- Pozivamo obe strane da se vrate za pregovarački sto pod pokroviteljstvom EU kako bi se smanjile tenzije i stvorili uslovi da se reše sva otvorena pitanja - rekao je on, dodavši da je Obala Slonovače uverena da je traženje mira kroz dijalog jedini način da se postigne mir na Balkanu.

Predstavnik te zemlje je naveo i da je nedavno usvajanje tri zakona o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga izazvalo reakciju međunarodne zajednice, te da ta inicijativa može uticati na mandat UNMIK-a i Kfora.

Poljska: Oružane snage su pitanje Kosova

Predstavnik Poljske, koja je inače priznala nezavisnost Kosova, kaže da smatra da je tranzicija bezbednosnih u oružane snage pitanje Kosova, ali i da buduće oružane snage treba da budu formirane u skladu sa ustavom i u okviru inkluzivnog procesa.

- Samo tada mogu da rade u interesu bezbednosti svih. Verujemo da će se svi akteri u regionu uzdržati od izjava i akcija koja će voditi ka eskalaciji. Dijalog je jedini put kojim se može doći do trajne stabilnosti - ocenio je predstavnik Poljske.

Predstavnik Kuvajta, koji je priznao nezavisnost Kosova, smatra da odluke kosovskog parlamenta predstavljaju suvereno pravo ida Kosovo ima pravo da formira oružane snage u skaldu sa Ustavom, mada priznaje da razume da to izaziva zabrinutost Srbije.

Smatra da te odluke nisu u suprotnosti sa Rezolucijom 1244, pozvao je na dijalog koji je pravi okrvir za rešvanje svih pitanja između Beograda i Prištine.

(Kurir.rs / Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track