ŠTA JE U CRNOJ TORBI KOJU PUTINOV TELOHRANITELJ NE ISPUŠTA IZ RUKU NI PO CENU ŽIVOTA: Sudbina sveta zavisi od njenog sadržaja, a samo predsednik sme da je otvori! (FOTO)
Foto: Printscreen RTS

ne odvaja se od nje

ŠTA JE U CRNOJ TORBI KOJU PUTINOV TELOHRANITELJ NE ISPUŠTA IZ RUKU NI PO CENU ŽIVOTA: Sudbina sveta zavisi od njenog sadržaja, a samo predsednik sme da je otvori! (FOTO)

Politika -

Prilikom dolaska Vladimira Putina u Beograd, ruskog predsednika je u stopu pratio telohranitelj sa crnom aktovkom u rukama. On se neće odvajati od ruskog predsednika, a razlog za to je taj što se u torbi nalaze kontrole za nuklearno naoružanje Rusije.

"Čeget", kako se naziva ova aktovka (ime je dobila po jednom planinskom vrhu na Kavkazu, a u prevodu s balkariskog jezika znači "crn"), u upotrebu je ušla sredinom osamdesetih godina.

U pitanju je sistem kontrole s posebnim audio-video komunikacionim sistemom "Kavkaz", a koji za zadatak ima da održava vezu između ruskog šefa države i štaba u slučaju razmatranja upotrebe nuklearnog oružja.

foto: Printscreen RTS

"Čeget" je povezan sa sistemom "Kazbek" (takođe nazvan po jednom kavkaskom vrhu) koji služi vrhovnoj komandi za nadzor strateških nuklearnih snaga.

Pristup "čegetu" ima samo predsednik države, iako se nezvanično tvrdi da pristup imaju i ministar odbrane i načelnik Generalštaba.

U svrhu testiranja i ispitivanja, Rusi su napravili mnoštvo "čegeta", pa je tako svaki imao svoj redni broj. Zanimljivo je da se nekadašnji predsednik Boris Jeljcin bunio što nosi "čeget" sa brojem 51, te je zahtevao da se njegova aktovka prepravi na broj 1.

foto: Marina Lopičić

Za "čeget" se vezuju zanimljive priče, a skoro sve su se desile u eri Borisa Jeljcina.

Naime, Jeljcin je prvi put uključio "čeget" 1995. godine kada je došlo do

napetosti zbog lansiranja nepoznate rakete u Norveškoj.

Rusi su se uplašili da je u pitanju nuklearni projektil, pa su bili na korak da započnu protivnapad. Srećom, radilo se samo običnoj meteorološkoj raketi, čije su lansiranje Norvežani uredno prijavili Kremlju, ali je neko "zaturio" dokument.

foto: Marina Lopičić

Druga anegdota povezana je sa votkom. Naime, sam Boris Jeljcin je u svojoj knjizi "Predsednički maraton" ovako opisao događaj tokom jednog lova 1991. godine:

- Kada smo prelazili preko jezera, jedan strani gost je ugledao crnu tašnu na dnu našeg čamca. Mislio je da je "nuklearna". Pokušao je što više da se udalji od nje, sedeći na ivici čamca. Nisam se protivio. A kada smo na ostrvu tašnu otvorili i iz nje izvadili dve flaše fotke i kisele krastavčiće, gost je prasnuo u smeh, ali i osetio veliko olakšanje - napisao je pokojni predsednik Rusije.

Američki čeget

Međutim, i Amerikanci imaju ovu torbu, ali je nazivaju "atomski fudbal", "nuklearni lančpaket", "crveno dugme", "crna torba", "predsednikova torba za vanredne situacije", ili jednostavno "fudbal". Veruje se da je nadimak dobila po ranijem ratnom planu koji se zvao "drop-kik" što je u fudbalu udarac u loptu nakon što je odskočila od zemlje; ratni "drop-kik" ne može da se izvede bez "fudbala", odnosno lopte kojom se istoimeni sport igra.

foto: Marina Lopičić

Bil Gali, bivši direktor vojnog ureda Bele kuće, izdao je knjigu 1980. godine u kojoj je opisao šta se ovoj torbi nalazi.

- U fudbalu postoje četiri stvari. Crna knjiga koja sadrži moguće vrste odmazde, knjiga sa spiskom položaja tajnih mesta, papirna fascikla za dokumente sa osam ili deset stranica uvezanih zajedno koje daju opis postupaka za sistem "Oglašavanja predsednika tokom vanrednog stanja", kao i kartica veličine 7,5x13 centimetara na kojoj se nalaze kodovi za overavanje autentičnosti - napisao je on.

(Kurir.rs/Telegraf/Blic)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track