POSLE PUTINA I ANGELA MERKEL PONOVO U SRBIJI: Najmoćnija žena Evrope uskoro u Beogradu
Foto: Dado Đilas, EPA

SAZNAJEMO

POSLE PUTINA I ANGELA MERKEL PONOVO U SRBIJI: Najmoćnija žena Evrope uskoro u Beogradu

Politika -

Aleksandar Vučić sastaće se s nemačkom kancelarkom u Davosu, a osim Kosova, ekonomije i evropskih integracija razgovaraće i o njenom dolasku u Beograd

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, i Angela Merkel, kancelarka Nemačke, sastaće se na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, a kako ekskluzivno saznaje Kurir, tada će, pored Kosova, ekonomije i evropskih integracija, razgovarati i o ponovnom dolasku najmoćnije žene Evrope u Beograd.

Ovaj sastanak, 14. po redu, demonstrira blizak odnos dvoje lidera, ali ovaj put, prema oceni analitičara, imaće poseban značaj zbog pređašnje posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji.

foto: Profimedia

Lično zainteresovana

Kako Kurir saznaje iz diplomatskih izvora, Merkelova će, uprkos velikim obavezama u Davosu, posvetiti poseban sastanak predsedniku Srbije i njih dvoje bi trebalo da se sastanu danas ili sutra.

- Merkelova pokazuje ličnu zainteresovanost za Srbiju i region, želi da pomogne u rešavanju kosovskog pitanja. Teme razgovora će biti Kosovo i ekonomija, ali i njen ponovni dolazak u Beograd - kaže izvor našeg lista i dodaje:

- Nemačka kancelarka razume da EU ima internih problema, te da ne posvećuje dovoljno pažnje regionu, i zato se trudi da bude prisutna, jer je Nemačkoj važno da Balkan bude stabilan. Merkelova je Vučiću jednom već istakla da bez stabilnog Balkana nema stabilne Evrope. Poznato je da njih dvoje imaju blizak odnos, što je važno za odnose Srbije i Nemačke.

foto: Marina Lopičić

Prema rečima Zorana Milivojevića, karijernog diplomate, ovaj susret znači da postoji visok nivo saradnje između Vučića i nemačke kancelarke, ali i interes da razmene mišljenja o najaktuelnijim temama, pre svega o KiM, sudbini EU i našem daljem procesu pristupanja.

- Svaki njihov susret podrazumeva produbljivanje i njihovog, ali i naših odnosa sa Nemačkom, kao i dalje proširivanje ekonomske politike i svake druge saradnje - kaže Milivojević i dodaje:

- Nemačka igra ključnu ulogu u EU i nemački stav je jedan od izuzetno važnih za rasplet kosovskog čvora, imajući u vidu njihov tvrd stav da nema promena granica. Vučić će sigurno Merkelovu obavestiti i o svom razgovoru sa Putinom.

foto: Kurir

Srbija ima alternativu

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da će jedna od tema između Vučića i Merkelove sigurno biti i Kosovo i neophodnost da Priština ukine takse na srpsku robu.

- Vučić će se u Davosu sresti sa mnogim državnicima. On ima razgranatu mrežu kontakata sa svetskim liderima, ali će posle posete Putina svi oni, pa i Merkelova, verovatno pokazati dodatno interesovanje i razumevanje za Srbiju jer je jasno da naša država sada ima geostratešku alternativu - kaže Anđelković.

Tako, posle posete Putina Beogradu i analize u američkom časopisu, gde je SAD sugerisano da se okrene Srbiji, sagovornici Kurira smatraju da će i Nemačkoj u fokusu spoljne politike biti naša država.

foto: Twitter/JHahnEU

SASTANCI

Vučić će imati sastanke i sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom, premijerom Slovenije Marjanom Šarecom, kao i predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj Sumantrom Čakrabartijem

Sa privrednicima i predstavnicima finansijskih institucija

Vučić će se obratiti skupu na temu „Sloboda medija u kriznim situacijama“ i prisustvovati brojnim sesijama Svetskog ekonomskog foruma

foto: Kurir

U DANAŠNJEM ŠTAMPANOM IZDANJU KURIRA PROČITAJTE JOŠ:

VRATILA SE U SRBIJU: Karleuša ne ispušta lekove iz ruku! Prvi put u javnosti posle porno skandala

TRIFUNOVIĆI U KLINČU: Udario brat na brata zbog politike

BOLEŠTINA U VRANJU: Majka i sin silovali pse pa ih jeli!

BEZDUŠNO: Izvršitelji sedmočlanoj porodici otimaju drugi stan

BORANIN NADRLJAO ZBOG OGLASA: Tražio srodnu dušu, dobio pretnje smrću

PORODIČNA DRAMA U BEOGRADSKOM NASELJU BELE VODE: Profesor matematike izbo majku po vratu

TEŠKOĆE BUBREŽNIH BOLESNIKA: Pacijente nema ko da preveze na dijalizu

NOVI BIZNIS IMUĆNIJIH SRBA: Kirija u Barseloni, a gazda u Beogradu

PLANETA PRED HAOSOM: Goreće Francuska, Amerika i Britanija

SVEDOK-SARADNIK OTKRIO DETALJE O KLANU: Škaljarci kupovali bombe u Novom Sadu?

MLATE MILIONE I IGRAJU SE FUDBALA! Iz senke Menadžeri vladaju svetskim fudbalom

UŽIVAM KAD ŠABAN PEVA: Od A do Š Zoran Mirković, trener Partizan, u životnoj ispovesti!

(Kurir.rs/K. Blagović - B. Bojić /Foto: EPA, Dado Đilas)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track