VEŠALA NA PROTESTU PODELILA OPOZICIONARE Nogo: Nemam ništa sa Đilasovim Savezom
Foto: Tanjug

Šta je ovo

VEŠALA NA PROTESTU PODELILA OPOZICIONARE Nogo: Nemam ništa sa Đilasovim Savezom

Politika -

Dok Đilasov Savez za Srbiju objašnjava da nema ništa sa vešalima, na prošlom protestu je vešala nosio lično Srđan Nogo, poslanik Dveri, stranke koja je osnivač tog Saveza. On kaže da nije deo SZS

Iako se Savez za Srbiju ubi objašnjavajući da nema ništa sa vešalima koja su nošena na prošlom protestu, Srđan Nogo, poslanik Dveri, pokreta koji je osnivač tog istog Saveza, gurnuo im je prst u oko - na subotnjem protestu nosio je vešala.

foto: Marina Lopičić

Doduše, Nogo u razgovoru za Kurir tvrdi da je njegov performans usmeren protiv vlasti, ali i da, uostalom, on nije deo Saveza!

Pitajte Boška

Na pitanje da li ga je zvao neko iz Saveza i sugerisao mu nešto u vezi sa vešalima, ovaj poslanik Dveri kaže da nije ni u kakvoj vezi sa tom organizacijom.

- Poznato je da ja nemam nikakav kontakt sa Savezom. Nisam deo toga. Ja sam poslanik Dveri, ali nisam ni u kakvoj vezi sa Savezom. Ovo je moj lični čin, nema veze ni sa strankom kojoj pripadam. Nogo nije želeo da otkrije ni da li mu je Obradović, lider Dveri, nešto sugerisao oko ovog performansa.

foto: Marina Lopičić

- To je pitanje za Obradovića, pozovite njega - naveo je. Savez je, ne tako davno, već imao ogromnih problema zbog Noga. On je u jednoj emisiji rekao da, ukoliko je potpisan Dablinski sporazum sa EU o migrantima, predsednik i premijerka Srbije "treba da budu obešeni na Terazijama". Posle osude javnosti, Nogo je podneo ostavku na mesto člana Predsedništva Dveri, ali je ostao član GO i njihov poslanik. Mediji su tada pisali da je Nogo podneo ostavku pod pritiskom članova Predsedništva Dveri, jer pozivanje na nasilje nije politika Dveri, a i smatrali su da su ove izjave usmerene protiv Saveza za Srbiju. I lider Dveri Boško Obradović se tada ogradio od Noga.

Nek me hapse

Nogo kaže da ne postoji bojazan od hapšenja zbog makete vešala koju je nosio, jer tu nema elemenata krivičnog dela. Za njega ona predstavljaju simbol gušenja slobode.

- Vlast hoće da uguši slobodu time što sprovodi represiju nad ljudima bez učinjenog krivičnog dela. Uhapšen je čovek u Kragujevcu, penzioner, koji je doneo maketu vešala od stiropora i na njima obesio figuru samog sebe. Očigledno vlast hapsi samo tamo gde mene nema. Ili ja nosim vešala u pogrešnom gradu ili oni ciljaju gde sam ja s vešalima da ne hapse tu, nego u nekom drugom mestu. Zakon mora da bude isti za sve, ako su te ljude hapsili, moraju i mene - kaže Nogo.

Komentarišući da li mu je čudno što nije priveden kao i ostali koji su nosili vešala, on navodi: - To nije pitanje za mene, već za ministra policije i tužioca. Policija mora da radi po nalogu tužioca, a ja sam uradio istu stvar kao i ovi što su privedeni. Ako ima elemenata krivičnog dela, oni su bili dužni još u subotu da me uhapse. Neću se pozvati na poslanički imunitet.

Kurir.rs/K.B./Foto:Beta/Miloš Miškov

Reakcije 1. Branko Ružić, ministar državne uprave Opozicija je destruktivna

foto: Beta

- Delovanje opozicije se svodi na destrukciju, pozive na linč i nošenje vešala u srcu Srbije, koja je uvek bila slobodarska i ponosna. Radi se i o očiglednom deficitu svega onoga što je kreativno, državotvorno i vizionarsko.

2. Aleksandar Antić, ministar energetike Vešala su im program

foto: Zorana Jevtić

- Lideri Saveza za Srbiju potvrdili su da nošenje vešala kroz centar Beograda za njih nije nikakav incident, niti grubo gaženje po uspomeni na žrtve nacističkog terora nad Beograđanima, već deo njihovog političkog programa.

3. Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva Vređa sve građane

foto: Ana Paunković

- Kad se posle svih osuda u javnosti jedan opozicioni poslanik ponovo na protestu pojavi s vešalima, to nije više samo pitanje nedostatka politike opozicije, takav čin vređa sve građane koji znaju šta taj simbol predstavlja.

4. Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Opozicija nema politički program

foto: Marina Lopičić

- Očekujem da nadležni organi postupe u skladu sa svojim ovlašćenjima. A činjenica da su lideri SZS, njihovi poslanici, visoki funkcioneri nosili vešala, ukazuje da oni ne razumeju šta je suština onoga šta građani Srbije žele i da ne postoji politički program.

Vučić: Politika vešala neće pobediti budućnost

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, juče je poručio da politika vešala i politika prošlosti neće pobediti politiku budućnosti, rada i marljivosti.

foto: Tanjug

- Nemojte da brinete i da se sekirate kada vidite da ima onih koji nisu odgovorni, a koji bi da nas vrate u prošlost. Politika vešala i politika prošlosti nikada neće pobediti politiku budućnosti - poručio je Vučić.

Premijerka odbrusila Trifunoviću Fašizam u Srbiji nikada neće biti opcija

Sergej Trifunović, glumac i predsednik PSG, napisao je na društvenoj mreži Tviter, komentarišući proteste koji se sada već šire u gotovo svim gradovima Srbije, da je nevažno da li na zidu neko ima sliku Ljotića ili Broza, zajednički cilj je država koja funkcioniše.

Na ovaj njegov tvit reagovala je odmah premijerka Ana Brnabić i napisala:

- U Kragujevcu Sergej Trifunović kaže: "Nebitno da li neko drži sliku Draže, Ljotića ili Broza." To kaže u gradu gde su ljotićevci učestvovali u streljanju hiljade ljudi/dece 1941. Ne, nije svejedno. Nikada neće biti. Fašizam u Srbiji nikada neće biti legitimna opcija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track