BRUKA I SRAMOTA: Đilasova pulenka stala uz fašiste koji su napali Anu Brnabić
Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Printscreen N1

skandal

BRUKA I SRAMOTA: Đilasova pulenka stala uz fašiste koji su napali Anu Brnabić

Politika -

Jelena Anasonović, koordinatorka protesta koalicije Dragana Đilasa, podržala pristalice ultradesničarskog pokreta Naši i pripadnike Dveri Boška Obradovića koji su napali premijerku u Orašcu

Pristalice ultradesničarskog pokreta Naši, koji otvoreno zastupa ekstremističke i fašističke stavove, i pripadnici pokreta Dveri Boška Obradovića napali su premijerku Anu Brnabić na centralnoj ceremoniji obeležavanja Dana državnosti u Orašcu!

Oni su mahali zastavom pokreta, zviždali su kad se premijerka pojavila uzvikujući „Izdaja“, „Izdali ste Kosovo“...

foto: Printscreen

U opoziciji muk

Da skandal bude još veći, predstavnici opozicije ne samo da nisu našli za shodno da osude ovaj ispad već je Jelena Anasonović, koordinatorka protesta koalicije Dragana Đilasa, na svom Tviter nalogu podelila sraman video uz komentar „Ustala je Srbija“. Ubrzo su joj građani uputili poruke poput one „da se ne oduševljava ljudima koji zvižde i prave spiskove srbomrzaca samo zato što ne vole Vučića, jer su oni rak-rana ovog društva“. S druge strane, osude opozicionih predstavnika i učesnika protesta su potpuno izostale.

Premijerka je, uprkos zvižducima, održala govor i poručila da u Srbiji nema mesta fašizmu.

Nije nasela na provokacije...Ana Brnabić
Nije nasela na provokacije...Ana Brnabićfoto: Beta/Slobodan Miljević

- Došli ste ovde da na ovaj svečani dan i ovo sveto mesto zviždite, ne ispoštujete pretke i ne čujete šta radimo za budućnost... Vidim zastave koje nosite. Fašizam u Srbiji nikada neće pobediti. Borićemo se protiv fašizma, kao i svi naši preci. Mi treba da pokažemo jedinstvo i zajedništvo u borbi za bolju budućnost. To treba da pokažemo, ali danas imamo ovde one koji zvižde, e to je njima na čast. Mi ćemo se boriti i, garantujem vam, što ste vi glasniji, to ćemo se mi boriti jače - rekla je Brnabićeva.

Različiti aršini

Da fašisti u Srbiji nikad neće pobediti, poručio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

foto: Marina Lopičić

- Ma koliko se trudili i nametali na razne načine, neće im proći. Za nas fašisti nikad nisu bili dobri i nikada neće biti, borićemo se protiv njih i pobeđivaćemo ih uvek - poručio je Vučić. Na pitanje kako vidi to što pojedini političari, koji su ranije takve grupe osuđivali, danas tim grupama kažu „bravo“, on odgovora: - Pre nekoliko meseci pričali su da ih vlast podržava, kad su ti koji su vikali pravili spiskove nepoželjnih novinara. Danas, kad duvaju u istu tikvu i prave koalicione liste i partijske saveze, onda su im dobri.

Ne znaju gde udaraju... Đilas i  Obradović
Ne znaju gde udaraju... Đilas i Obradovićfoto: Zorana Jevtić/Marina Lopičić

Analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje da se pravac za koji se zalažu ovi pokreti poklapa s fašizmom: - To je nastavak nepristojne i negativne kampanje jednog dela opozicije. Pokazali su da im ni državni praznik nije bitan, nego isključivo propaganda. Značajna su preklapanja između fašista i ovih ekstremno desničarskih pokreta. Štaviše, nije čak ni preterano reći da su ta dva pokreta lokalna i savremena verzija protofašističkih pokreta.

I on je uz opoziciju

PRETIO SMRĆU, A SAD GOVORI NA PROTESTU

foto: Beta/Dragan Gojić

Daško Milinović, poznatiji na Tviteru kao Zapad Todorović, govorio je kao jedan od govornika na protestu opozicije u Apatinu. Ovaj radio voditelj je ranije privođen u policiju jer je napisao će poslanika SNS Vladimira Đukanovića vrteti na ražnju. On svakodnevno iznosi i sporne ideje, poput one da decu treba učiti da se klanjaju sotoni i da su porodične vrednosti „sranje“. Ljudima često upućuje i bolesne poruke, među kojima je i: „Mrtve ti je*em u rupu od oka.“

foto: Kurir

U DANAŠNJEM ŠTAMPANOM IZDANJU KURIRA PROČITAJTE:

Brisel potresa velika afera

Panika: Srpska špijunka digla NATO i EU na noge

Intervju nedelje

Radoš Bajić: Neću na proteste opozicije, ulica ne rešava probleme!

Oglas za zapošljavanje koji je šokirao Srbiju

Nude stalan posao za poslovnu pratnju

Manijaci iz Obrenovca iza rešetaka

Pohapšeni pefofili: Devojčicu spopadao deda, drugu dodirivao rođak

Priveden manijak

Terao putnike da gledaju pornić u autobusu

Intervju: Nada Topčagić

Ceca i Čola 20 godina nemaju hit

Folker u kafani

Darko Lazič ustao iz kolica pa oteo Saši mikrofon

Potpuno ludilo u fudbalskoj Evropi

Luku jure Barselona, Real i Čelsi

Ne propustite

KURIR DANAS POKLANJA NAJBOLJI PORODIČNI MAGAZIN LENA: Očistite telo od toksina

I ove nedelje samo uz Kurir poklon - najbolji porodični magazin u Srbiji!

Da biste se zaštitili od prehlade i virusa, veoma je bitno da vaš imuno sistem bude spreman za to.

U novom broju magazina Lena pokazaćemo vam kako da očistite telo od toksina, što je najbolji način prevencije mnogih bolesti.

Saznajte zbog čega je kolonoskopija pregled koji može da vam spase život, zašto od odrasle dece ne treba da pravite večite tinejdžere i kako da pravilnom negom umanjite vidljive znakove starenja.

Pročitajte intervju sa Jelenom Tomašević, koja otkriva šta je njena mirna luka i sećanje na neprežaljenog princa glume Nebojšu Glogovca.

Poklanjamo vam i recepte za zdrava i ukusna jela sa žitaricama.

Čitajte KURIR!

foto: Kurir

OBELEŽAVAMO SVETOG SIMEONA BOGOPRIMCA: Kurir danas poklanja IKONU U ZLATOTISKU S MOLITVOM

Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva, juče, 16. februara, proslavili su praznik posvećen Svetom Simeonu Bogoprimcu. Kurir danas poklanja ikonu u zlatotisku s molitvom.

Simeon Pravedni ili Simeon Bogoprimac je hrišćanski svetitelj. U vreme misirskog cara Ptolemeja Filadelfa izabran je kao jedan od sedamdesetorice kojima je bio poveren posao prevođenja Biblije sa jevrejskog na grčki jezik.

Kada su prevodili proroka Isaiju, došli su do proročanstva: "Evo djeva će zatrudneti i rodiće sina", on se zbuni, pa uze nož da izbriše reč "djeva" i zameni je sa rečju "devojka", i tako i prevede na grčki.

Ali u tom trenutku javi se Simeonu anđeo Božji i odvrati ga od njegove namere, objasnivši mu da je proročanstvo istinito i da piše baš onako kako treba. Još mu je rekao i da neće umreti dok ne vidi Mesiju rođenog od device.

Kada je Djeva Marija donela Isusa u jerusalimski hram, Duh Božji je to javio Simeonu, koji je tada bio već veoma star. Simeon brzo ode u hram i u hramu odmah prepozna i Djevu i sina po svetlosti koja je zračila oko njihovih glava kao oreol.

Radostan starac uze Hrista u ruke i zamoli Boga: „Sad otpuštaš u miru slugu svojega, Gospode, po reči svojoj; jer videše oči moje spasenje Tvoje.“ Tu se zadesila i Sveta Ana, koja je i sama prepoznala Isusa i to objavila svima. Ani je tada bilo osamdeset četiri godine. Nedugo potom, Sveti Simeon je preminuo.

foto: Kurir

Čitajte u današnjem KURIRU!

(Kurir.rs/Silvija Slamnig /Foto: Dragana Udovičić, Tanjug/Sava Radovanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track