ORHAN DRAGAŠ: Vučić u Minhenu učvrstio međunarodnu poziciju Srbije
Foto: Dado Đilas

Vraćen autoritet

ORHAN DRAGAŠ: Vučić u Minhenu učvrstio međunarodnu poziciju Srbije

Politika -

Direktor Međunarodnog insitita za bezbednost Orhan Dragaš kaže da je ovogodišnji Minhenski bezbednosni forum potvrdio da je ubedljivo najuticajniji skup svetskih lidera na kojem se na najvišem nivou razmatraju ključna pitanja globalne bezbednosti i politike i zato je učešće predsednika Aleksandra Vučića imalo puno opravdanje i veliku korist za interese Srbije.

Pitanje Kosova i Metohije jedno je od važnijih na međunarodnoj sceni što je, kako ističe, potvrđeno i na Minhenskom forumu, gde je na tu temu organizovan poseban panel.

- Predsednik Vučić je tom prilikom s pravom podsetio na činjenicu, koja se u međunarodnim okvirima često zaboravlja, a to je da je Srbija apsolutno konstruktivna u dijalogu koji se vodi već godinama i da je ispunila sve obaveze koje je preuzela Briselskim sporazumom. Ovakvo podsećanje bilo je više nego potrebno, jer se u međunarodni okvirima često zamagljuje činjenica da u pregovorima jedna strana, a to je Srbija, nastupa odgovorno i ispunjava svoje obaveze, dok druga, prištinska strana, pokazuje da ne želi da ispuni ni minimum svojih obaveza, a to je formiranje Zajednice srpskih opština - navodi Dragaš.

foto: Printscreen, Pritnscreen Facebook, Printscreen Instagram

Učešće predsednika Srbije na Minhenskom bezbednosnom forumu, kao i brojni susreti koje je tom prilikom imao sa svetskim liderima pokazalo je, ocenjuje on, da je Srbija definitivno povratila svoj autoritet na međunarodnoj sceni, što je u odlučnoj fazi rešavanja kosovskog pitanja presudno za zaštitu nacionalnih interesa:

- Argumenti koje Srbija iznosi i njena politika u vezi sa KiM nedvosmisleno su u pravcu traženja kompromisnog rešenja, koja će doneti dugoročnu stabilnost na Balkanu i okončati dugotrajni konflikt između Srba i Albanaca, uz maksimalnu zaštitu srpskih interesa. Na forumu u Minhenu takva politika dobila je podršku najuticajnijih međunarodnih faktora.

E.K./Foto:Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track