AMERIKA BESNA NA ALBANCE: Evo koje mere sprema Vašington, a neke će vlasti u Prištini baš da zabole!
Foto: AP

sankcije

AMERIKA BESNA NA ALBANCE: Evo koje mere sprema Vašington, a neke će vlasti u Prištini baš da zabole!

Politika -

BEOGRAD - Nakon odbijanja Prištine da povuče takse na robu iz centralne Srbije, SAD su spremne na ekstremnije poteze koji bi trebalo da pogode direktno političke lidere kosovskih Albanaca i njihove glavne projekte.

Te mere mogle bi da obuhvate odbijanje gostoprimstva kosovskim liderima, sankcije na opremu kosovske vojske, ukidanje subvencija namenjenih izgradnji prištinskih institucija, navodi Blic.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Aleksandar Jovanović

Sagovornik iz kosovske skupštine, dobro upućen u prilike u Prištini, navodi da Amerika ne bi želela da se njihove buduće akcije slome o leđa građana. Zato bi njihovo delovanje moglo da bude usmereno na kosovsku vojsku, blokadu poslova vezanih za naoružanje, zatvaranje slavine kada je reč o novcu koji oni ulažu u izgradnju institucija u Prištini, ali i odbijanje gostoprimstva kosovskim liderima.

"SAD otvoreno insistiraju na tome da se dijalog (s Beogradom) odblokira, ali ne žele da sankcije budu usmerene prema narodu. Zasad je izvesno da bi mogli da povuku poteze prema Kosovskim bezbednosnim snagama u vezi sa opremom koja je dogovorena da bude isporučena, a reč je o oklopnim vozilima, ali i kroz kontakte sa najvišim zvaničnicima u KBS. To ih najviše boli. Druga linija pritiska je novac koji Priština dobija od SAD za potrebe izgradnje demokratskih institucija", navodi izvor Blica.

Kako dodaje, jedan od ovih poteza - odbijanje gostoprimstva, već su javno povukli. To se desilo pre desetak dana kada kosovski premijer Ramuš Haradinaj nije dobio vizu za SAD kako bi prisustvovao molitvenom doručku u Beloj kući.

List podseća da je Bela kuća na adrese kosovskih lidera već poslala pismo u kojem ne kriju nezadovoljstvo i nevericu prema potezima Prištine i nagoveštavaju konkretne mere, a jedna od njih je otkazivanje posete komandanta Nacionalne garde Ajove.

Ovaj potez, premda uglavnom zanemaren od srpske javnosti, jedna je od oštrijih mera prema Prištini, smatra politička analitičarka i direktorka CEAS-a Jelena Milić.

Ilustracija
Ilustracijafoto: AP / J. Scott Applewhite

Ona zkaže da je Kosovo za SAD nezavisna zemlja i da "neće odmah krenuti s najjačim oružjem" kako bi izdejstvovala da Priština povuče tarife.

"Uvođenje taksa bio je očajnički potez, donet u frustraciji jer nisu primljeni u Interpol, a namera je bila i da se njime opravdaju svom biračkom telu", navodi Milićeva.

Ona napominje, govoreći o odnosu SAD prema Kosovu da se diplomatski stavovi zasnivaju na činjenicama, a kada se promene činjenice, mogu se promeniti i stavovi.

"Srbija to bolje shvata od Prištine, jer nema mnogo mera kojima može da uzvrati, osim strpljenjem i dokazivanjem da je pouzdan partner, a da je Kosovo nepouzdan partner", kaže Jelena Milić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track