DAVAO SAM PARE DS I TADIĆU NA TAJNE RAČUNE I U KEŠU! Šokantno priznanje crnogorskog biznismena!
Foto: Zorana Jevtić

OTVORIO DUŠU

DAVAO SAM PARE DS I TADIĆU NA TAJNE RAČUNE I U KEŠU! Šokantno priznanje crnogorskog biznismena!

Politika -

Vlasnik "Atlas grupe" tvrdi da je 15 godina finansirao demokrate u Srbiji

Duško Knežević, vlasnik "Atlas grupe" i nekada prvi bankar Crne Gore, tvrdi da je 15 godina finansirao Demokratsku stranku, i to uplatama na tajne račune u inostranstvu i davanjem keša lično njenim liderima u Srbiji.

Knežević je objasnio da su ovakve njegove transakcije išle ka DS od perioda pre liderstva Zorana Đinđića, a da su nastavljene i tokom vladavine Borisa Tadića.

Knežević se suočava s crvenom Interpolovom poternicom, koju je za njim raspisala Crna Gora zbog sumnje u proneveru i pranje novca, i nalazi se u Londonu.

Isplate političarima

- Ne znam da li sam reketiran, ali znam da sam 10, 15 godina finansijski pomagao DS, još od pre vremena Đinđića i posle, za vreme Tadića. To je normalna pojava na Balkanu kada je reč o finansiranju političkih stranaka... Transparentno ne može da bude kod političkih partija, posebno kod velikih iznosa, jer su to neki tajni računi u inostranstvu i novac se daje u kešu ili se direktno nosi liderima stranaka - opisuje Knežević te tokove novca.

foto: EPA/Boris Pejović, Vijesti/Filip Roganović

On je u intervjuu za RTS izbegao da direktno imenuje ljude kojima je svih tih godina nosio milione, jer ne želi da sada "otvara Srbiju". Knežević priznaje da pojedini političari u Srbiji sigurno imaju razloga da budu zabrinuti zbog okolnosti da im je upravo on davao novac.

- Ali ti ljudi sad nisu baš aktuelni, nisu u žiži političkih dešavanja. Mislim da je sad nebitno da se bavim njima - kaže Knežević.

Pravila igre

Crnogorski biznismen je objašnjavao i zašto je pristao da igra po pravilima političara.

- Nemoguće je, ne samo u Crnoj Gori nego bilo gde na Balkanu, bez finansiranja vodeće partije dobijati velike poslove, saglasnost, urbanističke dozvole, pratiti međunarodne investitore... O tome se ćuti, jer ne možete izigravati hajduka ako ste u nekom sistemu gde se znaju pravila igre, da budete narodni heroj i da kažete: "Ne, ja neću da finansiram tu partiju", jer znate šta vas čeka posle toga. Ima dosta tih primera i u Srbiji, Hrvatskoj... - izjavio je Knežević.

Boris Tadić juče nije odgovorio na naša pitanja o Kneževićevim tvrdnjama, već nas je uputio na svoju saradnicu za medije koja se nije javljala na telefon.

Knežević o sastancima u vili

Milo kumovao Tadiću i Dačiću

Iako su svi akteri u proteklom periodu demantovali navode ovog biznismena da su pakt Tadić-Dačić i vlada DS-SPS 2008. ugovoreni uz njegovo posredovanje, kao Đukanovićevog specijalnog posrednika, Knežević kaže da se istina krije u evidenciji posetilaca Tadićeve tadašnje vile. On kaže da je prisustvovao "određenim sastancima" i "određenim političkim dogovorima" i tvrdi da je Đukanoviću bila namera da sruši Koštunicu.

foto: Marina Lopičić

- Ako se vodi evidencija ko je bio u vili kod Tadića uoči formiranja vlade... Bio je Miki Rakić, Mrkonjić, Tadić i pričalo se o formiranju vlade, troškovima odbrane Miloševića u Hagu, o nekim uslovima koje je tražio SPS - ispričao je Knežević.

I. K./ Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track