ĐILASOV PAJTOS MULJA SA 72 GRADSKA STANA! OŠTETIO BUDŽET ZA MILIONE: Otkrivene velike malverzacije u Šapcu
Foto: Dado Djilas, Dragana Udovičić

Sumnjivo

ĐILASOV PAJTOS MULJA SA 72 GRADSKA STANA! OŠTETIO BUDŽET ZA MILIONE: Otkrivene velike malverzacije u Šapcu

Politika -

Grad koji vodi Nebojša Zelenović iz SZS dao je nepoznatim osobama na korišćenje brojne nekretnine, i to bez ikakve nadoknade, otkrio državni revizor

Čak 72 stana koja su u vlasništvu grada Šapca, na čijem je čelu Nebojša Zelenović, jedan od bliskih saradnika Dragana Đilasa iz Saveza za Srbiju (SZS), daju se džabe na korišćenje nepoznatim osobama, otkrili su revizori iz Državne revizorske institucije (DRI)!

Na taj način je Zelenović oštetio gradski budžet za milionske iznose, ocenjuju sagovornici Kurira.

Kriju se ugovori

Ove malverzacije otkrili su revizori Državne revizorske institucije u kontroli poslovanja za 2015. godinu, ali do danas ugovori i detalji o stanovima i osobama koje žive u njima nisu postali transparentni. - Nije utvrđivan niti naplaćivan zakup za 72 stana kojima grad raspolaže prema stanju u knjigovodstvenoj evidenciji na dan 31. 12. 2015. godine - piše u izveštaju DRI.

foto: Printscreen

Ugovori koji su napravljeni godinama se skrivaju, a prema Zakonu o stanovanju, gradska uprava je u obavezi da prilikom zaključivanja ugovora odredi i naplaćuje i zakupninu, što ovde nije slučaj. Nakon izveštaja DRI, iz gradske uprave je navedeno da od 72 stana treba da se isknjiži 10, jer su zaključeni ugovori o otkupu, a da je pet stanova srušeno. O više detalja pitali smo gradonačelnika Nebojšu Zelenovića, ali do zaključenja broja on nije odgovarao na pozive i poruke.

Sve ispitati

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić kaže za Kurir da bi ta imovina, kao i osobe koje je koriste, trebalo da se uvedu u evidenciju: - Ako su od Državne revizorske institucije dobili preporuku da te stanove i njihove korisnike uvedu u evidenciju, onda bi to trebalo da se uradi. Takođe, bitno je po kom osnovu je neko dobio stan na korišćenje i da li je u pitanju zakup sa punom ili umanjenom nadoknadom, ili je reč o nekom ustupanju bez nadoknade.

Kurir.rs/S.Slamnig/Foto:Dado Đilas/Dragana Udovičić

Dragan Dobrašinović Mnogo razloga za sumnju

Mnoge lokalne samouprave se neodgovorno ponašaju prema svojoj imovini, ocenjuje za Kurir Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija:

foto: Fonet

- Ponekad je to posledice nemara, a nekada su vezane i za veoma lošu nameru. U konkretnom slučaju, ako su već nekome dati ti stanovi, a taj neko ne plaća ništa, javljaju se osnovi sumnje da je to možda dato ljudima koji su bliski lokalnoj vlasti. Pogotovo ako je sve tako skriveno. S druge strane, iako su stanovi ustupljeni socijalnim slučajevima, mora da postoji evidencija i odluka na osnovu koje se vidi zašto je do toga došlo. Čim toga nema, ostavlja se prostor za sumnju.

Vladimir Đukanović Bezobrazluk i kriminal

Narodni poslanik SNS Vladimir Đukanović kaže da je ovaj slučaj primer bezobrazluka i kriminala:

- To je idealan način da udome svoje aktiviste i istomišljenike kako bi vremenom stekli pravo na otkup stanova za neku bagatelu. To je stravičan bezobrazluk i kriminal! Treba da se istraži ko su ti ljudi i da se svi koji su počinili krivično delo uhapse.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja