NATO MORA BITI KAŽNJEN ZA BOMBE NA SRBIJU! Jasna poruka predsednika Rusije VLADIMIRA PUTINA!
Foto: Dado Đilas, EPA/STRINGER

PODRŠKA

NATO MORA BITI KAŽNJEN ZA BOMBE NA SRBIJU! Jasna poruka predsednika Rusije VLADIMIRA PUTINA!

Politika -

Ruska Federacija, na čijem čelu je predsednik Vladimir Putin, usvojila je juče dokument u kojem se navodi da je vojna operacija protiv suverene Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine pretvorila NATO u glavnu opasnost za čitav svet i poručila da inicijatori ovog zločina moraju da odgovaraju pred licem pravde!

foto: EPA, Profimedia

Kako se navodi u dokumentu, koji je usvojio Gornji dom Ruske dume povodom predstojeće 20. godišnjice NATO bombardovanja, ta vojna operacija odrazila se negativno na dalji razvoj uzajamnih odnosa i poverenja evropskih država, a nekažnjavanje odgovornih dovelo je do novih tragedija u Siriji, Iraku i Libiji.

foto: Dragana Udovičić

Valentina Matvijenko

ŽAO MI JE ŠTO NISMO ZAŠTITILI JUGOSLAVIJU

Predsednica Saveta Federacije i stalni član Saveta bezbednosti Rusije Valentina Matvijenko izrazila je žaljenje što Rusija nije uspela da spreči bombardovanje Jugoslavije i zaštiti našu zemlju:

- Pokušavali smo svim snagama da sprečimo vojni konflikt, ali posebno je bilo cinično kada je tadašnji ruski premijer Primakov krenuo za Ameriku na pregovore o Jugoslaviji, a u tom trenutku je počelo bombardovanje. Trenutak kada je Primakov nad Atlantikom okrenuo avion i vratio se u Rusiju označio je početak naše nezavisne politike.

Hteli nas na kolenima

- Države članice NATO pokušale su da bace narod Jugoslavije na kolena, da prekroje ustav UN, a posledice te tragedija još uvek potresaju svet - rekao je Konstantin Kosačov, šef Međunarodnog komiteta Saveta Federacije Rusije, prenose RIA Novosti.

foto: EPA

Poslanici su podsetili su da je NATO u bombardovanju Jugoslavije koristio municiju sa osiromašenim uranijumom, što je uzrokovalo mnogobrojne žrtve medu civilima.

- Priznanje nezavisnosti Kosova, koje je usledilo 2008. godine od čitavog niza zemalja Zapada, predstavljalo je samo nastavak onoga što je započeo NATO - podršku separatizmu i konfliktu na teritoriji bivše Jugoslavije. Faktičko otcepljenje KiM presedan je u međunarodnim odnosima, koji je krajnje zakomplikovao rešavanje postojećih konflikata u pitanju nepriznatih država. Vojna operacija članica NATO predstavlja akt agresije protiv suverene države i stoga bi inicijatore ovog zločina trebalo pozvati na međunarodnopravnu odgovornost - navodi se u saopštenju Saveta RF, u kojem se pozivaju svi svetski parlamenti, ali i Savet UN da osudi agresiju Alijanse na Srbiju, odnosno SRJ, i preduzmu sve korake kako bi se sanirale posledice.

foto: Stefan Jokić

Narodni poslanik Milovan Drecun za Kurir podseća da su nad našom zemljom počinjeni ogromni zločini:

- Pitanje je da li postoji mehanizam za to da oni budu kažnjeni, jer ga 20 godina očito nema... Inicijativa je prihvatljiva, hvala Rusima na tome što je bar neko u svetu tražio odgovornost za taj teški zločin nad našim narodom i državom.

foto: Dragana Udovičić

Dragomir Anđelković

TREBA OVO DA ISKORISTIMO, BILI SMO ŽRTVE

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da Srbija maksimalno treba da iskoristi ovu situaciju, iako je malo verovatno da će javno mnjenje u zapadnim zemljama koje su učestvovale u agresiji osuditi svoje vlade:

- Ta priča može bar da nam omogući da ponovo iznesemo istinu o dešavanjima i da podsetimo ceo svet da nismo mi bili agresori i da nismo izazvali ratove devedesetih, već da smo bili najveće žrtve, jer je 1999. godina povezana sa okupacijom Kosova, masovnim etničkim čišćenjem Srba, odnosno podseća nas na sve ono što se desilo sa Krajinom pre toga.

Veliki gubici

Tokom 78 dana NATO bombardovanja, koje je počelo 24. marta 1999. godine i koje je prvi put u istoriji izvedeno bez odobrenja Saveta Ujedinjenih nacija, prema nekim procenama, poginulo je oko 2.000 civila, 1.000 vojnika i 79 dece, a načinjena je materijalna šteta koja se procenjuje na 30 milijardi dolara.

foto: Kurir

KURIR DANAS POKLANJA DODATAK PROROČANSTVA OCA GAVRILA: Saznajte šta je predvideo ovaj čuveni prorok i monah

Danas vas u dnevnim novinama Kurir čeka poklon - Proročanstva oca Gavrila, čuvenog monaha i proroka.

Otkrivamo kako je predvideo ubistvo kralja Aleksandra i patrijarha Varnave, sve o susretu vladike Nikolaja sa đavolom i kako je detaljno opisao raj i pakao.

Starac Gavrilo u delu srpske javnosti uživa glas velikog proroka. Prema zapisima koje je ostavila mati Makrina, starešina manastira Svetog Luke u Bošnjanima kod Varvarina, koja je napisala knjigu „Monah starac Gavrilo, prorok poslednjih vremena“, on je predvideo ubistvo kralja Aleksandra, smrt srpskog patrijarha Varnave, NATO bombardovanje, otcepljenje Kosova, a jedan deo njegovih proročanstava odnosi se i na budućnost srpskog naroda, u kojoj će Srbija postati carevina s potomkom Nemanjića po ženskoj liniji na prestolu.

Starac Gavrilo je, naime, rukovođen duhovnim savetima vladike Nikolaja, koji je vodio Bogomoljački pokret, često imao duhovne vizije budućih događaja. Posebno je upečatljivo njegovo viđenje raja, pakla i anđela.

foto: Kurir

(Kurir.rs/J. Pronić - M. Radović /Foto: Dado Đilas, EPA/STRINGER

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track