AMERIKA PRIZNALA: Albanci na Kosovu MUČE SRBE!
Foto: EPA, AP

OVO JE IZVEŠTAJ STEJT DEPARTMENTA

AMERIKA PRIZNALA: Albanci na Kosovu MUČE SRBE!

Politika -

Više od 100 incidenata, nedovoljna podrška procesu povratka - u najkraćem opisuju sve ono što danas predstavlja problem opstanka i povratka Srba na Kosovu, kaže Dalibor Jevtić

Srbi na Kosovu izloženi su kontinuiranim napadima, problem su korupcija u vladi, koju vodi Ramuš Haradinaj, pretnje i napadi na novinare, navodi se u godišnjem izveštaju Stejt departmenta o stanju ljudskih prava na KiM. U izveštaju administracije Donalda Trampa navodi se da i snage bezbednosti napadaju Srbe, ali se i podseća na ubistvo Olivera Ivanovića, kao i da kosovska policija dosad nije identifikovala nijednog osumnjičenog za taj zločin.

foto: U.S. DEPARTMENT OF STATE

Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet ocenio je, nakon ovog izveštaja, da Priština nastavlja da stagnira zbog korupcije, napada na novinare, nasilja nad manjinama i deportacije stranih državljana. - Objavljeni izveštaj o ljudskim pravima na Kosovu za 2018. godinu korak je napred kada je reč o usvajanju revidiranog Krivičnog zakonika. Kosovo nastavlja da stagnira u borbi protiv korupcije, napada na novinare, deportacije stranih državljana suprotno propisima i nasilju nad manjinama - napisao je Kosnet na svom profilu na Tviteru.

foto: U.S. DEPARTMENT OF STATE

ŠTA VAŠINGTON ZAMERA PRIŠTINI

Korupcija u vladi

Nasilje nad novinarima

Napadi na pripadnike manjina

Učesnici u korupciji prolaze nekažnjeno

Napadi na kosovske Srbe

Neotkrivanje ubica Olivera Ivanovića

Oštećena imovina Srba

Otimanje imovine manastira Dečani

foto: Nemanja Pančić

Nasilje nad manjinama

Zamenik premijera i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić osvrnuo se na ovaj izveštaj i rekao da su se konačno u jednom tako važnom dokumentu stvari nazvale pravim imenom. - Izveštaj Stejt departmenta konačno je ukazao na istinske probleme u ovim segmentima i prikazuje realnost problema sa kojima se suočavamo. Više od 100 incidenata, nedovoljna podrška procesu povratka - u najkraćem opisuju sve ono što danas predstavlja problem opstanka i povratka Srba na Kosovu. Nedvosmisleno je potvrđeno da se povratak podržava samo deklarativno, a da konkretno lokalne većinske zajednice i institucije zadužene za vladavinu prava i zakona čine vrlo malo ili gotovo ništa u podršci procesu povratka raseljenih, ali i opstanku nevećinskih zajednica na Kosovu - istakao je Jevtić.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Direktor Forin ofisa u Beogradu VUČIĆ MURU: UKIDANJE TAKSA, PA DIJALOG

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je nadu da će međunarodna zajednica nastaviti sa racionalnim pozivima Prištini da odustane od taksa koje je uvela protiv Srbije i srpskog naroda.

Vučić je u razgovoru sa generalnim direktorom Forin ofisa za politička pitanja Ričardom Murom rekao da će Srbija odmah po ukidanju tih anticivilizacijskih nameta biti spremna za nastavak razgovora sa Prištinom.

Mur je preneo Vučiću da je od Prištine zahtevao ukidanje taksa kako bi dve strane što pre nastavile dijalog, saopštila je služba za saradnju sa medijima predsednika.

Analitičar Vlade Radulović kaže za Kurir da su konačno počele da se otvaraju karte i da pojedini mentori takozvane kosovske nezavisnosti uviđaju sa kim imaju posla i koga su podržavali sve ove godine.

foto: U.S. DEPARTMENT OF STATE

Otvorene karte

- Iako sve što piše u izveštaju ne čudi, jer mi Srbi to dobro osećamo na svojoj koži, sve što je njima zamereno na Kosovu i Metohiji, dobro je da sada sve to imamo u izveštaju koji više nije iniciran samo od srpske delegacije ili srpske strane, pa se u nekim krugovima to tumačilo kao srpska politička propaganda, već je sada jasno stavljeno do znanja da to takozvano nezavisno Kosovo ima ozbiljne probleme u svom funkcionisanju, i to probleme kojima se ne nazire nikakva mogućnost rešenja. Koliko su kosovski Albanci izgubili kompas u svemu, govori i izjava američkog ambasadora, i to ne samo ova poslednja već nekoliko njih u poslednje vreme - kaže Radulović.

foto: Kurir

DANAS U KURIRU DRUGI DEO POKLON DODATKA PROROČANSTVA OCA GAVRILA: Kada će se Srbija dići iz pepela?

Danas vas u dnevnim novinama Kurir drugi deo poklon dodatka Proročanstva oca Gavrila, čuvenog monaha i proroka.

Otkrivamo za kada je prorekao da će se Srbija dići iz pepela, šta će biti sa Srbima na Kosmetu, ko će biti i kako će izgledati srpski car. Ali to nije sve! Čekaju vas i čudesni lekovi oca Gavrila za telesne i duševne bolesti.

Monah Gavrilo rođen je kao Vitomir Antonijević 1899. godine u selu Dragovo, u Levču, oblasti u trouglu između Kragujevca, Jagodine i Varvarina. Njegovi preci bili su Rusi, izbegli pred najezdom Tatara s obala Dnjepra.

Pre nego što se u 88. godini zamonašio, pretrpeo je velika stradanja. Ostavši bez imanja, živeo je kao beskućnik i radio teške fizičke poslove da bi preživeo. Docnije se pribio uz Crkvu Svetog arhangela Mihaila u Jagodini i tu živeo kao crkvenjak.

U Jagodini je naučio osnove pravoslavnog verovanja, pojanje, crkvenoslovenski i pravila bogosluženja. Bio je aktivan član Bogomoljačkog pokreta, već tada je imao svoju ličnu kolekciju pobožnih knjiga koje je čitao i kasnije doneo sa sobom u manastir.

Posle Drugog svetskog rata došao je u sukob s komunističkim vlastima, jer je javno propagirao veru građanima, posebno deci. U zatvoru je proveo četiri godine, ali nikada nije pristao da se odrekne Boga i propovedanja pravoslavne vere.

Otac Gavrilo umro je 1999. godine na dan Svetog arhangela Mihaila. Sahranjen je u manastiru Svetoga Luke u Bošnjanima.

foto: Kurir

(Kurir.rs/Ekipa Kurira /Foto: AP, EPA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track