DRAGIŠIĆ POSLE NAPADA NA NOVOM ZELANDU UPOZORAVA: Jako upreti prstom na one koji vode propagandni rat protiv Srbije
Foto: Kurir

Profesor beogradskog Fakulteta za bezbednost

DRAGIŠIĆ POSLE NAPADA NA NOVOM ZELANDU UPOZORAVA: Jako upreti prstom na one koji vode propagandni rat protiv Srbije

Politika -

BEOGRAD - Profesor beogradskog Fakulteta za bezbednost Zoran Dragišić izjavio je danas da teroristički napad koji se dogodio na Novom Zelandu stavlja Srbe i Srbiju u negativan kontekst, zbog čega postoji opasnost od terorističkih napada i na teroritoriji Srbije i Republike Srpske.

"Ako se krene sa histeričnim napadima na Srbe i Srbiju, bojim se da nam se crta meta na čelu. Ovo će sigurno prouzrokovati kontra mere, neke nove akcije Islamske države i islamističkih terorista kao odgovor", rekao je Dragišić.

On je kazao i da građani nemaju razloga za strah, jer bezbedosne službe dobro rade svoj posao, ali da to ne znači da treba zatvarati oči pred opasnostima koje postoje.

"Naši građani i ne znaju koliko su naše bezbednosne službe sprečile terorističkih napada i ne treba da znaju. Hoću da kažem da imamo dobar sistem bezbednosti", ocenio je Dragišić.

Međutim, Dragišić smatra da je sada najvažnije ispitati postoji li veza između terorista koji su odgovorni za napad na Novom Zelandu i ekstremista iz Srbije i Republike Srpske.

"Naši organi bezbednosti imaju informacije o terorističkim grupama na ovim prostorima, oni ih poznaju i postojanje bilo kakve veze treba otkriti. Ukoliko se utvrdi da postoje to nikako ne treba kriti", poručio je on.

Dragišić je kazao da ukoliko se pokaže da Srbi nemaju veze sa ovim terorističkim napadom, da treba "jako upreti prstom na one koji vode propagandni rat protiv Srbije".

"Treba ustanoviti šta je istina, posebno imajući u vodi kompleksnu situaciju vezanu za pregovore sa Kosovom. Ovakva brljotina išla bi na ruku onima koji žele da diskredituju Srbiju", rekao je Dragišić.

U napadu na dve džamije na Novom Zelandu danas je poginulo 49 ljudi, saopštile su vlasti novi bilans stradalih.

Novozelandski policijski zvaničnik Majk Buš rekao je novinarima da je za ubistva u Krajstčerču, trećem po veličini gradu u zemlji, optužen muškarac koji će se sutra pojaviti pred sudom.

Policija je ranije navela da su zbog napada uhapšene četiri osobe, među kojima i jedan Australijanac.

Mediji prenose da je jedan od napadača na džamije na Novom Zelandu na oružju koje je koristio ispisao imena Miloša Obilića, Baje Pivljanina, Novaka Vujoševića, Marka Miljanova, a u automobilu, kojim se dovezao, puštao je pesmu posvećenu "Od Bihaća do Petrova Sela", u kojoj se pominje i Radovan Karadžić.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track