SLOBU SMO VOZILI PO BEOGRADU U STOJADINU DOK SU PADALE NATO BOMBE! Senzacionalna ispovest telohranitelja bivšeg predsednika! Otkrio NAJVEĆE TAJNE Miloševića i ko ga je tajno posećivao
Foto: Profimedia

Ispovest

SLOBU SMO VOZILI PO BEOGRADU U STOJADINU DOK SU PADALE NATO BOMBE! Senzacionalna ispovest telohranitelja bivšeg predsednika! Otkrio NAJVEĆE TAJNE Miloševića i ko ga je tajno posećivao

Politika -

Znali smo da ga neprijatelj prati preko satelita i da je bila spremna
navođena bomba za njega, pa smo ga po Beogradu vozili u „zastavi 101“, kaže Goran Pajić, član obezbeđenja Slobodana Miloševića od 1991. do 2001.

Goran Pajić, bivši telohranitelj Slobodana Miloševića, predsednika Srbije i SRJ, otkriva da su za vreme NATO bombardovanja 1999. godine Miloševića vozili u „zastavi 101“ po Beogradu, pokušavajući da zavaraju trag jer su imali informacije da neprijatelj preko satelita pokušava da ga locira i likvidira.

Pajić je ispričao kako je od 1991. do 2001. godine čuvao Miloševića, a govorio je o njegovoj porodici, prijateljima, kolegama i dramatičnim vremenima u kojima je vodio Srbiju.

foto: Privatna arhiva

Komandant, a špijun

- Nekoliko dana pred bombardovanje dobili smo informaciju da je i rezidencija u Užičkoj 15 postala meta, pa predsednik nije bio u njoj. Kada bi Milošević kretao negde, recimo iz Belog dvora, gde se sastajao sa stranim diplomatama, polazili smo sa desetak vozila, a bili su parkirani ispod jedne nadstrešice. Vodili smo računa jer su strane službe pratile naša vozila kako bi locirali gde je smešten Milošević i poslali mu navođenu bombu. Tako se nije znalo u kom je automobilu, a najviše smo ga vozili „stojadinom“, i to po celom gradu - rekao je Pajić u emisiji „Goli život“ na TV Hepi i dodao da je sve vreme bombardovanja Milošević bio u Beogradu, u stanovima na Dorćolu i na Starom gradu i u vili u blizini rezidencije.

Pajić je potvrdio za Kurir da je bio svedok mnogih sastanaka i istorijskih susreta Miloševića sa saradnicima i strancima.

- Vrata njegovog kabineta ili sale za sastanke često su bila otvorena, a mi iz obezbeđenja smo stajali ispred, pa se čulo šta Milošević i njegovi gosti pričaju. Naslušao sam se mnogih priča. Ipak, jedna je na mene ostavila najveći utisak - priča Pajić i dodaje:

Đinđić dolazio tajno

- Milošević je bio ljut kada mu je u novembru 1998. došao general Ljubiša Veličković i saopštio da obaveštajne službe imaju saznanja da je načelnik generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić američki špijun. Predsednik je pobesneo kada je video podeblju fasciklu s dokazima. Rekao je ljutito: „Pa zar mi sada to donosite?“ Naredio je da Perišić odmah dođe kod njega. Najpre ga je kurtoazno pitao kako je i šta ima novo, a onda krenuo u žestok verbalni napad: „Kako te nije sramota da izdaš zemlju! Napusti odmah ovu prostoriju!“ Perišić se pravdao da nije špijun, da mu je sve namešteno. Bilo je tužno gledati jednog generala kako moli da ga ne smeni - kaže naš sagovornik.

foto: Profimedia

Pajić tvrdi da je kod bivšeg predsednika više puta u tajnosti dolazio i bivši premijer Zoran Đinđić, koga je jednom lično on dovezao u rezidenciju u Užičkoj 16, i to neposredno pre izbora za gradonačelnika 1997.

- Jednom sam vozio pokojnog Đinđića kod predsednika. Jedan dolazak je bio kad je trebalo da postane gradonačelnik. Tad je ušao u rezidenciju u Užičkoj 16 i rekao: „Predsedniče, duboko poštovanje i poklonio se“ - kaže sagovornik Kurira.

Holbruk i kravata u supi

Pred pregovore u Rambujeu, otkriva Pajić, Milošević je dobio najstrašnije pretnje od američkog diplomate Ričarda Holbruka, i to u Belom dvoru.

- Tražio mu je da NATO ima bazu u Srbiji, da suverenitet predamo njima, da sve naše uspešne kompanije otkupe njihove zapadne kompanije po ceni po kojoj se dogovore, a da zauzvrat Milošević vlada koliko hoće. Tada mu je on odgovorio da ne može kao predsednik zemlje u ime naroda da odlučuje, a da će kao predsednik da se bori da narod ne postane kolonija, na šta ih oni teraju. Tad je Holbruk skočio, počeo da preti: „Mi ćemo vas zgaziti, mi ćemo vas uništiti, vi morate da pristanete na to“ - rekao je Pajić uz konstataciju da je taj isti Holbruk godinama uživao u srpskim specijalitetima, a da mu je jednom kravata upala u supu.

Sloba: Neću da bežim

Goran je ispričao i dramatične trenutke prilikom hapšenja Miloševića u noći između 31. marta i 1. aprila 2001.

- U rezidenciji i oko nje bio je haos. Imali smo čak najave da hoće ne samo da ga uhapse već i da ga ubiju. U jednom trenutku u kuću je ušao jedan oficir i rekao nam da postoji tajni izlaz iz kuće i da ga vojska može izvući u roku od pola sata. Međutim, Sloba je rekao: „Nemam nameru da bežim! Nikom ništa nisam loše uradio.“ Znao je svoju sudbinu - kaže Pajić, koji je do poslednjeg trenutka ostao veran predsedniku.

Meraklija SLOBA VOLEO HARISA

Kada je bio napet, opuštao se uz ruske pesme i pesme Harisa Džinovića. Malo prošeta, pusti muziku i oraspoloži se. Dolazili su nekada u rezidenciju grupe Legende i Garavi sokak, a za proslave su uglavnom sami puštali muziku - priča Goran.

foto: Profimedia
Briga za sina MIRA: SINE MARKO, VOZI SPORIJE

Vozim profesorku Marković i ona mi kaže: „Gorane, ja jutros pričam sa Markom i kažem mu da vozi polako, a on mi kaže: ‚Mama, pa ja idem na trke.‘“ To je jedan primer koliko su brinuli o svojoj deci - kaže Pajić.

Pajić napisao knjigu NEKA DRUGA PRIČA

Pajić je napisao knjigu „Neka druga priča“:

- Cilj ove knjige bio je da objasnim kakav je bio Milošević. Za razliku od priča koje su se ispredale, ja sam hteo da prikažem detalje od 1991. do 2001. godine. Imao sam priliku da ga upoznam i da saznam kakav je čovek.

(Kurir.rs/Milka Radović /Foto: Profimedia, Privatna arhiva)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track