DANAS DRUGOSTEPENA PRESUDA KARADŽIĆU, HAG ZABRANIO PRENOS UŽIVO! A EVO ŠTA KAŽE NJEGOV BRAT LUKA: Radovan je smiren, dobro se drži i nada se slobodi!
Foto: AP

odloženi prenos od 14 SATI na tv zbog svojevremenog samoubistva praljka u sudnici

DANAS DRUGOSTEPENA PRESUDA KARADŽIĆU, HAG ZABRANIO PRENOS UŽIVO! A EVO ŠTA KAŽE NJEGOV BRAT LUKA: Radovan je smiren, dobro se drži i nada se slobodi!

Politika -

BEOGRAD/HAG - Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu (naslednik Haškog tribunala za ratne zločine) izreći će danas, nakon tri godine žalbenog postupka, drugostepenu presudu prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Izricanje pravosnažne presude po žalbama haškog optuženika Radovana Karadžića, zakazano je za 14 sati i biće prenošeno sa 30 minuta odloženo.

Bilo kakvo snimanje prenosa uživo unutar zgrade Mehanizma strogo je zabranjeno iz, kako se navodi, "operativnih razloga".

foto: EPA

Podsetimo, Karadžića je u martu 2016. godine sudsko veće Haškog tribunala osudilo na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godine.

Njegov brat Luka Karadžić, koji je pre dve godine prisustvovao u Hagu izricanju presude, ovog puta, zbog zdravstvenih problema, nije otputovao, a za Večernje novosti kaže da će izricanje gledati kod kuće, u Beogradu.

- Čuo sam se sa Radovanom pre dva-tri dana. On se dobro oseća i dobro drži i veruje da je pravda dostižna. Najbolje poznaje svoj predmet, zna da je bilo mnogo lažnih svedočenja i zbog toga je optimista. Svima nam je ulio nadu da će se ovaj proces dobro završiti, tako da se svi nadamo i verujemo u pravdu - kaže nam Luka Karadžić za Novosti.

foto: Zorana Jevtić

Presudu će izreći predsedavajući petočlanog sudskog veća Mehanizma za krivične sudove Vang Joensen. Prenos će u Hagu ići sa pola sata zakašnjenja.

S obzirom na to da su do sada sve presude emitovane direktno, sud se očigledno odlučio za odloženi prenos posle incidenta u sudnici sa Hrvatom Slobodanom Praljkom, koji je ispio otrov pred kamerama, pa signal puštaju kasnije kako bi mogli da kontrolišu šta sve ide u etar.

Žalbeno veće Mehanizma sada može tu presudu da potvrdi ili da je preinači, bilo u pogledu utvrđenih činjenica, bilo u pogledu vrste i visine kazne. Takođe može da je ukine i naloži da mu se suđenje ponovi.

Prvostepenom presudom, Karadžić je oslobođen po jednoj tački optužnice - za genocid nad nesrpskim stanovništvom u sedam opština u BiH, ali je osuđen po ostalih 10 tačaka, među kojima je i za genocid u Srebrenici.

(Kurir.rs/Tanjug/Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track