SENZACIONALNO! RADOVAN KARADŽIĆ U ZATVORU S BREJVIKOM? Bivši lider bosanskih Srba mogao bi kaznu da služi u Norveškoj!
Foto: AP, EPA

Šok

SENZACIONALNO! RADOVAN KARADŽIĆ U ZATVORU S BREJVIKOM? Bivši lider bosanskih Srba mogao bi kaznu da služi u Norveškoj!

Politika -

Bivši predsednik RS, koji je u Hagu osuđen na doživotnu, mogao bi kaznu da služi u poznatom norveškom zatvoru u kojem je i čovek koji je 2011. ubio 77 ljudi

Radovan Karadžić, bivši predsednik Republike Srpske, koji je u Hagu osuđen na doživotnu robiju zbog ratnih zločina tokom devedesetih, mogao da bi da služi kaznu u Norveškoj, i to u istom zatvoru u kome je i masovni ubica Anders Brejvik, otkriva Kurir!

Norveška je, naime, jedna od zemalja koja je potpisala sporazum sa Tribunalom i osuđenici iz Haga imaju mogućnost da tamo izdržavaju zatvorske kazne. Tako da, ukoliko Karadžić završi na izdržavanju kazne u toj zemlji, ocenjuju sagovornici Kurira, postoji mogućnost da bude u istom objektu - zatvoru Telemark u Šijenu - sa masovnim ubicom Brejvikom, koji je u zatvoru zbog ubistva 77 ljudi.

foto: Dragana Udovičić

Realna mogućnost

Profesor na Fakultetu bezbednosti Darko Trifunović ističe da, ukoliko bivši lider bosanskih Srba bude prebačen u Norvešku na izdržavanje kazne, postoji realna mogućnost da to bude u istom zatvoru u kome je i Brejvik.

- Postoji mogućnost da Karadžić bude u istom zatvoru sa Brejvikom ukoliko ga Tribunal pošalje u Norvešku u zatvor. Najgore što može da se desi Karadžiću jeste da ode na izdržavanje u neku arapsku zemlju, a ako se ne varam, i jedna od njih je sklopila sporazum sa Tribunalom - navodi Trifunović.

I kriminolog Zlatko Nikolić za Kurir kaže da, ukoliko Karadžić završi u Norveškoj na izdržavanju kazne, nije isključeno da bude smešten u istom zatvoru kao i najozloglašeniji živi masovni ubica.

Krvavi pir

- Karadžić može da bude u istom zatvoru kao i Brejvik, ali ima tu različitih paviljona, odvojenih delova, neće sigurno biti mešanja - kaže Nikolić.

Istog je mišljenja i bezbednosni stručnjak Božo Spasić.

- Apsolutno postoji mogućnost da Karadžić završi na izdržavanju kazne u istom zatvoru u kome kaznu služi masovni ubica Brejvik. To bih smatrao delom procesa iživljavanja nad Srbima - ističe Spasić.

Podsetimo, Anders Brejvik je 2011. ubio 77 ljudi i ranio više od 240 osoba u dva odvojena napada. Prvo je detonirao automobil-bombu u centru Osla i usmrtio osmoro ljudi, a nakon toga se odvezao čamcem na ostrvo Utoja, gde je usmrtio još 69 osoba. Brejvik izdržava kaznu u zatvoru u Šijenu.

foto: EPA

Propisi

VAŽE PRAVILA TRIBUNALA, A NE LOKALACA

Tribunal u Hagu ima potpisane sporazume sa nekoliko zemalja koje su prihvatile da haški osuđenici izdržavaju kaznu u njihovim zatvorima. To što neke od tih zemalja nemaju kazne zatvora od po 40 godina ili doživotne, nije prepreka da osuđenik sa takvom kaznom ode baš u tu zemlju, objašnjava advokat Toma Fila.

Šta je govorio Brejvik

KARADŽIĆ JE HEROJ, VOLEO BIH DA GA UPOZNAM

Neposredno pre napada Brejvik je objavio manifest na 1.518 strana, u kome je naveo da je na delovanje bio podstaknut još 1999, i to iz protesta što se norveška vlada uključila u NATO bombardovanje Srbije, ali i da bi želeo da upozna Radovana Karadžića. Brejvik je negirao da je Karadžić masovni ubica i rasista, te da je bivši predsednik RS, „zbog svojih napora da oslobodi Srbiju islama, uvek bio smatran i upamćen kao časni krstaški ratnik i evropski ratni heroj“.

- Potpuno je neprihvatljivo to što su Amerika i zapadna Evropa bombardovale našu srpsku braću. Sve što su oni hteli jeste da deportuju albanske muslimane nazad u Albaniju. Kad su Albanci to odbili, Srbi nisu imali drugog izbora nego da upotrebe vojsku - napisao je Brejvik, kao i da je Bosna istorijska srpska zemlja.

foto: EPA

Kakav je zatvoru Šijenu

visok nivo obezbeđenja

odvojene prostorije za život

učenje i vežbe između kojih je omogućeno slobodno kretanje

šetnja u dvorištu

zatvorenik može sam da kuva i pere veš

mogu čak da igraju video igrice

imaju pristup internetu

foto: Kurir

(Kurir.rs/ Katarina Blagović /Foto: AP/Lise Aaperud, EPA/PETER DEJONG /POOL)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track