VUČIĆ: Bombardovanje je bilo težak zločin i agresija nad Srbijom! Uplašen sam zbog Kosova, moramo da sačuvamo srpski narod! Nisam se uzbudio kad su demonstranti opkolili predsedništvo, nećemo dozvoliti nasilje
Foto: Printscreen

o protestima, kIm, stanju u svetu

VUČIĆ: Bombardovanje je bilo težak zločin i agresija nad Srbijom! Uplašen sam zbog Kosova, moramo da sačuvamo srpski narod! Nisam se uzbudio kad su demonstranti opkolili predsedništvo, nećemo dozvoliti nasilje

Politika -

Predsednik Aleksandar Vučić govorio je večeras u emisiji "Ćirilica" o bombardovanju Srbije 1999. godine, ali i političkim izazovima s kojima se Srbija suočava trenutno. Pored predsednika gosti su i direktor Centra za evroatlantske studije (CEAS) Jelena Milić i novinar Milovan Jovanović.

OVO SU NAJVAŽNIJE IZJAVE IZ EMISIJE

23.35 Vučić: Makron, francuski predsednik, u julu dolazi u Srbiju, dobio sam zvaničan datum

23.32 "Među demonstrantima ima dosta pristojinih ljudi. Meni to nije problem da kažem. Nije pristojan Đilas, nije pristojan Obradović. Posle upada u RTS mogu da kažem da nisu normalni"

23.19 "Molim one koji drugačije misle da ih oni koji nemaju šta da ponude ne odvedu u nasilje i protivzakonito. Nećemo da dozvolimo zaustavljanje života, nasilje i maltretiranje ljudi: "Ja sam ispred i ti sad ne možeš da izađeš napolje" - ko si bre ti?"

22.57 "Sa Đilasom, Jeremićem i Obradovićem neću da razgovaram o budućnosti Srbije. Sa kim god da mi pošalju, mogu da razgovaram, sa sekretaricom njihovom mogu, sa njima nikad."

Milić poručila Jeremiću: Kako je Srbija tako propala za 2 godine?

Predsednica CEAS Jelena Milić je izjavila večeras da ne vidi kako je Srbija toliko propala za samo dve godina, budući da je Vuk Jeremić tražio podršku od Aleksandra Vučića kada se kandidovao za generalnog sekretara UN, a sada mu ne valjaju ni Srbija, ni Vučić.

"Kako je mogla Srbija toliko da propadne u ove dve godine? Bila sam, igrom slučaja, u Vašingtonu kada je Jeremić imao poslednju turu lobiranja za generalnog sekretara UN i tada je Srbija bila u redu i vaša (Vučićeva) podrška je bila u redu", rekla je Milić gostujući na Tv Hapi zajedno sa predsednikom Srbije.

22.52 "Zamislite da ja pozovem 10.000 ljuda i odemo pred neku televiziju. I još upadnemo sa testerama. Rekli biste da smo divljaci, i bili biste u pravu. To ne sme da se radi! Niko nema pravo na nasilje."

22.44 "Znam Đilasove motive. Sve pare je zaradio pljačkajući Srbiju. Znam Boška Obradovića sa svim njegovim fašističkim idejama. To nije pristojna Srbija. Oni govore: A Jutka? A Sima? A Jutka je smenjen, a Sima je bio u zatvoru i protiv njega se vodi postupak. To je razlika između vas i nas"

22.33 "Pozvao sam ih (demonstrante opozicije) pred predsedništvo da ih maknem od RTS. Iako je skup bio nenajavljen 24 sata pre, bio je nezakonit. Ljudi, pozivate ljude da opkole predsednika, vi činite krivično delo! Nisam se nimalo uzbudio. U svakom trenutku sam mogao da prođem. Igrali smo pošteno tu partiju šaha, slučajno sam tu partiju podelio" - kazao je Vučić govoreći o danu kada je opozicija opkolila zgradu predsedništva.

22.29 O štrajkačima zaduženim u švajcarcima: "Ja sam spreman da obiđem te ljude. Ali nisu u moje vreme uzimali te kredite. Za šta sam ja kriv? Tadašnji ministri su ih nagovarali na te kredite, bili su u odborima banaka... Sad treba da platimo milijardu evra zbog "svinjarije" koje su napravili Đilas, Jeremić... Kažite to narodu!"

22.15 O izborima: "Sve zakone o izborima doneli su oni (opozicija). Kažem im: u birački spisak upišite koga hoćete, izbrišite koga hoćete. Čujem da pričaju "Vučićeva pravila". Nijedno pravilo nisam doneo ja.".

foto: Printscreen

Vučić: Plaši me izveštaj iz SAD

Novinar Milovan Jovanović rekao je da se u izveštaju američke Nacionalne obaveštajne agencije navodi da će Zapadni Balkan gotovo sigurno biti pod određenim rizikom od "nasilja niskog nivoa" i mogućeg otvorenog vojnog sukoba tokom 2019. godine.

U tom smislu, upitao je predsednika da li ga plaši izveštaj i takva mogućnost.

"Plaši me, kao i svakog odgovornog čoveka", odogovorio je Vučić.

22.03 Vučić o rešenju za Kosovo: "Nisam optimista, ali iskoristiću svaku priliku za razgovor. Uplašen sam, i ja to ne krijem. Naša obaveza je da čuvamo srpski narod na Kosovu. Najvažnije je da dugoročno sačuvamo mir, a njega nema bez rešenja. Ne mora da bude ove godine, neka bude i za 5 godina"

22.00 Vučić o Putinu: Izdigao je Rusiju, on je politički i vojni iznad Rusije

21.49 "Iznenađen sam današnjom izjavom Skata (američkog ambasadora). Stani, čoveče. Kažu da prevaljujemo krivicu. Reci, šta je naša krivica?", rekao je Vučić komentarišući izjavu Kajla Skata da ne treba kriviti samo Prištinu, da je krivica za trenutne odnose Beograda i Prištine i odsustvo dijaloga na obe strane.

21.47 Vučić o Kosovu: Šanse su manje nego što su nam bile, Albanci takse da ukidaju neće! Evropa nije pokrenula mehanizam za kršenje međunarodnog sporazuma, to je bila politička odluka. Dali su im signal da mogu da rade šta hoće.

"Time su, kaže, zapravo rekli Prištini - "nemoćni smo pred vama, možete da radite šta god hoćete". To je bio pogrešan signal" - podvukao je predsednik Srbije.

21.38 "Drugi su naučeni da su Srbi za sve krivi. Srbija je osuđena, njih zanima samo to da znate, ništa drugo ih ne zanima, nikakva poruka Zagrebu ili Sarajevu ih ne zanima"

foto: Printscreen

21.37 "U Prištini je parlament usvojio zakon o finansijskoj naknadi ženama žrtvama seksualnog nasilja, za koje su kosovski Albanci u SB UN tvrdili da ih ima 20.000. Znate li koliko se žena prijavilo? A prijavilo bi se valjda više da bi dobili novac, a ne manje. Ako, izuzmemo to da su neke od tih žena umrle, da nekim vaspitanje nije dozovolilo da se prijave, ali, prijavilo se 250 od tih navodnih 20.000"

"Šta hoće od nas, da priznamo da smo zločinci?!"

21.33 "Iznenadio sam se izjavom iz NATO "da ovo nije bilo protiv naroda". Što ste onda bombardovali mostove, voz sa civilima koji nije prevozio naoružanje? Nismo se po pitanju mostova i druge infrastrukture još oporavili od toga i to ne mogu da prihvatim kao argument. Ne želim ni da govorim o licemernom terminu "kolateralna šteta". Toliko je jeziv. Objasnite ocu ili majci koji su izgubili dete da je to "kolateralna šteta"..."

21.26 "Počinjen je težak zločin i agresija nad ovom zemljom, tu nema sumnje. Vinovnici treba da se stide onoga što su uradili te 1999."

21.25 "Imamo vežbe i sa NATO, i sa Rusima, pozicija neutralnosti je dobra"

foto: Printscreen

21.23 "Pitao sam se da li sam pogrešio što sam pokazao emociju u Nišu. Ali kakav je to čovek koji ne pokaže emociju"

21.22 "Moj posao je da ne dozvolimo da se ponovi Srbiji 1999. Ali moramo da poštujemo emocije naroda prema NATO! Emocije su užasne. Ne treba da dozvolimo da nas u odlukama vode emocije, ali razumem zasto naš narod ima negativne emocije prema NATO. Emocije ne treba potcenjivati."

21.21 "Tadašnje rukovodstvo zemlje moralo mnogo ozbiljnije i odgovornije da se ponaša."

21.20 Vučić o situaciji u svetu: "Vojno, Amerikanci ruše svaku ideju evropske vojske! Bez vojske, Evropa ne može da bude velika sila! Svi sve više razmišljaju o svojim snagama. Dobro je što to radi i Srbija. Važno je da mi o sebi vodimo računa, da svoju vojsku osnažimo, da sa NATO imamo pristojan odnos".

foto: Printscreen

21.17 "Danas je svet kvadripolaran, imamo četiri velike sile - SAD, Kina, Rusija i Evropa tačnije Nemačka, plus Francuska. Ova pozicija (Srbije) je dobra u ovom trenutku"

21.15 Diskusija je počela o tome da li je Srbiji mesto u NATO.

Vučić: To je legitimna tema, svako ima pravo na svoj stav!

Milićka: Članstvo Srbije u NATO mora biti legitimna politička opcija!

foto: Printscreen

Jovanović: Srbija treba da sledi put bivših zemalja Varšavskog pakta i Jugoslavije da postanu članice. Čak i Albanija je ušla u NATO, Crna Gora je ove godine postala članica, a Makedonija postaje 30. članica NATO pakta. Zašto bi Srbija bila ostrvo oko koga je pakt?

Kurir.rs

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track