MIRJANA MARKOVIĆ (1942-2019): Supruga Slobodana Miloševića, žena sa poternice, prva predsednica JUL-a
Foto: Privatna arhiva

preminula u rusiji

MIRJANA MARKOVIĆ (1942-2019): Supruga Slobodana Miloševića, žena sa poternice, prva predsednica JUL-a

Politika -

Mirjana Mira Marković, preminula danas u Rusiji, bila je jugoslovenska i srpska doktorka sociologije, političarka, i supruga bivšeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Slobodana Miloševića.

Mirjana Marković rođena je 10. jula 1942. u Požarevcu. Studirala je studije Sociologije na Univerzitetu u Beogradu, gde je i doktorirala. Bila je profesorka sociologije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu.

foto: Zorana Jevtić

Sociologiju je predavala i kao redovna profesorka na Američko-francuskom univerzitetu za menadžment u Beogradu i na Fakultetu za međunarodni menadžment u Beogradu.

Pored toga bila je i redovna članica Ruske akademije društvenih nauka, gostujući profesor Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov i počasni profesor Univerziteta Lomonosov u Moskvi. Objavila je oko sto radova iz područja sociologije, kao i dva udžbenika sociološke tematike. Dela su joj prevedena na mnoge jezike, kao što su ruski, engleski, kineski, grčki.

Pored akademske karijere, najpoznatija je bila po političkom angažmanu. Komunističke ideje nasledila je iz svoje porodice, koje je kasnije prenela u svoje delovanje u javnoj politici

Osnivačica je i prva predsednica političke partije Jugoslovenska levica (JUL).

foto: Profimedia, Privatna Arhiva, EPA

Sa pokojnim Miloševićem imala je dvoje dece, sina Marka i ćerku Mariju.

Još kao gimnazijalka pridružila se Savezu komunista, a 1994. godine osnovala JUL koji je narednih šest godina bio glavni koalicioni partner Miloševićevoj Socijalističkoj partiji Srbije (SPS).

Mira Marković je 2003. godine napustila Srbiju i zatražila politički azil u Rusiji.

Za njom je 2005. godine raspisana poternica zbog malverzacija oko dodeljivanja stanova u Beogradu. Rusija je odbila da je izruči Srbiji, jer ima status političke izbeglice.

foto: Privatna Arhiva

Apelacioni sud u Beogradu je 28. marta 2019. godine ukinuo presudu kojom je osuđena na godinu dana zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja pri dodeli državnih stanova, te naložio da se suđenje ponovi.

Markovićeva je autorka nekoliko knjiga, a među poslednjima koje je objavila bili su memoari „Bilo je to ovako“ u kojoj opisuje svoj život od rođenja do izručenja Slobodana Miloševića sudu u Hagu.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track