VUČIĆ O EKONOMSKOM RASTU: Trebalo je iz pepela podizati zemlju, Srbija će brzinom rakete ići napred
Foto: Adria Media TV

prognoza mmf-a

VUČIĆ O EKONOMSKOM RASTU: Trebalo je iz pepela podizati zemlju, Srbija će brzinom rakete ići napred

Politika -

BEOGRAD - Srbija će briznom rakete da ide napred, uveren je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a u govoru na skupu Budućnost Srbije preneo je da MMF i Svetska banka predviđaju da će Srbija biti nosilac privednog rasta u regionu, sa kumulativnim rastom, koji će na kraju 2023. biti za čak 21,1 odsto veći nego u 2018.

foto: Kurir

"Možda ćete reći, 'jes malo blesav Vučić, ali...'", naveo je on i istakao da želi da prenese šta kažu MMF i Svetska banka za Srbju za narednih pet godina.

Vučić je rekao da to kaže da bi građani videli kakva ih budućnost čeka u narednom periodu.

"Kažu da će srpska prvireda u narednom petogodinšnjem period rasti prosečno godišnje za četiri odsot. Na kraju 2023. BDP će biti kumulativno veći u odnosu na 2018. za čak 21,1 odsto. Nijedna zemlja sa kojom se Srbija graniči neće imati viši kumulativni rast od srpskog".

Vučić je naveo da će prema projekcijama Svetske banke Srbija 2020. biti nosilac rasta regiona sa realnim povećanjem privredne aktivnosti od četiri odsto, dok će ostale zemlje Zapadnog Balkana beležiti sporiji rast.

"MMF previđa da će BDP po glavi stanovnika, što je pokazatelj životnog standarda, 2023. iznosti 10.394 dolara, što je u odnosu na 7.207 dolara u 2018. povećanje od 44 odsto. To je ono što oni oni vide u Srbji zbog naše ozbiljnosti što ste vi uradili u prethodnom periodu. Jer, ovakve projekcije ne dolaze za neodgovorna i neozbljna rukovodstva, istakao je predsednik.

Kako je rekao, to znači da će Srbija briznom rakete da ide napred, ali da je zato potrebno samo da sačuvamo mir.

foto: Kurir

Vučić je, pozivajući se na transparent na kojem je pisalo "Vučiću Železara je uz tebe", istakao da je on za njega poseban zato što je uspeo uz pomoć Kine da se izbori za Železaru u Smederevu nakon tri godine krvave borbe.

"Na kraju, kinseski predednik je uslišio moje molbe i rešili smo pitanje Železare i obezbedili posao za 5.000 radnika i da rade dve visoke peći. Uskoro železara postaje najveća fabrika u Srbiji i najveći izvoznik", naglasio je Vučić.

Predsednik Aleksandar Vučić podsetio da je, kada je preuzeo vlast, zatekao "užareni oganj", koji je trebalo prvo ugasiti, pa onda, iz pepela, podizati Srbiju.

S tim u vezi on se posebno zahvalio koalicionim partnerima Ivici, Aleksandru, Milanu, a posebno zbog svega u Vojvodini i međunarodnih odnosa Ištvanu Pastoru.

foto: Kurir

"U zdravstvu nismo postojali, nisu nas merili u Evropi. Za pet godina uspeli smo da preteknemo deset zemalja EU, da gradimo i da svakog dana napreduje izgradnja Kliničkog centra u Beogradu, obnova bolnica i domova zdravlja", objasnio je on.

Ukazao je da je pre samo pet godina počelo da se radi ono što su ljudi čekali 75 godina, a to je da neko gradi autoputeve ka istočnoj i južnoj Srbiji, dodajući da ćemo imati autoput do Ccačka, a onda će se produžiti ka Užicu, Kotromanu, Višegradu, pa dalje prema Ivanjici, Dugoj Poljani, Boljaru, granici sa Crnom Gorom.

Najavio je da će za mesec ili mesec i po biti otvoren autoput kroz Grdeličku klisuru, pa kroz Nišavsku klisuru prema bugarskoj granici.

Naveo je i da se radi na rekonstrukciji pruga, te da će za 2,5 godine do Budimpešte da se stigne za dva i po sata.

To je, kako je naglasio, moguće samo zahvaljujući politici budućnosti i marljivosti.

foto: Kurir

"Kada neko boluje od raka nemojte da lažete da ćete ga izlečiti aspirinom i sokovima, već je to moguće samo najtežim terapijama. Tamo smo izlečili Srbiju, koja je bila na ivici ambisa. Hvala što ste verovali u to", poručio je Vučić.

Zahvalio se posebno penzionerima koji su prošli kroz težak period.

Naglasio je da sada Srbija ima zdrav sistem, četvrtu godinu zaredom ima suficit u budžetu, što nikada u srpskoj istoriji nije imala.

Kazao je da želi da takvo stanje u budžeti bude još i narednih pet i šest godina, i da veruje da je to moguće.

Istakao je da imamo čvrst dinar i ozbiljnu vladu koja ne laže narod.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track