UZ OVU RUSKU PESMU POLOŽENA URNA SA PEPELOM MIRE MARKOVIĆ: Posle 13 godina ponovo pod lipom sa svojim Slobodanom...Ovako su se danas u Požarevcu oprostili prijatelji, kolege, poštovaoci (KURIR TV)
Foto: Ana Paunković, Nemanja Nikolić, Kurir

URNA STIGLA U SRBIJU

UZ OVU RUSKU PESMU POLOŽENA URNA SA PEPELOM MIRE MARKOVIĆ: Posle 13 godina ponovo pod lipom sa svojim Slobodanom...Ovako su se danas u Požarevcu oprostili prijatelji, kolege, poštovaoci (KURIR TV)

Politika -

Urna sa pepelom Mirjane Marković položena je danas uz rusku "Padmaskovnije večeri" ispod lipe na grobu gde je sahranjen Slobodan Milošević u Požarevcu.

U dvorištu porodične kuće Milošević veliki broj prijatelja, kolega, poštovaoca položio je vence i cveće, dok je sveštenstvo SPC Eparhije braničevske održalo opelo.

Pre polaganja urne pročitano je i pismo Marije Milošević.

Okupljenima se obratio Milovan Bojić koji je rekao da se Mira posle govoto dve decenije vratila kući.

"Evo nas na vašem mestu, ispod lipe posle toliko godina. Kako i na koji način objasniti ovaj život, kako otvoriti vrata i napraviti prostor za običan svet. Nama se nesreće često dešavaju jer ih često priželjkujemo. Draga Miro, preko svoje glave si sve preturila, ništa vas nije mimoišlo, ni tebe, ni tvoju decu, ni tvog muža. Poštovaoci Slobodana i Mire, da bi čovek bio slobodan potrebno je dvoje, dragi prijatelji, niko pod ovim nebom nije poimao slobodu kao vas dvoje, a niko ni ovako platio cenu. Slobodan Milosević je bio veliki vođa, srpski velikomučenik, sud istorije biće i prema njegovoj supruzi, intelektualcu dobar, uvek je ona emitovala dobro, posedovala je neku čudnu filozofiju mirenja, nigde toliko kratko ne traje zahvalnost i nigde se ne obesmišljava kao ovde. Ovo dvorište će biti pretesno za sve one koji cene vašu žrtvu za otadžinu", rekao je Bojić.

Govor je održao i Momir Bulatović:

"Ovde se završava krug dvoje ljudi koji se nikad nisu rastajali. Ona je bila jedna srećna zena. Knjige koje je pisala govorile su o njoj. Doći će vreme ideala pravde. Drugarice Miro, počivaj u miru", rekao je on.

Poslednjem oproštaju prisustvovali su Milutin Mrkonjić, Slavica Đukić Dejanović i Žarko Obradović, Vojislav Šešelj.

Pre toga održana je komemoracija, gde su brojni prijatelji, kolege, građani Požarevca odali počast Mirjani.

Komemoraciji su prisustvovali i Momir Bulatović, nekadašnji predsednik Savezne vlade SR Jugoslavije i jedan od najbližih saradnika Slobodana Miloševića, kao i nekadašnji predsednik Vlade Republike Srbije Nikola Šainović, nekadašnji savezni ministar za inostrane poslove i poslanik SPS Živadin Jovanović, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, kao i pojedini članovi SPS koji su došli sa zastavom SPS i slikom Slobodana Miloševića.

1 / 40 Foto: Ana Paunković

Predsednik udruženja Sloboda, profesor i političar, Uroš Šuvaković rekao je na početku komemoracije da se Mira posle 13 godina pridružila Slobi, ispod lipe, gde mu je obećala da će se opet sresti.

"Nije lako iscrtati Mirin portret. Levičar, komunista, jugosloven, angazovani intelektualac, kosmopolita koji se bori za pravdu, antifašista koji se bori gotovo od kolevke. Čitav njen život je bio borba protiv nepravde, uveren sam da je zato i studirala sociologiju da bi posedovala teorijsko oruđe...Kroz svoje socioloske eseje davala je sliku sveta koji se menja. Tri stvari su nesumnjive, studenti su je voleli i cenili, Mirim udžbenik iz sociologije bio je najbolje prihvaćen jer je najbolje objašnjavao sve pojmove...Njena je velika zasluga što je sociologija opstala u školama kao predmet. Bila je politiško biće, mnogi su joj zamerali osnivanje JUL-a, jer je na Balkanu nepojmljivo da muž i žena budu u različitoj stranci", rekao je Šuvaković.

Od Mirjane se govorom oprostio i njen prijatelj Dragan Kostić koji je rekao da je ona ljudima uvek direktno govorila šta misli o njIma, imala je i prijatelje i neprijatelje.

Mirjana Marković preminula je 14. aprila u 77. godini u Moskvi usled komplikacija izazvanih upalom pluća, koju je dobila nakon dve operacije.

(Kurir.rs/M.R.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track