EKSKLUZIVNO! S PAPOM ĆU PRIČATI O UBIJANJU SRBA U JASENOVCU: Milorad Dodik za Kurir: Razgovaraćemo o Stepincu koji je blagoslovio stradanje našeg naroda!
Foto: EPA, Zorana Jevtić

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine

EKSKLUZIVNO! S PAPOM ĆU PRIČATI O UBIJANJU SRBA U JASENOVCU: Milorad Dodik za Kurir: Razgovaraćemo o Stepincu koji je blagoslovio stradanje našeg naroda!

Politika -

Razgovaraćemo o Stepincu, koji je blagoslovio stradanje Srba, njih 500.000 u logoru u Jasenovcu, u čijem sistemu je bio i logor za decu, što znači da su to bile fabrike smrti, navodi predsedavajući Predsedništva BiH

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kaže da će u petak u Vatikanu sa papom Franjom razgovarati o svim političkim i verskim temama.

U razgovoru za Kurir, Dodik kaže da će svom domaćinu govoriti o položaju RS i preneti stav da je Dejtonski sporazum urušen, ali će izneti i stav o ustaškim zločinima u zloglasnom logoru Jasenovac i ulozi Alojzija Stepinca, zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Katoličke crkve u NDH za vreme Drugog svetskog rata, koga Hrvati žele da proglase za sveca, čemu se Srpska pravoslavna crkva (SPC) oštro protivi.

Idete za tri dana na sastanak s papom Franjom. Šta su teme razgovora?

- Teme su aktuelna situacija u BiH, međusobni odnosi između Vatikana, kao države, i BiH. Naravno, i odnosi između Katoličke crkve i BiH, u tom pogledu ćemo razgovarati o aktuelnim pitanjima položaja hrišćanske zajednice ovde u BiH, pa time i pravoslavne zajednice. Razgovaraćemo o nekim aktivnostima koje smo pokrenuli vezano za obeležavanje genocida u Jasenovcu.

foto: Profimedia

Da li ćete onda razgovarati i o ulozi Alojzija Stepinca, zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Katoličke crkve u NDH za vreme Drugog svetskog rata?

- Naravno da ćemo razgovarati i na tu temu.

U vezi s tim, šta ćete papi Franji konkretno reći?

- Preneću mu već poznati stav. Reći ću mu, naravno, ono što je istina - da je on bio zloglasnik ustaškog režima koji je blagoslovio stradanje Srba, najmanje njih 500.000 u logoru u Jasenovcu. Govoriću u pokrštavanju, odnosno iseljavanju. To je jedan od najgnusnijih zločina koji se desio, imajući u vidu činjenicu da je u sistemu logora Jasenovac bio i logor za decu, što govori o tome da su to bile fabrike smrti koje su bile usmerene čak i na najmlađe pripadnike srpske pravoslavne zajednice.

Da li ćete razgovarati i o položaju Republike Srpske u BiH?

- Naravno, idem tamo u posetu njemu kao svetom ocu, ali Vatikan je organizovan i kao država i razgovaraću s njegovim ljudima o nekim državnim pitanjima. Sa svim svojim sagovornicima razgovaram na tu temu i o činjenici da je urušen Dejtonski sporazum i da ima mnogo problema u funkcionisanju BiH.

Hoćete li m u uzvratiti gostoprimstvo i pozvati ga da dođe u posetu Republici Srpskoj?

- Bio je skoro u BiH, u Sarajevu. U tom pogledu ne znam kakvi su njegovi planovi. Videću.

Susret baš na Veliki petak

PAPA ODREDIO DATUM

Sastanak s papom Franjom je na Veliki petak. Simbolika ili slučajnost?

- Naravno da je slučajnost. Ja sam dobio poziv od svetog oca, on je odredio termin. Ja sam mogao da prihvatim ili ne. Odlučio sam da prihvatim poziv.

foto: Kurir

NE PROPUSTITE NEDELJU SJAJNIH POKLONA U KURIRU: Danas poklon DRŽAČ ZA ČUVARKUĆU

Srpska pravoslavna crkva i svi njeni vernici u nedelju, 28. aprila, obeležavaju Uskrs, najveći hrišćanski praznik. Tradicionalno, uoči Uskrsa, KURIR SVAKOG DANA DARUJE SVOJE ČITAOCE VREDNIM POKLONIMA.

Danas u saradnji sa firmom Pangraf (http://www.pangraf.com/) poklanjamo držač za čuvarkuću.

foto: Kurir

Za uskršnje praznike vezuju se razni običaji i rituali, a jedan od najvažnijih je farbanje jaja. Boja Uskrsa je crvena, simbolizuje nevino prolivenu Isusovu krv, i običaj u Srbiji je da se prvo jaje farba crvenom bojom. Ovo jaje se naziva "čuvarkuća", čuva se cele godine i kako mu samo ime kaže, čuva kuću i ukućane.

Čuvarkuća se čuva sve dok se ne išara novo jaje sledeće godine, jer se za njega veruje da čuva kuću od spoljnih nesreća.

Kad se ofarba novi čuvar, stari se baci u reku, da odnese sva zla i nesreće koje su pale na njega, umesto na kuću koju je sačuvao.

Veruje se da čuvarkuća donosi blagostanje i sreću u dom, pa je mnogi čuvaju u posebnim ukrasnim posudama ili stalcima!

Dnevne novine Kurir danas poklanjaju držač za čuvarkuću!

(Kurir.rs/Biljana Bojić /Foto: EPA, Zorana Jevtić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track