U kineskoj prestonici održava se drugi Forum "Pojas i put"

PREDSEDNIK SRBIJE DOPUTOVAO U KINU: Doček za Vučića uz počasnu gradu, crveni tepih i cveće (FOTO, VIDEO)

Politika -

PEKING - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je rano jutros u višednevnu posetu Pekingu, tokom koje će se sastati sa predsednikom Kine Sijem Đipingom, kao i predsednikom Ruske federacije Vladimirom Putinom, sa kojima će, pored bilateralnih pitanja, pre svega razgovarati o Kosovu i Metohiji.

Na aerodromu u Pekingu, predsednik Srbije, koji predvodi brojnu delegaciju ministara, dočekan je uz postrojenu počasnu gardu kineske vojske i crveni tepih.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

U kineskoj prestonici održava se drugi Forum "Pojas i put", na kojem će, prema najavama domaćina, učestvovati dvostruko više državnih delegacija nego što je bilo pre dve godine, na prvom skupu, a među njima biće i visoki zvaničnici iz zemalja članica EU, koje u početku nisu učestvovale u ovoj inicijativi.

Poziv da učestvuje na ovom skupu srpski predsednik dobio je od predsednika Kine, a planirano je da se sastane i sa Vangom Huningom, članom Stalnog komiteta Politbiroa CK KP Kine, članom sekretarijata Centralnog komiteta KP Kine i direktorom Kancelarije za istraživanje politike CK KP Kine.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Forumu "Jedan pojas, jedan put", između ostalih, prisustvovaće pored predsednika Rusije Putina, predsednik Portugala Marselo Rebelo de Sousa, Cceške Miloš Zeman, Ssvajcarske Ueli Maurer, Azerbejdžana Ilham Alijev, Belorusije Aleksandar Lukašenko, Kipra Nikos Anastasiades, Ccilea Sebastijan Pinera, Egipta Abdul Fatah al Sisi.

Najavljeno je oko 40 šefova država i vlada. Među njima su i premijer Mađarske Viktor Orban, Grčke Aleksis Cipras, Austrije Sebastijan Kurc, Italije Djuzepe Konte, kao i šefovi vlada Ujedinjenih arapskih Emirata, Kambodže, Etiopije, Malajzije, Mjanmara, Pakustana, Papua Nove Gvineje, Singapura i Tajlanda, te generalni sekretar UN Antonio Gutereš i direktorka MMF-a Kristin Lagard.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Na okruglom stolu lidera "Pojas i put" učestvovaće i specijalni izaslanici predsednika niza evropskih zemalja, kao što su ašefovi diplomatija Francuske Zzan Iv Le Drijan, Sspanije Jusep Bore, ministar ekonomije i energetike Nemačke Peter Altmajer, zamenik premijera Koreje Hong Nam-ki, državni sekretar za finansije Velike Britanije Filip Hamond, te i potpredsednik Evropske komisije za energetiku Maroš Sefčovič, i generalni sekretar vodeće partije Japana LDP Tošikiro Nikai.

Ministar inostranih poslova Kine Vang Ji najavio je, na nedavnoj konferenciji za štampu povodom konferencije, da će Forum otvoriti predsednik Kine Si Djiping.

On je istakao da će ovaj forum biti najvažniji diplomatski događaj u Kini ove godine.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Forum se inače sastoji od serije događaja, kao što su okrugli stolovi lidera, sastanci na visokom nivou, tematski forumi, konferencija izvršnih direktora u cilju daljeg pospešivanja saradnje, ukazao je Vang. On je rekao da je po prvi put predviđena i konferencija namenjena posebno za biznis zajednicu.

- Drugi Forum ima za cilj da doprinese podizanju kvaliteta saradnje u okviru inicijative "Pojas i put", te da omogući potpunu razmenu viđenja o budućem planu saradnje", objasnio je Vang.

On je naglasio da Kina gradi saradnju na konsenzusu i po principu konsultacija, kroz transparentan i inkluzivan pristup.

- Imamo razloga da se nadamo i verujemo da će drugi Forum biti veliki uspeh", istakao je Vang uoči skupa.

Predsednik Srbije je, uoči posete Kini, primio ambasadorku te zemlje Čen Bo, kojoj je izrazio veliko zadovoljstvo povodom predstojećeg učešća na Drugom forumu "Pojas i put", kao i svog šestog susreta sa Si Đinpingom.

Kineskom predsedniku Vučić će, kako je najavio, zahvaliti za sve što je učinio za Srbiju i za svu pomoć u ekonomskom razvoju, kao i podršku u pitanjima od državnog i nacionalnog interesa.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Vučić je istakao da se iskreno nada da će predsednik Si, tokom sastanka u Pekingu, potvrditi svoju nameru da nam učini čast da ponovo poseti Srbiju. Vučić je rekao da ga raduje to što je i svojim radom doprineo da srpsko-kineski odnosi dostignu najvišu tačku razvoja u svojoj istoriji, do nivoa sveobuhvatnog strateškog partnerstva i čeličnog prijateljstva.

Ambasadorka Čen je naglasila da će predsedniku Vučiću biti ukazana posebna čast da bude među tri lidera koji će dati završnu reč.

Vučić je rekao da učešće na ovom Forumu predstavlja veliku čast za Srbiju i potvrdu da Kina u našoj zemlji vidi pouzdanog partnera.

On je, takođe, izrazio čvrstu podršku Srbije vizionarskoj ideji predsednika Sija, jer je jedna od najznačajnijih u modernoj istoriji, koja će doprineti napretku celog čovečanstva.

Ko čini delegaciju iz Srbije

U delegaciji, koju predvodi predsednik Srbije, nalaze se ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar finansija Siniša Mali, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, kao i predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić.

Predsednik Vučić sastaće se, kako je najavljeno, 26. aprila u Pekingu i sa šefom ruske države Putinom.

Prema rečima ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova to će biti nastavak intenzivnog dijaloga Srbije i Rusije koji su zacrtali predsednici dve zemlje.

Vučić je u više navrata, proteklih dana, najavljivao da mu ove nedelje predstoje važni sastanci u vezi budućnosti dijaloga o Kosovu i Metohiji.

On je, nedavno, zamolio i predstavnike Srba sa Kosova i Metohije da sačekaju da se vrati iz Kine i potom iz Berlina, sa njihovim reakcijama na provokacije Prištine.

Isto tako najavio je da će, nakon razgovora u Pekingu, a potom i Berlinu, 6. maja, na Djurđevdan saopštiti i mere koje će Beograd preduzeti u odgovor na sve mere koje je Priština u međuvremenu uvela, minirajući dijalog o rešenju kosovskog problema, ukoliko ih do tada prištinske vlasti ne povuku.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track