ĐURIĆ: Albanci glasačkim listićima žele da osvoje Sever, narod na KiM niko ne može da zastraši
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Direktor Kancelarije za KiM

ĐURIĆ: Albanci glasačkim listićima žele da osvoje Sever, narod na KiM niko ne može da zastraši

Politika -

BEOGRAD - Ideja albanskih političara u Prištini je da kroz izborni proces pokušaju da "zauzmu" opštine s većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova i Metohije, izjavio je danas direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić pred izbore za gradonačelnike tih opština u nedelju, 19. maja.

"Albanski političari u Prištini su veoma nervozni i njihova ideja je da pokušaju da glasačkim listićima osvoje sever KiM, da time što bi na neki način omeli izborni proces ili proturili svoje kandidate, pa su kandidovali albanske kandidate u sredinama gde ubedljivu većinu čine Srbi, pokušaju da zauzmu opštine na severu KiM", rekao je Đurić gostujući na televiziji O2.

Kako je rekao, albanski političari u Prištini su se najpre nadali da se Srbi neće izaći na ove izbore, tako da će njihovi kandidati "glatko da ušetaju" u srpske institucije i zauzmu opštine na severu KiM.

"Kada smo mi rekli 'možete i sto puta da sazivate izbore, nas 100 puta neće mrzeti da branimo naše kućne pragove i da se borimo za ono što je naše na KiM', onda su krenuli s kampanjom zastrašivanja i pritisaka na srpske političke predstavnike", rekao je Đurić.

Naveo je da Albanci najavljuju da će u nedelju na svako biralište da pošalju policajce Albance koji će navodno da nadziru da sve bude u redu, i istakao da na to nemaju pravo.

"Na severu KiM isključivo mogu biti policajci srpske nacionalnosti, jer više od 95 odsto stanovništva koje tamo živi su Srbi, i po svim sporazumima i relevantnim međunarodnim dokumentima isključivo, proporcionalno stanovništvu na severu KiM, može da bude i policijska struktura. Dakle, ovo je direktno kršenje svega toga", rekao je Đurić.

Kako je dodao, ovo je pokušaj da se, s jedne strane, zastraše birači tako što će na svakom biračkom mestu da budu policajci Albanci, a s druge, moguća je i želja da se izazovu određeni incidenti.

Đurić je pozvao Srbe na KiM na pokažu maksimalnu mudrost i suzdržanost, i istakao da ih niko neće zastrašiti i odvratiti od toga da se bore za svoje.

"Oni znaju koliko su izbori u nedelju važni, da to nisu partijski izbori na kojima se nadmećemo oko toga ko nam je više simpatičan, a ko manje. To su izbori na kojima mi čuvamo srpski karakter severa KiM, i zato još jednom pozivam sve naše sunarodnike na KiM da izađu na te izbore", dodao je Đurić.

(Kurir.rs/Tanjug/O2)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track