MARKO ĐURIĆ: Mirno i u što većem broju Srbi da izađu na izbore
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM

MARKO ĐURIĆ: Mirno i u što većem broju Srbi da izađu na izbore

Politika -

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Djurić apelovao je danas na Srbe da u što većem broju izađu na izbore za gradonačelnike u četiri srpske opštine na severu Kosova.

On je gostujući na TV Pink ponovio da je cilj albanskih političara u Prištini da kroz izborni proces pokušaju da "zauzmu" opštine s većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova i Metohije i da se stvara atmosfera zastrašivanja Srba da ne izađu na izbore i da oni tako proguraju svoje predstavnike za gradonačelnike.

"Ne želim da verujem da je to moguće i važno je da ne dozvolimo da Albanci isprovociraju sukobe unutar Srba. Naš odgovor na to treba da bude da mirno i na civilizovan način izađemo u što većem broju na izbore", rekao je Djurić i dodao da bi izbor nekoga od albanskih predstavnika za gradonačelnika opština na severu značilo reprizu scenarija u Prizrenu, Djakovici gde skoro da nemamo ili imamo zanemarljiv broj predstavnika Srba.

Djurić kaže da je danas najvažnije da se pokaže da su Srbi složni i jedinstveni.

Takođe je dodao da je srpsko jedinstvo trn u oku albanskim sparatistima i međunarodnoj zajednici.

"Moja molba i apel svima kojima je stalo do severne Kosovske Mitrovice, Zubinog potoka, Zvečana, Leposavića, svi koji vole svoju zemlju, a pozivam i druge nacionalnosti Rome, Bošnjake kojima je Srbija na srcu da izađu izbore, i podrže kandidate Srpske liste", poručio je Marko Djurić.

On je dodao i "da ćemo se boriti svom snagom da strah ne pobedi".

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun rekao je da očekuje da će Srbi pokazati visok stepen razumevanja za svoje interese i glasati za kandidate Srpske liste.

On je dodao da će ovi izbori ponovo pokazati Međunarodnoj zajednici da ne može da se računa na podeljenost srpskog naroda.

Drecun kaže i da je sa albanske strane moglo da se očekuje da će podizati tenzije, ali da je još nelogičnije ponašanje pojedinih predstavnika Srba koji pozivaju da se glasa za Albance.

"Nadam se da će srpski narod pokazati visoku samosvest i jedinstvo i da rade u koordinaciji sa Beogradom, i glasati za Srpsku istu", rekao je Drecun .

On je ocenio i da su predstavnici Prištine protiv dijaloga sa Beogradom i da se može očekivati da će pokušati u narednom periodu da forsiraju priče o navodnom genocidu Srba nad Albancima kako bi isticali da su oni žrtve.

"Oni tako moraju da se brane od nekih optužnica", kaže Drecun.

Takođe je rekao da se ne sme zaboraviti da 250.000 Srba ne može da se vrati u južnu srsku pokrajinu i budući da je informisan o mnogim zločinima, jer je deo Radne grupe koja se time bavi, da će zatražiti posebnu sednicu Skupštine Srbije kako bi se razgovaralo o zločinima koje je počinila OVK i na kojoj bi se donela Rezolucija o osudi tih zločina.

"Oni idu lažima, a mi idemo istinom", rekao je Drecun.

U četiri srpske opštine na severu Kosova danas se održavaju izbori za gradonačelnike. Gradonačelnici se biraju u Leposaviću, Zubinom potoku, Zvečanu i severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug, Sava Radovanović

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track