OTKRIVENI UMOBOLNI PLANOVI ALIJANSE ’99: NATO hteo da sravni Terazije! Poginulo bi bar 10.000 Srba!
Foto: Profimedia, Ilustracija, Shutterstock

Pakleno

OTKRIVENI UMOBOLNI PLANOVI ALIJANSE ’99: NATO hteo da sravni Terazije! Poginulo bi bar 10.000 Srba!

Politika -

Vesli Klark je tražio, da kad počne agresija na Jugoslaviju, prvi „tomahavk“ bude bačen na centar Beograda. Dobro je što su ipak odustali od te sulude ideje, navode sagovornici Kurira.

Američki general Vesli Klark, komandant NATO tokom bombardovanja SRJ 1999, hteo je da sravni Terazije u Beogradu! On je, naime, tražio da prvi „tomahavk“ bude bačen u sam centar naše prestonice.

Na ovaj način bi bilo ubijeno najmanje 10.000 ljudi, što bi bila nezapamćena katastrofa, ocenjuju sagovornici Kurira.

foto: Profimedia

Civilne žrtve

O ovome svedoči srpski general Nebojša Pavković, koji je tokom bombardovanja obavljao dužnost komandanta Treće armije Vojske Jugoslavije.

- Strahovali smo za ljude, nisam bio siguran da neće gađati most na kome su ljudi, isto kao što su gađali svaki drugi. Njihov komandant Vesli Klark je tražio da, kada počne agresija, prvi „tomahavk“ bude bačen na Terazije. Pazite kakvi su to umovi - rekao je Pavković za magazin Odbrana. Pavković je trenutno u zatvoru u Finskoj, gde izdržava kaznu na koju ga je osudio Haški tribunal.

Gnusni napad

Pukovnik Ljubinko Đurković, tadašnji komandant odbrane Košara, potvrđuje za Kurir da je ovaj scenario bio u planu, ali se, zahvaljujući glasu razuma, nije desio.

- Apsolutno je istina to što je rekao general Pavković o Klarkovim planovima. Da se desio „tomahavk“ na Terazijama, pretrpeli bismo zločin neviđenih razmera. U gnusnom napadu koji je bio planiran stradalo bi desetak hiljada ljudi! Od njih se ništa bolje nije moglo ni očekivati jer su samom odlukom da izvrše agresiju nad suverenom zemljom učinili zločin. Pogazili su međunarodno pravo, a kasnije su to i potvrdili jer su prekršili sve konvencije o upotrebi naoružanja i kasetnih bombi, koje su zabranjene. Korišćenjem municije sa osiromašenim uranijumom učinili su svojevrstan genocid nad srpskom vojskom i narodom, ali i budućim generacijama - kaže Đurković.

foto: Stefan Jokić

Božidar Delić

HTELI SVE DA PORUŠE

General Božidar Delić, koji je za vreme NATO bombardovanja bio komandant 549. mehanizovane brigade VJ, podseća za Kurir da je gađanje civila ratni zločin.

- „Tomahavci“ su pogađali razne delove Beograda i Novog Sada, pogađali su Dedinje, Stari grad, Topčider. U cilju kažnjavanja Srbije, a posle neuspeha u gađanju vojnih ciljeva, prešlo se na građanje civilnih ciljeva, što predstavlja ratni zločin. Postojala je namera da se poruši celokupna infrastruktura u Srbiji i život stanovništva učini nemogućim. Da se spale žitna polja, unište rezervoari za vodu i kompletan elektroenergetski sistem.

foto: Dado Đilas

Hoće da mu sude

ALBANCI GONE PAVKOVIĆA

General Nebojša Pavković dobio je od Albanaca nalog za pokretanje istrage navodno nadležnog suda iz Prištine, tvrdi lider SRS Vojislav Šešelj:

- General Pavković mi se povremeno javi i obavesti me o svom zdravstvenom stanju i o tome šta radi. Sada me je obavestio da su mu doneli nalog za pokretanje istrage navodno nadležnog suda iz Prištine. On to nije hteo da primi jer jednostavno ne priznaje te albanske vlasti.

foto: Profimedia

ČINJENICE

NATO bombardovanje SRJ počelo 24. marta 1999.

Trajalo je do 10. juna 1999.

Intervencija NATO izvršena bez odobrenja SB UN

Povod koji su iskoristili za napad bio je navodni masakr nad Albancima u Račku

Poginuli su 249 vojnika i 22 policajca

Oko 2.500 civila je stradalo, dok je njih 6.000 ranjeno

foto: Kurir

DANAS POKLON U KURIRU! Različite kolekcije Miljinog kuvara sa proverim receptima

Dnevne novine Kurir danas poklanjaju različite kolekcije Miljinog kuvara sa proverenim receptima i originalnim fotografijama na 52 strane.

Neka od izdanja koja poklanjamo su: Jelovnik za decu, Najbolji posni recepti, Najsvečanija jela, Recepti bez glutena, Dijete, Škola kuvanja i mnogi drugi.

foto: Promo

Potražite Kurir sa kuvarom koji želite!

Kurir.rs/Silvija Slamnig/Foto: Profimedia, Shutterstock, Ilustracija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track