ČEKA SE SAMIT U PARIZU, A ONDA SLEDE SASLUŠANJA: Pred Specijalnim sudom za zločine OVK uskoro Daut Haradinaj, Tači i Veselji
Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

istraga u toku

ČEKA SE SAMIT U PARIZU, A ONDA SLEDE SASLUŠANJA: Pred Specijalnim sudom za zločine OVK uskoro Daut Haradinaj, Tači i Veselji

Politika -

BEOGRAD - O podizanju optužnica protiv Albanaca pred Specijalnim sudom za zločine tzv. OVK nad Srbima i nealbancima govori se još od osnivanja tog suda, u decembru 2016. a sve su glasnije najave da bi uskoro na saslušanju trebalo da se nađu brat kosovskog premijera Daut Haradinaj, kosovski predsednik Hašim Tači i predsednik skupštine Kadri Veselji, piše Blic.

Ilustracija
Ilustracijafoto: AP

Ipak, konkretan potez još nije povučen, a izvor lista iz diplomatskih krugova kaže da su se, između ostalog, čekala tumbanja unutar suda.

"Prva saslušanja su već trebalo da se dogode, a sada se spominje opcija da bi mogli da uslede nakon sastanka lidera Zapadnog Balkana u Parizu 1. jula. Pitanje je da li će na listi pozvanih biti i kosovski premijer Haradinaj.

Informacije su dvojake, prve govore da neće, jer su svedoci koji bi mogli da progovore o njegovim zločinima nestali sa lica zemlje, dok druge govore da svedoka ima, ali u inostranstvu i da bi moglo da se nađe načina da se dođe do njih, kaže Blicov izvor.

Tim povodom, list je kontaktirao Specijalni sud u Hagu, a na pitanje zašto još nisu podignute optužnice i da li je njihov izostanak proizvod političkog pritiska, portparol suda Kristofer Benet je kazao da je Specijalno tužilaštvo nezavisna institucija i da nad njihovom istragom nema političkog uticaja.

Ilustracija
Ilustracijafoto: AP

"Sprovodimo najopsežniju istragu i ne raspravljamo o rokovima za moguće optužnice", poručio je on.

O tome ko bi mogao da se nađe na optuznicama, nije želeo da razgovara.

"Specijalizovano tužilaštvo ne daje informaciju niti o istrazi, niti o mogućim optužnicama iz političkih, pravnih i etičkih razloga", rekao je Benet.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track