GREBATORI! TEŠKE ZLOUPOTREBE U GALETU: Opština Stari grad oštetila sportski centar za 200.000.000
Foto: Zorana Jevtić, Dado Đilas, Printscreen

Nečuveno

GREBATORI! TEŠKE ZLOUPOTREBE U GALETU: Opština Stari grad oštetila sportski centar za 200.000.000

Politika -

Termini koje je opština koristila u Sportskom centru "Milan Gale Muškatirović" nisu plaćani, čime je ovo preduzeće gubilo 50 miliona dinara na godišnjem nivou

Opština Stari grad, koja gazduje Sportskim centrom "Milan Gale Muškatirović", zbog neodgovornog ponašanja dramatično je produbila finansijsku krizu u tom javnom preduzeću, otkriva Kurir. Čuveni centar je oštećen, kako saznajemo, za oko 200 miliona dinara u protekle četiri godine, koliko je opština Stari grad, koju vodi Marko Bastać, koristila usluge centra, a nije plaćala svoje obaveze.

Nedomaćinski odnos

Inače, dug ovog preduzeća, čiji je direktor Dušan Raičković, zbog lošeg poslovanja narastao je na 97 miliona dinara.

foto: Printscreen/Facebook

- Opština Stari grad je koristila termine u "Galetu" i sprovodila svoje programe. Ali Sportskom centru za te termine i programe nije plaćala, iako je bila u obavezi prema važećem cenovniku sportskog centra. Na taj način, opština Stari grad je oštetila sportski centar na godišnjem nivou za 50 miliona dinara. I tako četiri godine unazad, čime je pričinjena šteta od čak 200 miliona dinara - priča izvor Kurira i objašnjava da je zbog takvog nedomaćinskog odnosa i zloupotreba SC "Milan Gale Muškatirović" u finansijskim problema: - Da opština Stari grad nije imala maćehinski odnos prema čuvenom sportskom centru, danas "Milan Gale Muškatirović" ne bi imao dugovanja i Grad Beograd ne bi imao osnova da ga preuzima.

Dugovi rastu

Istovremeno, kako je Kurir pisao proteklih dana, umesto da pokuša da popravi poslovanje preduzeća, Raičković je samo produbio finansijsku krizu - dugovi uporno rastu, svake godine posluju s gubitkom, često nema novca ni za plate, kredit od 50 miliona dinara se ne otplaćuje, milion evra su komunalni dugovi... Račun SC je čak bio u blokadi, i to 15 radnih dana, a kapital preduzeća je od 2,2 milijarde dinara iz 2013. pao na 1,7 milijardi dinara 2017.

foto: Kurir

To Raičkovića nije sprečilo da angažuje četvoro zamenika i pomoćnika. Kako je naš list pisao, muljaju i sa izdavanjem lokala koji su u vlasništvu Grada Beograda. Poslovni prostor se, naime, izdaje po bagatelnim cenama, a većinu kirija na kraju i ne naplate. Tako se ni prihodi od izdavanja lokala unutar SC već godinama ne uplaćuju u gradsku kasu, iako je reč o imovini čiji je vlasnik Grad Beograd.

foto: Kurir

Dragan Dobrašinović

Ispitati slučaj, trguje se terminima

Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija kaže da naizgled deluje banalno da je opština Stari grad koristila termine SC, ali da su u pitanju velika potraživanja, zbog čega bi taj slučaj trebalo ispitati:

foto: Beta

- Često se dešava da, u ovom slučaju opština, uzme neke termine, a posle trguje njima. Ustupa ih trećim licima, pa je pitanje da li su oni sve to platili i kome. Stari grad je morao da poštuje statut preduzeća kojim gazduje, odnosno da plati sva potraživanja, naročito zato što je upravo zbog tog novca preduzeće u finansijskim problemima.

(Kurir/Biljana Bojić/Foto:Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track