Najnovije vesti

DOČEK MAKRONA KROZ FOTOGRAFIJE! Francuski predsednik stigao nasmejan i dobro raspoložen! MLADI U SRPSKOJ NOŠNJI DOČEKALI GA SA SOLJU I POGAČOM (FOTO)
Foto: Kurir

poseta francuskog predsednika posle 18 godina

DOČEK MAKRONA KROZ FOTOGRAFIJE! Francuski predsednik stigao nasmejan i dobro raspoložen! MLADI U SRPSKOJ NOŠNJI DOČEKALI GA SA SOLJU I POGAČOM (FOTO)

Politika

Predsednik Francuske Emanuel Makron sleteo je u 15.30 na aerodrom Nikola Tesla i poručio da je došao u Beograd da "okrene novu stranu", potvrdi prijateljstvo i gradi nova partnerstva sa Srbijom.

 

"Želimo zajedno da okrenemo novu stranu", rekao je Makron na aerodromu Nikola Tesla, po sletanju u Beograd, gde je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem otkrio ploču povodom zvaničnog početka radova na modernizaciji beogradskog aerodroma.

 

foto: Kurir

 

On je rekao da 18 godina nijedan predsednik Francuske nije došao u Srbiju, što je, kako je rekao, previše dug period.

 

Istakao da su u njegovoj delegaciji umetnici, kulrurni radnici, ekonomisti, koji svedoče da Francuska želi da otvori novu stranu bilateralnih odnosa u geopolitičkom kontekstu koji nije siguran.

 

foto: Kurir

"Naše veze sa vašom zemljom su veoma važne", istakao je Makron.

Istakao je da će biti reči i o zajedničkoj prošlosti, ali i o budućnosti.

 

"Za to je potrebno da cenimo jedni druge i da dobro poznajemo jedni druge. Došao sam ovde da vidim vas, vašu vladu, preduzetnike, ali i da razgovaram sa celim srpskim narodom i da kažem koliko poštujemo i koliko prijteljstvo Francuska gaji prema Srbiji", istakao je Makron.

 

On je naveo da je ovo trenutak zajedničke istorije koji je veoma važan i ima više simbola.

 

foto: Kurir

 

"Prvo, dogodila se velika teniska pobeda i želim da vam čestitam pobedu Novaka Djokovića na Vimbldonu. To je bio neverovatan sportski izazov i sigurno je da je ceo srpski narod ponosan i imate zašto", rekao je Markon.

On je istakao da je ova godina posebna, da smo slavili kraj Velikog rata, kada su se narodi Srbije i Francuske borili zajedno za slobodu, te da se slavi 180 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

 

"To je naša zajednička istorija, duga istorija, nešto što nas obavezuje za budućnosti", rekao je Makron.

 

foto: Predsedništvo

 

On je rekao i da je koncesija Vansija na aeodromu još jedan simbol trgovinskih donosa, poput i helikoptera Erbasa, navodeći da želi da se grade nova partnerstva između zemalja i da se zajedno radi.

 

"Želim da radim sa vama na svemu tome", rekao je Makron.

 

"Hvala na dočeku i na lepim rečima, velika mi je čast. Obećao sam pre nekoliko meseci da ću doći ovde, nisam mogao da dođem, ali mi je velika čast što sam danas sa vama", rekao je Makron.

 

foto: Kurir

 

(Kurir.rs/Agencije, Foto: Predsedništvo)

 

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...