ISTORIJSKA POSETA PREDSEDNIKA FRANCUSKE! MAKRON VUČIĆU: Srbi i Francuzi su braća po oružju!
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

EMANUEL MAKRON U SRBIJI

ISTORIJSKA POSETA PREDSEDNIKA FRANCUSKE! MAKRON VUČIĆU: Srbi i Francuzi su braća po oružju!

Politika -

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je juče u Palati Srbije da su Srbi i Francuzi braća po oružju.

Delegacija Francuske, predvođena predsednikom te zemlje Emanulom Makronom, stigla je juče u dvodnevnu posetu Srbiji. Posle dočeka na aerodromu „Nikola Tesla“ i svečanog dočeka ispred Palate Srbije, dvojica predsednika imali su sastanak u četiri oka. Sastanak je, umesto predviđenih 30 minuta, trajao čak sat i po, a kako su saopštili predsednici na konferenciji posle sastanka, pričali su o svim temama, uključujući i problem Kosova i integracije Srbije u EU.

Domaćinski... Makron dočekan s pogačom i solju
Domaćinski... Makron dočekan s pogačom i soljufoto: Profimedia

U četiri oka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon razgovora s Makronom, da gotovo ni sa kim nije imao tako dug razgovor u četiri oka i da je moguće da nikada nije imao tako otvoren i iskren razgovor.

- Izneo sam sve naše probleme, pre svega po pitanju rešavanja kosovskog čvora, razgovarali smo, rekao bih, toliko dugo da teško mogu neku temu da pronađem koje se nismo dotakli. Govorio sam istinu i zalagao se i borio se da nam Francuska pomogne na evropskom putu i rešavanju kosovskometohijske krize - rekao je Vučić, kao i da je bilo reči i o ekonomskoj saradnji dve zemlje.

MAKRON: Vučić ima hrabrosti da brani suverenitet svoje zemlje

Poštovanje... Predsednici odali poštu srpskoj heroini Milunki Savić
Poštovanje... Predsednici odali poštu srpskoj heroini Milunki Savićfoto: Predsedništvo Srbije

Važna ekonomska saradnja

Makron je kazao da su veoma bitni sporazumi koji su potpisani u Beogradu.

- Želimo da razvijamo saradnju u akademskoj oblasti i kulturi. Da gradimo novu ekonomsku budućnost. Želim da jačamo saradnju u vojnoj oblasti i da to bratstvo po oružju nastavimo i da odaberemo Evropu - kazao je on.

Zanimljivost... Vučić Makronu pokazuje globus koji je Jugoslavija dobila od Fransoa Miterana
Zanimljivost... Vučić Makronu pokazuje globus koji je Jugoslavija dobila od Fransoa Miteranafoto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ponovio je svoj stav u vezi sa proširenjem EU, napominjući da Unija mora da se reformiše kako bi mogla da primi Srbiju u svoje članstvo.

- Ja ću uvek biti pored vas kako bismo bili na putu približavanju EU i reformama - kazao je on i istakao da je Srbija velika evropska nacija:

- Vi ste oduvek bili odgovorni i rekli da ćete ući u EU kad budete spremni. Moram da kažem da Vučić iskreno govori i želi da radi, da deluje.

VUČIĆ: Ni sa kim nisam imao tako dug razgovor u četiri oka I moguće je da nikad nisam imao tako iskren razgovor

Položili vence... Spomenik braniocima Beograda 1914-1918. na Novom groblju
Položili vence... Spomenik braniocima Beograda 1914-1918. na Novom grobljufoto: Predsedništvo Srbije

Zauzeću se za vas

Makron je kazao da se razgovaralo i o Kosovu, kao i da će organizovati poseban sastanak sa predstavnicima Beograda i Prištine, ali i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

- Tenzije su pojačane, a neke spoljne sile teže tome da se ne nađe dogovor i da do sporazuma ne dođe. Francuska će biti angažovana da se pronađe sporazum. Naša je odgovornost da vam damo neophodnu podršku kako bi se pronašao sporazum. Događaji od poslednjih nekoliko meseci nas zabrinjavaju, a odluke suprotne sporazumima moraju biti ukinute. Francuska će biti potpuno spremna da podrži obnovu dijaloga, i to veoma zahtevnog dijaloga, da u narednih nekoliko meseci nađemo konkretno rešenje. Ja ću se angažovati zbog poštovanja prema vama i vašoj zemlji i jer verujem u Evropu, a ko veruje u nju ne može prihvatiti fatalnost konflikata koji će zauvek trajati, a da u njima deluju sile koje nisu evropske - poručio je Makron, kao i da Vučić ima hrabrosti da brani suverenitet svoje zemlje.

foto: Kurir

Sastanak sa Đilasom

MAKRON: OPOZICIJA KASNO POSLALA PISMO SA ZAHTEVOM

Na pitanje francuskog novinara zašto se nije sastao sa liderima opozicije i Draganom Đilasom, Makron je odgovorio da su oni zakasnili sa zahtevom.

- Jutros je stiglo pismo. Nisam to mogao da prihvatim pošto je već bio spreman program i tada sam već kretao za Beograd. Znali su odavno da ja dolazim danas - naveo je Makron.

Predsednik Vučić je rekao da bi mu bilo drago da dođe do tog sastanka.

Gest prijateljstva

NARUKVICA U BOJAMA DVE DRŽAVE

foto: Predsedništvo Srbije

Makron je po dolasku u Beograd nosio narukvicu u bojama Francuske i Srbije - crvena, plava i bela, što je komentarisano kao gest kojim francuski predsednik Srbiji nosi prijateljsku poruku.

Makron na srpskom

FRANCUSKA NEĆE ZABORAVITI SUZE VAŠIH MAJKI I ŽRTVU SRBIJE

foto: Tanjug

Više hiljada građana sa srpskim i francuskim zastavicama okupilo se na Kalemegdanu i velikim aplauzima dočekalo predsednike Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona. Posle polaganja venaca kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj, održan je program s dečjim horom RTS i pesmu „Kreće se lađa Francuska“, a najveće oduševljenje i duge aplauze izazvao je Makronov govor na srpskom.

- Hvala vam svima što ste došli u tolikom broju, duboko smo dirnuti. Francuska vas voli, kao što ste vi voleli nju. Francuska zna šta sve duguje mučeničkoj i srčanoj Srbiji tokom Prvog svetskog rata i poginulim srpskim vojnicima, kako bismo mi živeli u slobodi. Francuska nikad neće zaboraviti suze majki, jauke očeva i žrtvu Srbije. Hvala vam - rekao je Makron na našem jeziku. Glumac Miki Manojlović je na srpskom i francuskom jeziku recitovao pesmu Vladislava Petkovića Disa o prijateljstvu dve zemlje.

Makron je zaključio rečima:

- Srbija je u našim srcima. Danas i zauvek. Živela Srbija, živela Francuska, živelo prijateljstvo između naše dve zemlje!

Za predsednika Makrona i delegaciju iz Francuske sinoć je priređena svečana večera u Vili „Mir“. Gostima iz Francuske ponuđeni su srpski specijaliteti. Kako saznajemo, posebno su im se dopali pita sa sirom i specijaliteti sa roštilja.

Kurir.rs / I. K - K. B - B. B - S. S. Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track