ZBOG SUMANUTIH ODLUKA OVOG ČOVEKA ISPAŠTAJU GRAĐANI: Srbi plaćaju 35 mliona dinara jer tajkuni žele skuplje kilovate!
Foto: Beta/Milan Obradović, Nebojša Mandić

Otkrivamo

ZBOG SUMANUTIH ODLUKA OVOG ČOVEKA ISPAŠTAJU GRAĐANI: Srbi plaćaju 35 mliona dinara jer tajkuni žele skuplje kilovate!

Politika -

Zbog sumanutih odluka KZK i njenog predsednika Miloja Obradovića ispaštaju građani. Samo zbog ukidanja rešenja u slučaju protiv EPS na naplatu je stigla višemilionska presuda

Komisija za zaštitu konkurencije (KZK), kojom predsedava Miloje Obradović, pravi katastrofalne greške koje na kraju plaćaju svi građani Srbije!

Naime, KZK je najpre kaznio „EPS Distribuciju“ sa 330 miliona dinara zbog navodnog monopola na tržištu, ali je Upravni sud poništio tu odluku i naložio da se EPS vrati ceo iznos i da se uz to plati još 35 miliona dinara na ime zatezne kamate.

foto: Beta/Milan Obradović

Sve ovo platiće se iz državnog budžeta, koji preko poreza pune građani, a kako navodi naš izvor, kriv je isključivo Obradović. On, kako smo juče pisali, kažnjavanjem EPS želi da otvori prostor za tajkune koji se bave trgovinom struje, ali se zalažu i za povećanje cene električne energije.

Sumanuto

- Ovo je primer kako Obradović donosi sumanute odluke, što direktno utiče na svakog čoveka koji živi u Srbiji. Preko komisije on uporno optužuje EPS za navodnu dominaciju na tržištu, a sve u korist tajkuna koji se bave trgovinom struje i žele skuplje kilovate i veći udeo na našem tržištu. Poskupljenje za koje se na ovakav način lobira automatski bi dovelo i do divljanja drugih cena, a u krajnjoj liniji izazvalo bi i inflaciju, što bi bio još jedan udar na celokupno društvo i ekonomiju - priča naš izvor i dodaje:

- Obradovićevo poslovanje očigledno nije u interesu države, već jedino tajkuna. A to kako on radi, najbolje pokazuje i pomenuta odluka suda, koji je oborio njegovo rešenje.

foto: Nebojša Mandić

Neprihvatljivo

Ekonomista Branko Dragaš ovakve postupke KZK, kao u slučaju EPS, ocenjuje nebuloznim.

- Ovo je apsolutno neshvatljivo. Sada će zbog pogrešnih odluka i rešenja koje je oborio sud da se plaća ogromna zatezna kamata iz državnog budžeta, tj. preko građana, koji su poreski obveznici. Nedopustivo je da ispaštaju građani kada nisu ni krivi ni dužni - ocenjuje Dragaš.

O tome da li je realizovana sudska odluka o zateznoj kamati, pokušali smo juče da saznamo u Upravnom sudu, ali su nam odgovorili da ne poseduju te informacije.

Podsetimo, KZK je, i nakon što je sud poništio prvobitno rešenje o kazni za EPS od 330 miliona, pokrenuo novi postupak i ponovo odredio kaznu za EPS, ali je i kazna znatno povećana - na neverovatnih 412 miliona dinara.

foto: Dragana Udovičić
Toma Fila KAMATA SE GOMILA SVE DO IZVRŠENJA

Advokat Toma Fila kaže da, ukoliko se u predviđenom roku ne postupi po odluci suda, kamata može da se gomila.

- Ako Upravni sud donese pravosnažnu odluku, očekuje se njeno izvršenje u zadatom roku, a ako do njega ne dođe, onda nastavlja da teče zatezna kamata. U ovom slučaju, kada su Komisija za zaštitu konkurencije i EPS uključeni, kamatu preko budžeta plaćamo mi koji smo poreski obveznici.

Kurir.rs/Silvija Slamnig Foto: Beta/Milan Obradović, Nebojša Mandić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track