VUČIĆ PREDVIĐA ŠTA ĆE SE DOGODITI KADA HARADINAJ BUDE SASLUŠAN: Postaće heroj albanskog življa, vratiće unazad klatno pravde
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

pritisak na srbiju

VUČIĆ PREDVIĐA ŠTA ĆE SE DOGODITI KADA HARADINAJ BUDE SASLUŠAN: Postaće heroj albanskog življa, vratiće unazad klatno pravde

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas uverenje da će Ramuš Haradinaj sledeće nedelje otići u Hag, ali da će biti odmah pušten, te da će se na Kosovo vratiti sa udvostručenom popularnosću, a uveren je da će istovremeno rasti pritisak na Srbiju.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

„Naša predviđanja su da će Haradinaj sledeće nedelje otići u Hag, da će ga odmah pustiti nazad, posle 48 sati. Vratiće se kao veliki heroj albanskog življa na KiM. Njegova popularnost će se udvsotručiti“, objasnio je Vučić na konferenciji za novinare.

Rekao je da će oni, koji bi pokušali da pronađu drugog mandatara, biti suočeni sa činjenicom da će to biti nemoguće bez Haradinaja zbog delegitimnosti drugih političara. „Haradinaj, a nisam siguran samo on, želi ubedljivu pobedu najtvrđe albanske opcije na izborima, koji će se održati krajem septembra ili oktobru.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Za to vreme je jasno da će glavni cilj biti formiranje većine bez Srpske liste, a u tome će koristiti i neke pripadnike našeg naroda. Biće to veliko albansko ujedinjenja unutar Kosova, ali i sa Tiranom“, uveren je Vučić.

Ukazao je da će dok traju izborne radnje biti nemoguće vođenje dijaloga, te da u tom periodu sigurno neće ukinuti takse, koje su stvorili užasnu situaciju u našim odnosima. „Njihov plan i ideja je da sačekaju izbore, a iz njih Ramuš izađe još snažniji. TU za Srbe nema mesta, a ni za dijalog“, podvukao je on.

Naveo je da će, nakon izbora, formiranje vlade uslediti tek u novembru, a odmah potom počinje i kampanja u Srbiji, gde su izbori u martu.

Jasno je da tu razgovora nema. Moramo da se pripremimo da, ako neko ne bude malo odgovorniji u međunarodnoj zajednici i ne pritisne Prištinu, neće biti suštinske promene“, naglasio je on.

Vučić očekuje dodatni pritisak na Srbiju od onih koji su stvorili takozvanu državu Kosovo, a to su zapadne zemlje.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

„Sve snažnije će da osećaju potrebu da se oštrica pritiska okrene ka Beogradu. Mi od njih tražimo ukidanje taksi, a onda će neki njhovi reći da šalju njihove lidere čak u Hag, pa je, prema njima, neophodno da sada moramo i mi da popuštamo mnogo više nego što smo mislili ranije“, ukazao je on.

Vučić je rekao da je to kao što čini sudija u košarci, kada se igra derbi, kada neko povede sa 10-20 koševa, počne da svira više u korist onog ko gubi. „Oni će uvek na svakom mestu, a kada se čini da se klatno, iako bi moglo biti klatno pravde, gurati i vraćati unazad“, uveren je on.

(Kurir.rs/Foto: Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track