VUČIĆ POVODOM AMERIČKIH ČESTITKI HARADINAJU: Jeste li čestitali generalu Lazareviću i Šešelju kada su išli dobrovoljno u Hag?
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

reagovanje

VUČIĆ POVODOM AMERIČKIH ČESTITKI HARADINAJU: Jeste li čestitali generalu Lazareviću i Šešelju kada su išli dobrovoljno u Hag?

Politika -

Jeste li čestitali i generalu Vladimiru Lazareviću, ili Vojislavu Šešelju, kada su dobrovoljno otišli u Hag - pitanje je kojim je predsednik Aleksandar Vučić prokomentarisao reakciju Stejt departmenta na ostavku Ramuša Haradinaja i čestitku zbog toga što je, kako je navedno, odmah rekao da će se odazvati pozivu suda.

"Jeste li? Niste. Zato što - imamo ljubimce koje ćemo malo da pomazimo po glavi kad nekog ubijaju i kolju, i reći ćemo da su dobri kad se odazovu pozivu, a za druge neće postojati isti aršini", konstatovao je predsednik Srbije.

On je podsetio da je generalu Ljubiši Dikoviću, kao načelniku Generalštaba Vojske Srbije, bio zabranjen ulazak u SAD, a da ne postoji nikakva optužnicaprotiv njega, osim, kaže, pisanja pojedinih nedeljnika u Srbiji, koji su pod kontrolom Miškovića i Djilasa, koji su vodili hajku.

Vučić je dodao da je on sam tada doneo odluku da nijedan oficir ne ide u SAD, jer je smatrao da nemaju pravo da zabranjuju ulazak načelnika Generalštaba srpske armije, a da pozivaju druge.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Znači - ti kada nisi poslušan i kad nam se ne sviđaš i kad nešto sumnjamo - za nas nisi dobar, ali zato drugi mogu", konstatovao je on.

"A, kako onda u ovom slučaju? Za ovog čoveka (Haradinaja) se sumnja već 20 godina... Koliko je svedoka pobijeno, a dobrodošao je u svakom trenutku", napomenio je predsednik Srbije.

Što je general Lazarević različit, a otišao je u Hag odmah, ili Šeselj, kojeg su vratili, misleći da će ovde izazvati sukobe na ulicama.

"I, pričate mi o principima", upitao je Vučić.

On je poručio da za razliku od drugih političara ne misli da na vlasti treba da ga drži ambasada ili vlada nečije zemlje.

"Ja sam mali i sigurno je, i izvesno, da će da me slome. Slomili su i jače od mene, kroz istoriju. Ali, pre toga, bar ću da čuvam obraz Srbije i neću da lažem ni sebe, ni svoj narod. A, oni svi zajedno neka rade svoj posao. Neka mu čestitaju za sedam dana kad se vrati iz Haga", rekao je Vučić.

Američki Stejt department pozdravio je danas odluku Ramuša Haradinaja da sarađuje sa Specijalnim tužilaštvom za zločine OVK u Hagu.

"Sjedinjene Države čestitaju mu na tome što je odlučio da se odazove pozivu Specijalnog suda za Kosovo", navodi se u kratkom saopštenju Stejt departmenta za Glas Amerike.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja