Albanci krenuli u napad i počeli hapšenja srpskog stanovništva na KiM! VULIN: HOĆE ZEMLJU, ali BEZ SRBA!
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Strašno

Albanci krenuli u napad i počeli hapšenja srpskog stanovništva na KiM! VULIN: HOĆE ZEMLJU, ali BEZ SRBA!

Politika -

Brutalno Posle ostavke Haradinaja i poziva da u Hagu odgovara za ratne zločine, Priština pojačala provokacije. Ministar odbrane apeluje da Srbi na KiM moraju da budu jedinstveni i "okupljeni oko svoje Srbije"

Upozorenje predsednika Aleksandra Vučića da će Srbi na KiM biti u još težoj situaciji posle albanskog "političkog trika" - ostavke kosovskog premijera Ramuša Haradinaja - istog dana se potvrdilo na Jarinju, gde je raseljeni Srbin Goran Stanišić uhapšen zbog navodnih ratnih zločina.

Zvaničnici Srbije smatraju je ovo hapšenje tek početak odmazde Prištine za prve rezultate rada Specijalnog suda za zločine OVK i pozivanja Haradinaja da se pojavi u Hagu u svojstvu osumnjičenog.

foto: Ana Paunković, Beta/Armenija Zajmi Bešević

Ministar odbrane Aleksandar Vulin za Kurir kaže da je krajnji cilj da se počiste Srbi sa KiM.

Seku vezu s Beogradom

- Srbi na KiM moraju da budu jedinstveni i okupljeni oko svoje Srbije, samo tako ćemo i oni i svi mi izdržati teške i organizovane napade. Šiptari hoće zemlju, ali ne i Srbe na njoj. Učiniće sve da Srbima preseku vezu s Beogradom, Vladom i predsednikom Vučićem. Sada će pojačati provokacije i pred međunarodnom zajednicom tražiti podršku za svaki napad na Srbe i na Vučića, pravdajući to predajom Haradinaja sudu. Šiptari računaju da će zapadne sile tražiti od Srbije ustupke zato što je Haradinaj otišao u Hag, kao da je odgovornost za ratne zločine stvar politike ili dobre volje zločinaca - naglašava Vulin.

Marko Đurić

Rat svih protiv svih među Albancima

Đurić kaže da je nakon ostavke Haradinaja zavladao politički sukob među predstavnicima Albanaca:

- Tamo se odvija rat svih protiv svih koji se bore za poziciju lidera u novoj vladi.

Tražiće priznanje

On ocenjuje da će u stanju teritorije bez vlade, sa raspisanim izborima, sav pritisak za postizanje sporazuma biti na predsedniku Srbije, koga će napadati i pokušavati da nateraju na ustupke, bez povlačenje taksa i sprovođenja Briselskog sporazuma.

I direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić uveren je da će pritisak na Srbe sa KiM biti u porastu, a to je najavila i retorika albanskih lidera da su i za odluku veća suda u Hagu krivi Srbi. Prva konkretna reakcija Prištine bila je, kako napominje, hapšenje Gorana Stanišića, koji već 20 godina živi u Mladenovcu, a jednom mesečno odlazi u zavičaj.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Na Jarinju su ga albanski policajci pokupili zbog navodnih optužbi da je činio ratne zločine i da je bio rezervista - naveo je Đurić i upozorio da će tendencija hapšenja Srba verovatno biti nastavljena i da će deo međunarodne zajednice doći u Beograd da vrši pritisak i da traži, direktno ili indirektno, da priznamo tzv. nezavisno Kosovo.

Dragan Đukanović

Nastaviće se hapšenja s tajnih lista

Direktor Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović ocenio je da je hapšenje Srbina na KiM reakcija Prištine na obraćanje predsednika Vučića i najavio da će se ta vrsta aktivnosti verovatno dešavati i u narednom periodu.

foto: Kurir

- Očigledno je da postoje izvesne liste koje nisu dostupne javnosti i očigledno je da se s vremena na vreme hapšenja dešavaju i da će se nastaviti.

(Kurir.rs/I. K./ Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track