SAD JE I ZVANIČNO, HARADINAJ PREDAO PISANU OSTAVKU: Neće dozvoliti da se ukinu takse, otkrio kada će biti izbori na Kosovu
Foto: AP/Ronald Zak

bezobrazluk

SAD JE I ZVANIČNO, HARADINAJ PREDAO PISANU OSTAVKU: Neće dozvoliti da se ukinu takse, otkrio kada će biti izbori na Kosovu

Politika -

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj zvanično je danas podneo ostavku kosovskom parlamentu.

Iz njegovog kabineta je saopšteno da je ostavka odmah prosleđena predsedniku parlamenta Kadriju Veseljiju i šefovima parlamentarih grupa.

Haradinaj očekuje da će vanredni prlamentarni izbori na KiM biti održani u roku od dva meseca i da za to vreme u radu vlade neće biti vakuuma.

Haradinaj je u intervjuu za Radio slobodna Evropa, na albanskom jeziku, rekao da je situacija na Kosovu stabilna, "država je funkcionalna i život se nastavlja".

foto: AP / Visar Kryeziu

Naveo je da još nije poslao pisanu ostavku predsedniku i predsedniku parlamenta, Hašimu Tačiju i Kadriju Veseljiju, a kad se to desi biće doneta odluka o raspuštanju parlamenta i raspisivanju izbora.

Kako kaže, mandat je vratio narodu, jer želi da na narednim izborima, kada osvoji novi mandat, ljudi u to veruju.

Pozvao je građane da izađu na vanredne izbore.

Prema njegovim rečima, bilo bi važno da ti izbori budu održani na vreme, u okviru najduže dva meseca.

"Važno je da se sve ovo desi u pravo vreme", naveo je Haradinaj.

Ponovio je da su njegovi politički stavovi ostaju nepromenjeni.

Još jednom je rekao da se ne sme dozvoliti formiranje "Dodik republike" na kosovskoj teritoriji, ili dopustiti mešanje Rusije u kosovsko pitanje, kao i da 100 odsto nametnute takse neće biti ukinute do, kako je rekao, Kosovo ne bude priznato kao nezavisno.

U svemu tome, ističe, očekuje jedinstvo svih političkih subjekata na Kosovu.

"Ne dozvoliti formiranje 'Dodik republike' i ne dozvoliti da nam neko uzme tržište bez priznanja kosovske nezavisnosti", rekao je Haradinaj.

Rekao je da protiv njega u Specijalnom sudu nema optužnice, a na pitanje da li će se u Hagu narednih dana pojaviti još neki bivši komandanti tzv. OVK, Haradinaj je rekao da ne zna.

Haradinaj je saopštio da će do izbora nove vlade nastaviti da vrši funkciju predsednika vlade u ostavci.

Haradinaj je, nakon zvaničnog podnošenja ostavke, na svom fejsbuk profilu napisao da su svi nadležni upoznati sa njegovom ostavkom, kao i zahtevom za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Naveo je da je o svemu nadležne institucije i pojedince obavestio pismom.

U skladu sa kosovskim ustavom i zakonima, kaže, pozvao je i da se preduzmu svi koraci za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora i da je sada sve u rukama naroda.

"Do izbora nove vlade, nastaviću da vršim ustavne dužnosti kao premijer i vlada u ostavci", napisao je Haradinaj.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track