Najnovije vesti

MATIJA BEĆKOVIĆ POSLAO OŠTRU PORUKU MILU ĐUKANOVIĆU: Pričajući o velikoj Srbiji, stvara veliku Albaniju
Foto: Damir Dervišagić, AP/Stephanie Lecocq

Odgovorio na optužbe

MATIJA BEĆKOVIĆ POSLAO OŠTRU PORUKU MILU ĐUKANOVIĆU: Pričajući o velikoj Srbiji, stvara veliku Albaniju

Politika

Akademik Matija Bećković izjavio je da predsednik Crne Gore Milo Đukanović, pričajući o velikoj Srbiji, stvara veliku Albaniju.

 

On je tako odgovorio na pitanje kako gleda na konstataciju - optužbu Đukanovića da SPC u Crnoj Gori "čuva infrastrukturu velike Srbije".

 

"Boreći se protiv jedne koje nema, niti je bilo, on se bori za jednu drugu koje formalno nema, ali je stvarno ima", rekao je Bećković.

 

Ideju objedinjavanja pravoslavnih vernika u jednu crkvu u Crnoj Gori, Bećković komentariše ovako: "Ima ona priča kako je onaj od svega što je bilo potrebno za pušenje imao samo usta i volju da puši. Isto tako, ovi koji nisu kršteni i nemaju ni crkvu ni sveštenike, ni vernike, a imaju volju da je imaju i onda bi da se ujedine. Da se ujedine ništa, sa nečim što postoji".

 

Osim toga, zapitao je Bećković, "zašto autor te originalne ideje ne bi bio i vladika te crkve kad je već gospodar Crne Gore, pa da se i tu tradicija obnovi".

 

Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i samo ime smeta da bi bila crkva, smatra on i dodaje: "Nije im propao samo taj projekat, sve što rade je pokušaj da se naduva prsla mešina".

 

Komentarišući novi zakon o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, koji predviđa mogućnost da crkve i manastiri postanu državna imovina, Bećković ocenjuje da je i to nešto originalno i da je "to ideja nekoga ko je u crkvama držao trnokope i cement".

 

(Kurir.rs/Tanjug/Blic)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...