NAJBOGATIJI OPOZICIONI LIDER  U SRBIJI I ŠIRE VOZI SAMO SKUPO I BAHATO: Đilase, koliko bre imaš džipova! A, evo šta voze i njegovi saradnici
Foto: Sonja Spasić, AP

Džipomanija!

NAJBOGATIJI OPOZICIONI LIDER U SRBIJI I ŠIRE VOZI SAMO SKUPO I BAHATO: Đilase, koliko bre imaš džipova! A, evo šta voze i njegovi saradnici

Politika -

Džipomanija!

Dragan Đilas, najbogatiji opozicioni lider ne samo u Srbiji nego i u ovom delu Evrope, poznat je kao neko ko gotovo nikada nije seo u automobil, a da to nije bio džip. I to ne bilo kakav, nego najskuplji.

Identična situacija je i sa njegovim saradnicima, i to ne samo u najužem krugu, po put Aleksandra Bjelića, Branka Miljuša, Vuka Vučurevića... Međutim, svi ti skupoceni automobili koje koriste lider SZS i njegovi ljudi u zvaničnom su vlasništvu jedne rentakar agencije, zbog čega oni uspešno izbegavaju plaćanje poreza na njih.

Najzanimljivije je što je vlasnik agencije koja iznajmljuje automobile Draganu Đilasu i njegovim saradnicima Nenad Gojković, čovek koji, kako sam kaže, 20 godina radi u firmi ,,Multikom", koju osnovao upravo Đilas, piše Alo.

foto: Marina Lopičić

Ukoliko se vozilo uveze na ime rentakar agencije, plaćaju se carina i porez. Na taj način uštedi se 15.000 do 20.000 evra po automobilu. Sve je to novac koji biišao državi. Rentakar agencija uveze auto privatnim parama, ne plati carinu ili porez, formalno vodi automobil na placu kao da nije iznajmljen, a vlasnici ga voze po gradu. I još povećavaju troškove na svojim firmama i smanjuju dobit, odnosno porez - objasnio je izvor.

Inače, Đilas i družina ne samo da muljaju sa tim džipovima nego se ponašaju i bahato, u šta smo se po ko zna koji put uverili u petak uveče, kada su pokazali da zakoni i propisi ove zemlje za njih ne postoje. Naime, te večeri, nešto pre ponoći, u jedan restoran na Vračaru (čiji je zvanični vlasnik Đilasov kum Srđan, a nezvanični i pravi, priča se, upravo Đilas) dovezli su se Đilas, član opštinskog veća na Starom gradu Branko Miljuš i generalni sekretar SSP-a Vuk Vučurević.

Džip su parkirali na nedozvoljenom mestu, tačno preko puta restorana u Ulici cara Nikolaja. Tako su besnim automobilom blokirali ulaz u stambenu zgradu. Nezadovoljni stanari prijavili su da je neko vozilo blokiralo njihov ulaz. Na lice mesta izašle su ekipe komunalne policije i ,,Parking servisa" i tada je počela drama...

Kada su videli da se radnici ,Parking servisa" spremni da im odnesu automobil, iz restorana su istrčali Vuk Vučurević i Branko Miljuš i počeli da se raspravljaju sa organima reda.

Odgovornost za vožnju je na kraju preuzeo Vučurević. Ovo nije prvi takav incident. Dragan Đilas se nepropisno parkirao i prošle godine, kada je devojkom izašao iz luksuznog vozila, a džip ostavio na mestu na kojem je parkiranje zabranjeno.

SPASIĆ: ZATO GRADANI NEĆE ĐILASA

Mario Spasić, generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije ,Transparentnost", za ,,Alo!" kaže da je očigledno reč o mutnim poslovima sa ciljem utaje poreza, što je zabranjeno Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji. Potpuno je jasno da Đilas zna različite sisteme za utaju poreza i postoji osnovana sumnja da se ovde radi o utaji poreza, jer je jasno da on najviše misli na svoj džep, dok o džepu običnog građanina slabo razmišlja. Zbog toga uvek loše prolazi i na izborima i zato planira bojkot, da se ne bi blamirao najpre pred sobom i svojom porodicom. Dilas je prošlost na političkom nebu Srbije -kazao je Spasić.

kurir.rs/AloFoto: AP, Sonja Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track