BIVŠI OFICIR KFOR IMA DOKAZE STRAŠNOG ZLOČINA: Amerikanci zataškali masakr nad Srbima u Niš ekspresu! Odao ih mejl GLAVNOG ISTRAŽITELJA UNMIK POLICIJE
Foto: RTS

cia PLANSKI SABOTIRALa ISTRAGU

BIVŠI OFICIR KFOR IMA DOKAZE STRAŠNOG ZLOČINA: Amerikanci zataškali masakr nad Srbima u Niš ekspresu! Odao ih mejl GLAVNOG ISTRAŽITELJA UNMIK POLICIJE

Politika -

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) planski je sabotirala istragu terorističkog napada autobus "Niš ekspresa" 2001. godine i oslobodila iz baze Bondstil Florima Ejupija, glavnoosumnjičenog za monstruozni napad u kome je ubijeno 12, a teško ranjeno 43 srpskih civila. Sve to urađeno je po nalogu tadašnje administracije u Vašingtonu.

Ovo tvrdi Kristijan Kaš, bivši oficir Kfora, koji kaže da je potvrdu svih informacija dobio i od glavnog istražitelja UNMIK policije Džoa Mekalistera u mejlu koji mu je ovaj poslao u maju 2013. godine. Prema Mekalisterovim navodima iz mejla, američka vojska je isključila UNMIK iz istrage napada na autobus, izbrisala je i uništila sve tragove, oslobodila Ejupija iz Bondstila i prekinula potragu na terenu!

Znali su za napad

Mekalister u mejlu navodi da je obaveštajni tim UN u Prištini unapred znao da se sprema napad na autobus "Niš ekspresa".

"Za napad na autobus unapred se znalo. Zbog toga je konvoj bio zaštićen. Ispred konvoja je stigao britanski tim, koji je pretraživao rutu, ali pre nego što su završili, obavešteni su da se konvoj kreće. Pokušali su da ga zaustave, ali je već krenuo i svi znamo šta se dogodilo. Mestom zločina upravljala je vojska, zbog političkog pritiska i ljudi koji ne poznaju mesto zločina loše se postupalo. Posle napada zatrpali su mesto eksplozije u roku od 48 sati, što je suludo, što zna svaki dobar policajac, jer tako su uništeni važni tragovi. Tako smo verovatno izgubili puno dobrih dokaza", piše Mekalister, dodajući i da je "obaveštajni tim" preko Kfora uhapsio osumnjičene i zadržao ih.

"Oni su ispitivani u "vojnom stilu" više od 12 sati pre nego što su ih predali nama, koji smo imali prvenstvo u istrazi. Dok smo planirali strategiju za razgovor, osumnjičeni su iznenada premešteni u Bondstil, navodno iz bezbednosnih razloga, koji nikad nisu objašnjeni. Tokom naše prve posete Bondstilu uskraćen nam je pristup zatvoru i zatvorenicima bez razloga", navodi Mekalister.

Prema njegovim rečima, tada je Ejupi "pobegao" iz zatvora tako što mu je žena navodno donela tortu ili pitu u kojoj je bio sekač za žice.

"Florim je, obučen u jarko narandžasti kombinezon, uspeo navodno da nađe jedinu "slepu tačku" na liniji ograde koju stražari nisu mogli da vide. Uspeo je da izađe iz prilično velike baze, gde je zatvor bio gotovo u sredini, a da ga nisu otkrili. I na kraju svega, kad smo ušli u Bondstil, rečeno nam je da je celo osoblje straže "prebačeno" nazad kući zbog nesposobnosti. Možete misliti kako smo se osećali. Florim je bio jedini za koga smo imali direktne dokaze. Njegov DNK nalazio se na opušku cigarete nađenom na mestu zločina. Bilo je puno teorija o tome i naravno da je to povezano sa CIA i sa tim da je on bio doušnik. Nikad nisam dobio potvrdu, ali Britanci i Nemci iz obaveštajne ekipe su posle toga bili vrlo sumnjičavi prema američkoj strani. Slučaj je utihnuo nakon Florimovog bekstva. Niko nije radio na tome, nikoga nije bilo briga osim mene" piše Mekalister u mejlu.

Sam Kristijan Kaš, bivši oficir Kfora, potvrđuje autentičnost Mekalisterovog mejla i kaže da nema nikakve sumnje da je CIA oslobodila teroristu Florima Ejupija.

"Naravno, CIA ništa ne radi bez naloga američke vlade, odnosno Vašingtona. Koji interes su Amerikanci imali da oslobode Ejupija ne znam, ali CIA uvek radi ono što američka vlada i "duboka država" hoće. Američka spoljna politika je antisrpska i ovo je stvarno prljava igra od strane Amerikanaca", zaključuje Kaš.

KO JE FLORIAM EJUPI

Ejupi je član takozvane "albanske nacionalne armije" (ANA) i bio je u svim "kriznim" područjima od 1998. do 2001. godine. Njegov DNK pronađen je na mestu sa kojeg je aktivirana bomba na autobusu "Niš ekspresa" 2001. godine, u čijoj je eksploziji ubijeno 12 i ranjeno 43 Srba kod Podujeva. Pre NATO agresije na Srbiju 1999. godine bio je član terorističke OVK, a spekuliše se da je bio i deo grupe koja je 2004. godine organizovala pogrom Srba na Kosovu. "Kosovsko tužilaštvo" ranije je tvrdilo da je bio plaćen 250.000 evra da ubije Džavita Halitija, bivšeg šefa obaveštajne službe OVK i jednog od najbližih saradnika Hašima Tačija. Florim Ejupi se sumnjiči i za ubistvo lidera SDP Olivera lvanovića, koji je januara 2018. godine likvidiran ispred sedišta svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.

(Kurir.rs/Informer/M. Dobromirović/ FOTO: Printscreen RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja