ZAKUKALA CRNA UDOVICA S KOSOVA! Otišla je s jednim džihadlijom u Siriju, kad je on poginuo UDALA SE ZA DRUGOG, vratila se sa petoro dece i sad je u KUĆNOM PRITVORU!
Foto: AP / Maya Alleruzzo

PovratnicA s ratišta u Siriji i Iraku

ZAKUKALA CRNA UDOVICA S KOSOVA! Otišla je s jednim džihadlijom u Siriju, kad je on poginuo UDALA SE ZA DRUGOG, vratila se sa petoro dece i sad je u KUĆNOM PRITVORU!

Politika -

Žene s tzv. Kosova povratnice s ratišta u Siriji i Iraku, smatraju da su izolovane i protive se meri kućnog pritvora koja im je određena

Jednoj od njih, A.A. (25) koja se vratila iz Sirije u aprilu ove godine, od tada je određen kućni pritvor u kući njenih roditelja, piše Koha Ditore.

Ona se na tzv. Kosovo vratila nakon četiri godine sa petoro dece i kaže da se tome veoma radovala.

Tvrdi da je u zoni sukoba u Siriji bila navodno protiv svoje volje, na insistiranje i pritisak muža, koji je nakon nekog vremena poginuo na jednom od sirijskih ratišta.

Tokom boravka u Siriji A.A. se udala ponovo za jednog kosovskog Albanca, koji se trenutno nalazi u pritvoru u Prištini.

Smatra da ona treba da bude oslobođena mere kućnog pritvora kako bi, kako kaže, nastavila da živi normalo.

Nije joj jasno zašto je bila pod istragom i zašto joj je određena ova mera kada je, kako kaže, na ratište otišla protiv svoje volje.

Privremene prištinske vlasti su joj od povratka ponudile da brinu o njoj i petoro dece.

Međutim, ona kaže da se ta briga "sastoji u njihovoj izolaciji od društva i pokušaju reintegracije u kosovsko društvo".

- Ne znam zašto nas drže u kućnom pritvoru. Nikome ne nanosimo štetu. Moja biološka porodica nema nikakve veze sa radikalizmom. Takođe me brinu predrasude ljudi ovde. Ova situacija nije laka. Želim da izgradim drugu budućost, ali mi treba pomoć države - rekla je A.A, koja sada tobože ne razume zašto je kažnjena (i to nedovoljno), iako je išla u Siriju i direktno doprinela klanju jednog naroda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track