ŠOK TVRDNJA STANIŠIĆEVOG SVEDOKA: SDB Srbije nije formirala crvene beretke u Kninu, obučavao ih je Kapetan Dragan, ali oni nisu bili specijalci već GLINENI GOLUBOVI
Ilustracija, Foto: AP

ponovljeno suđenje u hagu

ŠOK TVRDNJA STANIŠIĆEVOG SVEDOKA: SDB Srbije nije formirala crvene beretke u Kninu, obučavao ih je Kapetan Dragan, ali oni nisu bili specijalci već GLINENI GOLUBOVI

Politika -

HAG/BEOGRAD - Ponovljeno sudjenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju nastavljeno je danas pred međunarodnim sudom u Hagu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Nemanja Pančić

Svedok odbrane Mileta Bosnić je negirao da je 1991. Služba državne bezbednosti (SDB) Srbije bila umešana u stvaranje specijalne jedinice u SAO Krajini, koja je postala poznata kao "crvene beretke". Bivši šef SDB Srbije Stanišić i operativac Službe Franko Simatović-Frenki optuženi su za progon, ubistva, deportaciju i prisilno premeštanje Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Bosnić koji je tada bio član Glavnog odbora Srpske demokratske stranke i ministar u vladi Republike Srpske Krajine, izjavio je da Stanišić 1991. "nije imao nikakvu ulogu" u formiranju policije SAO Krajine u Kninu i da "nije naređivao zauzimanje (hrvatskih) policijskih stanica.

Logor za obuku specijalne policije u Golubiću kod Knina formiran je, posle napada hrvatske policije na Plitvice, odlukom Srpskog nacionalnog veća, na čijem je čelu bio Milan Babić, rekao je Bosnić, po sopstvenim rečima, Babićev dobar prijatelj do 1996.

Svedok je negirao navod optužnice da je iza logora u Golubiću - u kojem su osnovane prve "crvene beretke" - stajala SDB Srbije.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Youtube printscreen

Ipak, Veće je "zatražilo pomoć Beograda, MUP Srbije, na čijem je čelu tada bio Radmilo Bogdanović, s kojim je Babić, kako mi je rekao, bio u dobrim odnosima", posvedočio je Bosnić.

Po svedoku, Babić je tražio “tehničku podršku MUP Srbije, jer nismo imali od koga drugog da je tražimo, za formiranje jedinice sposobne da se odupre hrvatskoj policiji, koja je već bila upala na Plitvice”.

Regrute za tu jedinicu, kako je kazao Bosnić, birala, među meštanima, Srpska demokratska stranka. "Cilj je bio da imamo jezgro policije. Oni su, kasnije, obučavali seoske straže".

Svedok je potvrdio da je regrute u Golubiću obučavao Kapetan Dragan (Vasiljković), ali je negirao njegove reči da je u Knin "došao na svoju ruku", sugerišući da su da ga je poslao MUP Srbije, "Nije došao na svoju ruku, nego su ga poslali, na naš zahtev, kao profesionalnog instruktora", rekao je Bosnić.

Ilustracija
Ilustracijafoto: AP

On je odbacio tadašnje tvrdnje Kapetana Dragana da iz Golubića izlaze pravi specijalci, rekavši da su, posle dve-tri nedelje osnovne obuke, polaznici ostali "glineni golubovi" za hrvatske snage.

Po optužnici, logor u Golubiću i sve "crvene beretke" koje su iz njega potekle, formirali su, finansirali, obučavali, naoružavali i kontrolisali optuženi Stanišić i Simatović preko SDB Srbije.

Tužioci tvrde da su "Crvene beretke", koje su, u različitim oblicima, počinile mnoge zločine u Hrvatskoj i BiH, bile su od početka jedinica SDB Srbije, zajedno sa Srpskom dobrovoljačkom gardom Željka Ražnatovića Arkana.

Bosnić će sutra nastaviti iskaz, kao prvi Svedok Stanišićeve odbrane koji svedoči javno.

Prethodno su četvorica svedoka iskaz u Stanišićevu odbranu dala iza zatvorenih vrata, na zahtev Srbije iz razloga nacionalne bezbednosti.

Ponovljeni proces Stanišiću i Simatoviću poslednji je kojem sud utvrđuje da li su zvaničnici Srbije bili odgovorni za zločine u Hrvatskoj i BiH. Za to do sada u Hagu nijedan zvaničnik Srbije nije bio proglašen krivim.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja