VUČIĆ OTKRIO O ČEMU JE PRIČAO SA POMPEOM 2 SATA IZA ZATVORENIH VRATA U NJUJORKU: Imamo podršku Amerike u vezi sa Kosovom i ukidanjem taksi, čim se to desi nastavljamo dijalog (FOTO)
Foto: Printscreen YT

važan susret

VUČIĆ OTKRIO O ČEMU JE PRIČAO SA POMPEOM 2 SATA IZA ZATVORENIH VRATA U NJUJORKU: Imamo podršku Amerike u vezi sa Kosovom i ukidanjem taksi, čim se to desi nastavljamo dijalog (FOTO)

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Njujorku sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom.

foto: Kurir

"Čini mi se da sam na najkraći i najjednostavniji način rekao koje su to pozicije Srbije i zamolio i dalje američku administraciju još snažnije da utiče na kosovsko-metohijske Albance da ukinu takse, po tom pitanju nema sumnje da imamo njihovu podršku, jer i oni kao i mi smatraju da je važno da se nastavi dijalog između Beograda i Prištine i da bismo mogli na svaki način i po svaku cenu da sačuvamo mir", rekao je Vučić po završetku sastanka.

On je dodao da je to bio glavni deo razgovora, ali je sa Pompeom govorio i o važnosti zaštite srpskih crkava i manastira na tom prostoru.

"Posebno imajući u vidu poslednje slučajeve koji se događaju. Govorio sam da je Srbija spremna bez obzira na uturašnju političku agendu da u svakom trenutku čim se takse ukinu da krenemo u otvoren politički dijalog sa Albancima. nije važna politička cena koju morate da platite za to", rekao je on.

Vučić je dodao da je zadovoljan jer mu se čini da je ono što je govorio izazvalo pažnju Pompea i da će Amerika želeti još više da se uključi u rešavanje problema iz regiona Balkana.

Predsednik Vučić rekao je ekskluzivno za Kurir da je razgovor sa Pompeom bio srdačan i prijateljski.

"Razgovor je trajao sat i po i bio je srdačan i prijateljski. Razgovarali smo o bilateralnim odnosima i o Kosovu. Neke posebne detalje ne bih iznosio jer to ne bi bilo fer prema domaćinu", dodao je predsednik.

Vučić je posle sastanka na svom Instagram nalogu objavio:

"Dugo smo razgovarali o svemu, želeo je da čuje šta Srbija misli pre svega o rešavanju kosovskog problema, čini mi se da sam na najkraći i na najjednostavniji način rekao stav Srbije. Zamolio sam američku administraciju da pokuša, iako je to i do sada činila, još snažnije da utiče na kosovsko-metohijske Albance da ukinu takse, koje su nam nametnute pre godinu dana, i po tom pitanju nema sumnje da imamo američku podršku jer oni, kao i mi smatraju da je važno da se nastavi dijalog između Beograda i Prištine."

U Njujorku je u 18.30 sati počeo sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i američkog državnog sekretara Majka Pompea.

foto: Kurir

Glavna tema razgovora bilo je Kosovo i Metohija.

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je večeras da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem imao produktivne razgovore o dijalogu Beograda i Prištine i pristupanju Srbije EU.

On je to napisao na svom Tviter nalogu po završetku sastanka u Njujorku.

"Normalizacija odnosa sa Kosovom će ojačati stabilnost i prosperitet Srbije, Zapadnog Balkana i transatlantske zajednice", naveo je Pompeo.

Sastanak Vučića i Pompea trajao je duže nego što je bilo predviđeno, oko dva sata.

Informaciju o sastanku sa predsednikom Vučićem objavio je na Tviteru i Instagramu uz fotografiju sa sastanka.

Analitičari su ranije ocenili da je ovaj susret vrlo značajan kada je reč o uključivanju SAD u rešavanje kosovskog problema i pravca u kome će se odvijati nastavak dijaloga, ali i tražiti moguće rešenje.

Vučić će, prema pisanju medija, tražiti zaštitu za srpski narod na KiM, ali će pre svega insistirati u razgovoru sa Pompeom da SAD izvrše pritisak na vlast u Prištini da ukine takse na robu iz Srbije.

Predsednik Srbije će poslati jasnu poruku sagovorniku da bez toga nema povratka za pregovarački sto.

Vučić će od SAD tražiti balansirani i fer pristup rešavanju kosovskometohijske krize, a posle ove posete stvari bi trebalo da bude mnogo jasnije kada je u pitanju pogled na budućnost Srbije, posebno u smislu američke politike prema južnoj srpskoj pokrajini.

(Kurir.rs/Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track