HARADINAJ USRED EMISIJE ZAPRETIO SVEDOCIMA: Propevali su pred tužilaštvom, a ja sam se branio ćutanjem
Foto: EPA

SVEDOČILI O ZLOČINIMA OVK

HARADINAJ USRED EMISIJE ZAPRETIO SVEDOCIMA: Propevali su pred tužilaštvom, a ja sam se branio ćutanjem

Politika -

Kosovski premijer u ostavci Ramuš Haradinaj tokom gostovanja na televiziji T7 rekao je da je poslanike Redžepa Seljimija i Rustema Mustafu ispitivalo Specijalno tužilaštvo za ratne zločine OVK i da su tom prilikom propevali o zločinima OVK.

I dok za sebe u intervjuu kaže da se branio ćutanjem, kosovski premijer u ostavci pred kamerama rekao da su Seljimi i Mustafa s druge strane - propevali.

- Redžep Seljimi pevao je pred tužilaštvom, kao i Rustem Mustafa. Nema tu ničeg lošeg - rekao je nonšalantno Haradinaj.

Na pitanje novinara T7 šta misli pod pevanjem, Haradinaj je poručio da to kaže u smislu da je poslanik Samoopredeljenja razgovarao sa specijalnim tužiocima.

- Za razliku od njih, ja sam načinio drugi izbor, branio sam se ćutanjem - rekao je Haradinaj.

foto: Profimedia

Podsetimo, on je sredinom jula podneo ostavku na sednici vlade zbog toga što je, kako je sam potvrdio, dobio poziv za saslušanje u Hagu u svojstvu osumnjičenog. Kako je tada rekao, podnošenjem ostavke želi da „odvoji funkciju premijera od Ramuša Haradinaja“. Tokom ispitivanja branio se ćutanjem.

Seljimi, inače poslanik opozicionog Samoopredeljenja, nedavno je u gostovanju na istoj televiziji kritikovao odluku kosovskog premijera da podnese ostavku zbog poziva Specijalnog suda. Seljimi je tada poručio da je bilo mnogo više drugih razloga zbog kojih je Haradinaj trebalo da da ostavku i osudio njegovu odluku da se brani ćutanjem.

- OVK se ne štiti ćutanjem, ćute samo oni koji su krivi - rekao je Seljimi, preneli su kosovski mediji.

S druge strane, u javnosti je poznata informacija da je Mustafu ispitalo Specijalno tužilaštvo. Kako je sam potvrdio, saslušan je u svojstvu „osumnjičenog svedoka“.

Ćutao o „Žutoj kući“

Za šta se tačno Haradinaj pred haškim sudom sumnjiči nije moguće saznati pre podizanja optužnice, ali je iz ranijih istraga srpskog tužilaštva za ratne zločine, ali i izveštaja obaveštajnih službi, jasno da njegova uloga u nelegalnoj trgovini organima na KiM nikada nije do kraja ispitana. Ovaj sud i postupajuće tužilaštvo, međutim, imaju mandat da istraže zločine OVK počinjene u „žutoj kući“.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track