AMERIČKI ŠAMAR PRIŠTINI! DONALD TRAMP PORUČIO: Srbija neće biti ponižena!
Foto: EPA/Andrew Harrer

JASNA PORUKA IZ VAŠINGTONA

AMERIČKI ŠAMAR PRIŠTINI! DONALD TRAMP PORUČIO: Srbija neće biti ponižena!

Politika -

Napredak... Srbija je poboljšala poziciju u međunarodnim odnosima i zato joj velike sile učine ustupke. Otvara se i mogućnost korekcije granica, smatraju sagovornici Kurira

Administracija američkog Stejt departmenta predvođena predsednikom Donaldom Trampom spremna je da učini značajne ustupke Srbiji po pitanju KiM, smatraju sagovornici Kurira!

Predsednik Aleksandar Vučić je nakon sastanka sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, poručio da je status kvo po pitanju KiM nemoguć, ali da će SAD ubuduće biti sve češće sagovornik Beograda.

foto: Tanjug

- Vašington ne menja odluku o nezavisnosti KiM, ali razume da Srbija ne može biti ponižena eventualnim konačnim rešenjem - rekao je predsednik.

Bez crvenih linija

Diplomata Zoran Milivojević ocenjuje da se pozicija Srbije u međunarodnim odnosima poboljšala i zato su SAD spremne da pregovaraju.

- Ovaj sastanak nije organizovan bez Trampa, on je u toku. To je inicijativa Trampove administracije, linije koju on kontroliše. SAD ostaju pri priznanju, ali otvoreno je pitanje u kom obliku, to je novina. Amerika tome pristupa pragmatično, to je potvrda njihovog ranijeg stava da ne postoje crvene linije, koji je izneo savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Bolton, i volje da se uvaži interes Srbije, koji bi u konkretnom slučaju mogao da se odrazi na sever KiM.

Prostor za dijalog

Dodaje da je interes Trampove administracije da se pitanje KiM reši za vreme tekućeg mandata.

- Otvara se mogućnost korekcija granica i eventualnog razgraničenja. Pitanje je pregovora na koji način postoji mogućnost dogovora dve strane. SAD ne ubrzavaju odluke, interes SAD je da se to reši na pravi način - podvukao je Milivojević.

foto: Medija Centar

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković mišljenja je da Amerika otvara prostor za dogovor Beograda i Prištine, što ranije nije bio slučaj.

- SAD su do juče smatrale da je Kosovo gotova stvar, a sada su spremne za razgovor, ne žele da Albanci dobiju sve, a Srbi ništa. Proces je još uvek otvoren. Srbija bi mogla da se dogovori za korekciju granica, jer je vraćanje Kosova Srbiji nerealna opcija. Najoptimističnija verzija je podela po etničkim linijama, normalizacija odnosa i uključivanje u šire evropske i evroatlantske integracije - istakao je Stanković.

Ivica Dačić

VAŠINGTON NA POZICIJAMA SRBIJE

foto: Ana Paunković

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenjuje da Vašington zastupa „naše pozicije da kosovsko pitanje nije rešeno“.

- Ne treba misliti da su SAD promenile stav o nezavisnosti Kosova, ali sada postoji velika razlika između Trampove administracije i ljudi koji čine njegov najuži krug - savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton, državni sekretar Pompeo, potpredsednik Majk Pens i on sam, koji smatraju da je neophodno da se dalje pregovora i da se traži kompromis - rekao je Dačić za Tanjug.

Prilika koja se ne propušta

PERIŠIĆ: TRAMP OTVARA VRATA SRBIJI

foto: Printscreen

Profesor geopolitike na Fakultetu za međunarodnu politiku i bezbednost Srđan Perišić ističe da je Tramp konačno otvorio vrata Srbiji, uprkos protivljenju pojedinaca iz Stejt departmenta i kadrova prethodne administracije na liniji demokrata.

- Američku podršku predsednik Vučić mora da iskoristi, isto kao i podršku koju mu pruža Rusija. Srbija treba da napravi naredni korak, tako da u te razgovore polako uvodi i Rusiju. Nijedan svetski problem ne može se rešiti uz pomoć samo jedne velike sile, pogotovo sada kada su znatno promenjeni međunarodni odnosi sa dolaskom Trampa i jačanjem ruskog uticaja u svetu. SAD su za vreme demokrata rešavale sve u svoju korist, na svoj način, a to nama nije odgovaralo. Sada menjaju logiku, koja Srbiji ide naruku - istakao je Perišić.

Kurir.rs/Kristina Vasković Foto: EPA/Andrew Harrer

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track