ALBANSKI POLITIČARI SVESNI DA GUBE PODRŠKU IZ SVETA! PRIŠTINA U PANICI: Za lobiranje daju krvave milione!
Foto: Beta Bor Slanasta

Otkrivamo

ALBANSKI POLITIČARI SVESNI DA GUBE PODRŠKU IZ SVETA! PRIŠTINA U PANICI: Za lobiranje daju krvave milione!

Politika -

Kosovska vlast odlučila da krene u agresivnu kampanju, i to novcem od trgovine oružjem, drogom... Znatne sume izdvaja i kosovski šef diplomatije Bedžet Pacoli

Albanci su u potpunoj panici i strahu da će izgubiti podršku velikih svetskih sila za nezavisnost Kosova, zbog čega su krenuli u najagresivniju kampanju do sada. Za to su spremili milione evra, koji, kako se sumnja, dolaze od trgovine drogom, oružjem i ljudima, saznaje Kurir!

Prištinska vlast u lobiranje kreće s jednim ciljem - da ospori visok međunarodni ugled koji je predsednik Aleksandar Vučić obezbedio Srbiji, ali i da uzdrma diplomatiju ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, zahvaljujući kojom je čak 15 država povuklo priznanje nezavisnog Kosova.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Udarili na Srbiju - Albanci su naročito uplašeni posle Vučićevog boravka u SAD i podrške koju administracija američkog predsednika Donalda Trampa pruža Srbiji. Svesni su da polako gube podršku SAD. Plus im je nanet udarac kada je pre nekoliko dana država Togo povukla priznanje. Zato će sada da krenu sa najagresivnijom kampanjom do sada. Spremili su milione evra vrlo sumnjivog porekla. Takođe, jedan od finansijera je i Bedžet Pacoli, ministar spoljnih poslova i, kako se veruje, najbogatiji Albanac na svetu - kaže izvor Kurira. Šef diplomatije Ivica Dačić potvrđuje da Albanci novcem sumnjivog porekla pokušavaju da izguraju svoje interese. - Nude pare, mole zapadne i islamske zemlje da vrše pritisak - kaže Dačić za Kurir.

foto: Privatna ariva

Potkupljuju ljude Predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković navodi da je kod Albanaca reč o kombinaciji nekoliko različitih izvora finansiranja. - Od legalnog lobiranja, za šta opredeljuju sredstva u budžetu, do podmićivanja koje se obavlja nelegalnim, prljavim novcem, što, naravno, nije transparentno, ali daje rezultate. Pored toga, kosovski Albanci su od velikog broja bivših i sadašnjih donosilaca odluka napravili akcionare kosovske privrede ili im obezbedili unosne sinekure - kaže Vuković.

foto: Marina Lopičić

Darko Trifunović

Vrte novac od kriminala

Direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost Darko Trifunović potvrđuje da je sumnjivo poreklo novca kojim Albanci lobiraju za svoje interese: - Novac dolazi iz nekoliko izvora. Jedan je prikupljanjem sredstava iz dijaspore, drugi od državnih institucija, a treći iz organizovanog kriminala. Tu spadaju trgovina ljudima, drogom i oružjem.

Kosovska policija

I dalje traje lov na Srbe

Osnovni sud u Prištini raspisao je poternicu protiv četvorice bivših kosovskih policajaca srpske nacionalnosti zbog navodnog krijumčarenja robe, objavio je Zeri. Sud je nalog za hapšenje četiri bivša kosovska policajca izdao 2. avgusta.

Kurir.rs/Silvija Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track