SOCIJALISTI U STAROM GRADU ODLAZE OD ĐILASOVOG PULENA! Dačić: Naredio sam mojima da napuste Bastaća
Foto: Dado Đilas, Beta

Presekao

SOCIJALISTI U STAROM GRADU ODLAZE OD ĐILASOVOG PULENA! Dačić: Naredio sam mojima da napuste Bastaća

Politika -

Jasan Doneo sam odluku da izađu iz vlasti na Starom gradu. Na prvoj opštinskoj sednici odbornici iz redova koalicije SPS-JS će podneti ostavke, navodi lider SPS

Lider SPS Ivica Dačić naredio je svojim socijalistima da okrenu leđa predsedniku beogradske opštine Stari grad Marku Bastaću i pridruže se naprednjacima koji još od izbora u toj opštini 2016. sede u opoziciji.

Dačić za Kurir najavljuje da će odbornici SPS na prvoj sledećoj opštinskoj sednici podneti ostavke na izvršne funkcije i istupiti iz vladajuće većine.

Preletela iz SPS

- Doneo sam odluku da izađu iz vlasti. Na prvoj opštinskoj sednici odbornici iz redova koalicije SPS-JS će podneti ostavke. Nema dileme da će tako i biti - poručio je Dačić.

Ipak, njega će poslušati samo troje od četvoro odbornika, koliko je SPS osvojio mesta na izborima, jer ga je jedna odbornica preduhitrila i zamenila dres. Reč je o Ani Folgić, jednoj od odbornika SPS i SRS koje je Bastać, preko privatne firme, plaćao za njihovu lojalnost. Kako je Kurir već pisao, prvi čovek Starog grada je iz opštinskog budžeta izvukao 167 miliona dinara, kojima je potkupljivao odbornike, a deo novca je odlazio i ljudima iz Stranke slobode i pravde, koju vodi Dragan Đilas i u kojoj je Bastać potpredsednik. Pojedini odbornici su, kako smo otkrili, dobijali od 40.000 do 60.000 dinara mesečno na osnovu angažovanja na fiktivnim poslovima.

Šef beogradskih socijalista Nikola Nikodijević objašnjava za naš list da će, uprkos ovoj političkoj odluci njegove stranke, Bastać opstati na vlasti.

Vlast, ipak, ne pada

- Na inicijativu predsednika stranke dogovorili smo se da se troje odbornika SPS povuče iz vladajuće većine u Starom gradu. To neće suštinski promeniti odnos snaga, jer vladajuća većina, okupljena oko Bastaća, ne zavisi od socijalista. On i dalje ima stabilnu većinu - izjavio je Nikodijević.

Troje odbornika SPS praktično će se pridružiti dosadašnjoj opoziciji, u kojoj su najbrojniji naprednjaci sa 14 odborničkih mesta. Opštinski parlament ima ukupno 56 odbornika, a Bastać ima komotnu većinu sa 20 odborničkih mesta koje je osvojio na izborima i sasvim dovoljno odbornika koje je na različite načine pridobio. Među njima ima i odbornika koji su mandate osvojili pod zastavom DJB, SDS, SRS...

Dragomir Anđelković

OČEKIVAN POTEZ SPS

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje da je sasvim logično da se partneri iz vladajuće garniture ponašaju na lokalnom nivou isto kao i na republičkom:

- Očekivano je da se SPS i u Starom gradu pozicionira na isti način kao što je dogovoreno u takozvanoj velikoj koaliciji. Posebno je to logično kada je reč o manjinskom partneru u vladajućoj garnituri. Zaista ne bih ulazio u procenu zašto je SPS toliko čekao da to uradi.

foto: Zorana Jevtić

Kurir / Ivana Kljajić

Foto: Beta, Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track