RASPRAVA IZMEĐU AMBASADORA SAD I RUSIJE ZAPALILA TVITER: Spor Bocan-Harčenka i Skata da li je Drugi svetski rat mogao da se spreči! Evo šta kažu
Foto: Damir Dervišagić, Beta

uoči godišnjice II svetskog rata

RASPRAVA IZMEĐU AMBASADORA SAD I RUSIJE ZAPALILA TVITER: Spor Bocan-Harčenka i Skata da li je Drugi svetski rat mogao da se spreči! Evo šta kažu

Politika -

Na društvenoj mreži Tviter razvila se polemika između ambasadora Rusije i Amerike u Srbiji, Aleksandra Bocana Harčenka i Kajla Skata, kao i predstavnika iz ambasade Republike Poljske.

Ruski ambasador napisao je sinoć uoči 80.godišnjice Drugog svetskog rata "mi- odlučni protivnici falsifikovanja istorije- sećamo se događaja koji su prethodili ovoj strašnoj tragediji. Među njima su naoružanje Rajha, Minhenski sporazum kojim je odobrena podela Čehoslovačke između nacističke Nemačke, Mađarske i Poljske".

Harčenko je potom napisao: "Sećamo se i da je svetski rat mogao da se spreči da su zapadne demokratije, umesto da "uljude" agresore, odgovorile na inicijativu Moskve o izgradnji kolektivnost sistema bezbednosti. Poziv Sovjetskog saveza tada je ostao bez odgovora. U tim okolnostima, Moskva je bila primorana da razgovara sa nacistima i nakon toga sa Poljskom, Britanijom i Francuskom potpiše dokument o nenapadanju sa Berlinom, poznat kao pakt Molotov- Ribentrop"

Aleksandar Bocan Harčenko
Aleksandar Bocan Harčenkofoto: Printscreen YT / TV 1

Na to mu je odgovorio američki ambasador Kajl Skat:

"Pakt o nenapadanju? Molotov-Rebentrop pakt bio je ratni plan podele Istočne Evrope na nacističku i sovjetsku sferu uticaja. Manje od mesec dana nakon toga, nemačke i ruske trupe proslavile su osvajanje Poljske u Brestu".

Ubrzo je usledio odgovor ruskog ambasadora:

"Tragedija je mogla da se spreči da su se zapadne države složile da uspostave sistem kolektivne bezbednosti koji je predlagao SSSR, umesto da sprovedu ciničnu politiku "smirivanja" čiji je cilj preusmeravanje Hitlerove agresije na Istok. Pokušaji da se Sovjetski Savez prikaže kao "pokretač" Drugog svetskog rata omaložava sveto sećanje na milione sovjetskih ljudi koji su dalji svoje živote za rušenje nacizma i oslobađanje sebe i evropskog naroda. Molim vas da se obratite presudama Nirnberškog suda koji je i dalje sastavni deo međunarodnog prava", napisao je Harčenko.

Fotografije na kojima se vide premijeri zapadnih zemalja kako se rukuju sa nacističkim liderima lako se mogu pronaći, dodao je ruski ambasador.

"Proveriti 'Čemberlen i Hitler u Godesbergu, septembar 1938' ili 'Minhenski sporazum, septemar 1938' ", naveo je Bocan-Harčenko na Tviteru.

Kajl Skat
Kajl Skatfoto: Dado Đilas

U diskusiju su se uključili i sa zvaničnog Tviter naloga ambasade Republike Poljske u Srbiji:

"Sovjetsko-nemačka vojna saradnja cvetala je od Rapalskog ugovora 1922. godine i omogućila Nemačkoj da zaobiđe Versajski sporazum. Poljske vlasti oštro su odbacile nemački predlog da uđu u politički i vojni savez sa Berlinom i tzv. Antikominternski pakt. SSSR je napao Poljsku u saradnji s nacističkom Nemačkom - simbol njihove saradnje bila je zajednička parada pobede 22. septembra 1939. u Brestu na Bugu".

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track